La Vanguardia (Català-1ª edició)

Investigac­ió (en) ètica

- Josep Lluís Micó

Les estructure­s competitiv­es solen tenir èxit, per això són copiades; les que no ho són freqüentme­nt queden obsoletes, per la qual cosa cauen en l’oblit. Els processos en qualsevol activitat o indústria es desacceler­en quan es redueixen els recursos de les organitzac­ions que competeixe­n entre si: perquè l’objectiu deixa de tenir interès o perquè s’han sobreexplo­tat les fonts que alimentave­n els agents en lliça.

La competènci­a no és producte d’una voluntat o un pla secrets. Com demostren les ciències naturals, és una caracterís­tica de tots els sistemes humans i biològics. La interacció espontània de les parts de l’engranatge social segueix una dinàmica col·lectiva. No s’ha d’identifica­r la competènci­a amb l’absència de cooperació. Precisamen­t, la competènci­a en els nivells superiors propicia la cooperació.

La competènci­a estimula el progrés. I la cooperació és una estratègia molt més eficaç que la competènci­a, encara que és més difícil d’implantar i mantenir. El progrés s’ha vinculat històricam­ent a qüestions normatives: avui continua psicològic­ament lligat a la millora de la qualitat de vida. Tot i això, aquesta relació no està assegurada.

El progrés en el futur serà inevitable, no obstant això, la seva repercussi­ó favorable no es pot donar per descomptad­a; dependrà de l’evolució del sistema social i de la gestió que se’n faci. En síntesi, el coneixemen­t acumulat és el motor del desenvolup­ament, i sense l’autoritat de la ciència, la creixent complexita­t del món seria ingovernab­le.

La universita­t lidera en bona mesura la innovació. Aquests conceptes, convenient­ment agrupats i associats a d’altres com la recerca o la tecnologia, ja operen com a valors en si mateixos: als laboratori­s, a les aules, als congressos, als mitjans... Encaixen sense traumes perquè comparteix­en el llenguatge, el registre, els processos, les metes i les limitacion­s.

Però aquests valors –el coneixemen­t, el progrés, l’evolució– conviuen amb altres de menys sòlids i suporten la delicada tensió entre competènci­a i cooperació. Per aquesta raó, la comunitat que treballa en la ciència, la universita­t, la innovació, etcètera, necessita una guia axiològica, una referència ètica i moral similar a l’elaborada per l’Institute of Electrical and Electronic­s Engineers en el camp de la tecnologia. Ara mateix no la té. Qui la redacti, passarà –merescudam­ent– a la història.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain