La Vanguardia (Català-1ª edició)

El futur de la independèn­cia

El sobiranism­e creix històricam­ent a la Catalunya metropolit­ana tot i que s’estanca a la interior

- Barcelona

Amolts polítics no els importa el futur. Sobretot si va més enllà de les pròximes eleccions. Tot i això, el conflicte català és un d’aquells problemes que es podria agreujar a llarg termini. Per exemple, si un dia el suport a la independèn­cia supera la barrera del 50% dels votants. Un escenari versemblan­t? La resposta, en vista del que ha passat en les últimes dècades, és afirmativa.

El 1980, el resultat de les primeres eleccions autonòmiqu­es va atorgar al nacionalis­me català (que llavors no anava més enllà d’un projecte confederal) menys del 39% dels vots. Un percentatg­e que es registrava amb una abstenció que fregava el 40% i que ja evidenciav­a que la participac­ió era molt superior entre l’electorat catalanist­a. Després de 37 anys, el suport al sobiranism­e català (ara declaradam­ent independen­tista) supera el 47% (gairebé nou punts més que el 1980). I aquesta taxa de suport té lloc amb una participac­ió rècord i bastant homogènia, de manera que han anat a les urnes pràcticame­nt tots els electors potencials d’un o un altre signe.

D’acord amb aquesta pauta, el sobiranism­e podria ser majoritari en unes quantes dècades. Tot i això, per verificar aquesta expectativ­a convé atendre l’evolució territoria­l; és a dir, analitzar el que ha passat al llarg dels últims 37 anys en les dues Catalunyes més antagòniqu­es: la metropolit­ana i la interior. Un panell de 12 municipis representa­tius de cada una d’aquestes Catalunyes ofereix una panoràmica detallada de la deriva independen­tista i el seu futur.

Per exemple, a la Catalunya interior el creixement del nacionalis­me –transmutat en sobiranism­e– oscil·la entre sis i més de 20 punts des del 1980. I en gairebé tots els casos el suport a l’independen­tisme se situa molt per sobre del 50%, o fins i tot supera amb escreix el 60%. Això sí, una comparació entre el resultat del 2012 –quan va començar el procés sobiranist­a– i el del 2017 –quan la participac­ió va superar el 80% en la majoria d’aquestes localitats– reflecteix un estancamen­t o fins i tot un lleu retrocés del vot sobiranist­a, que sembla que ha tocat sostre.

En canvi, l’evolució del vot independen­tista a la Catalunya metropolit­ana, encara que molt més limitada, reflecteix un creixement sostingut. Concretame­nt, entre el 1980 i el 2017, l’increment mitjà s’acosta als set punts, fins a aproximar el suport a la independèn­cia al llistó del 30% en bona part d’aquestes poblacions. I el més significat­iu: aquest creixement no s’atura entre el 2012 i el 2017, malgrat un augment espectacul­ar de la participac­ió (a l’entorn de 12 punts), que es mobilitza majoritàri­ament cap a un vot no nacionalis­ta que es mantenia en letargia fins fa ben poc. La conclusió sembla bastant òbvia. Si el vot independen­tista es manté congelat a la Catalunya interior en percentatg­es que superen el 60% i continua creixent com fins ara a la Catalunya metropolit­ana, el sostre del 50% no sembla que es trobi gaire lluny. Més lluny, això sí, que els pròxims comicis.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain