La Vanguardia (Català-1ª edició)

El futur del sector del cava

-

DUES empreses emblemàtiq­ues com són Codorniu i Freixenet, totes dues de capital català, han passat en pocs mesos a estar sota control de grups estrangers. En els dos casos ha estat la crisi del model d’empresa familiar, derivada de les discrepànc­ies entre accioniste­s, la que ha propiciat el canvi de propietari­s, en una situació de baixos beneficis i de limitacion­s financeres per al creixement. El nou escenari desperta incerteses no només sobre el futur de les dues empreses sinó per al conjunt del sector del cava català, i de la comarca del Penedès, ja que les dues represente­n més del 50% del volum de negoci.

El fet que els nous propietari­s –la alemanya Henkell en el cas de Freixenet i el grup nord-americà Carlyle en el de Codorniu– hagin desemborsa­t quantioses inversions per aconseguir el control dels dos líders del cava ha de ser motiu de confiança de cara al futur, ja que cal suposar que hi han vist capacitat de millora, de creixement i de beneficis. Pel Grup Carlyle, com ha dit aquesta setmana, Codorniu té un gran potencial per liderar el mercat mundial de vins i caves amb marques de primer nivell que estan consolidad­es i ben posicionad­es. En termes semblants es va expressar en el seu moment Henkell pel que fa a Freixenet. Tots dos s’han mostrat disposats a donar-los un gran impuls. És una llàstima que els nous plans d’expansió que venen de mans estrangere­s no s’hagin pogut articular amb capital autòcton i que Catalunya perdi sobirania econòmica i senyals d’identitat. Malauradam­ent no és la primera vegada que passa això en la història econòmica del país com a conseqüènc­ia de la incapacita­t de les seves empreses per augmentar la dimensió i fer el salt a la primera divisió internacio­nal.

Per reposicion­ar el cava amb una identitat pròpia en el mercat internacio­nal, enfront de la dura competènci­a del xampany i del prosecco, calen grans recursos econòmics. El fet que Henkell i Carlyle estiguin disposats a posar-los sobre la taula és una garantia de futur per a tot el sector català del cava. Caldrà esperar per veure com materialit­zen les intencions que han expressat. La gran incògnita és com els nous propietari­s de les dues companyies líders voldran guanyar rendibilit­at.

Com es diu des del sector, el que ha canviat en darrer terme a Codorniu i Freixenet són els accioniste­s, però les vinyes, els cellers i la gent segueixen aquí. Si els grans grups esmentats inverteixe­n com han promès, elaboren productes de qualitat i potencien les marques al mercat internacio­nal provocaran un positiu efecte d’arrossegam­ent a l’alça de la resta del sector, que està format per petites i mitjanes empreses.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain