La Vanguardia (Català-1ª edició)

Afegir ceba al sofregit potencia les seves propietats antioxidan­ts

El tomàquet guanya potencial antiinflam­atori triturat i cuinat amb oli d’oliva

- MAYTE RIUS

La salsa de tomàquet més saludable: amb oli d’oliva verge, ceba i feta a foc lent durant una hora

Afegir ceba al sofregit de tomàquet potencia les seves propietats antioxidan­ts. En concret, millora la isomeritza­ció (transforma­ció i absorció) del licopè, el pigment que dona el color vermell als tomàquets i que està considerat un dels antioxidan­ts naturals més potents, amb propietats que ajuden a prevenir el risc de patir malalties cardiovasc­ulars, diabetis, certs processos cancerígen­s (principalm­ent pel que fa a teixits epitelials) i degeneraci­ó macular, entre altres malalties. A més, però, la ceba afegeix als antioxidan­ts del tomàquet els seus, els flavonoide­s, uns potents agents a l’hora d’inactivar els radicals lliures o de contrarest­ar metalls prooxidant­s com el ferro i el coure, de manera que millora la quantitat i b i o disponibil­itat decomposto­s saludables al sofregit.

Així ho va explicar la directora de l’Institut d’Investigac­ió en Nutrició i Seguretat Alimentàri­a de la Universita­t de Barcelona (INSA-UB) i membre del Ciberobn (centre d’investigac­ió biomèdica en xarxa dedicat a fisiopatol­ogia de l’obesitat i la nutrició), Rosa M. Lamuela-Raventós, durant la seva intervenci­ó en el XVII Congrés de la Societat Espanyola de Nutrició celebrat aquesta setmana a Barcelona. Fa anys que Lamuela-Raventós investiga els efectes de la cocció en la salut i com l amanera de prepara rels aliments incideixen la b i o disponibil­itat i eficàcia decomposto­s com els polifenols i els antioxidan­ts que hi ha en les plantes; precisamen­t, un dels seus últims treballs es va centrar a veure com afecta el temps de cocció i els efectes d’afegir-hi all, ceba i oli verge extra al sofregit casolà, la salsa de tomàquet tan caracterís­tica de la dieta mediterràn­ia. Després d’analitzar totes les combinacio­ns, “vam trobar que el sofregit amb oli d’oliva verge, amb ceba i cuit a foc lent durant uns 60 minuts és el que presenta més nivell i tipus d’antioxidan­ts (carotenoid­es i els isòmers correspone­nts)”, resumeix Lamuela-Raventós.

L’estudi –publicat inicialmen­t a la revista Food Research Internatio­nal– va concloure que els temps de cocció més llargs i la presència de la ceba a la salsa estan relacionat­s amb una producció més important dels isòmers cis, 5-Z-licopè, 9-Z-licopè i 14-Zlicopè, que són més biodisponi­bles i més beneficios­os per la capacitat antioxidan­t que tenen.

Els investigad­ors també van comprovar que la incorporac­ió d’all a la salsa de tomàquet no millora l’aportació que fa de carotenoid­es i polifenols, si bé LamuelaRav­entós explica que els queda pendent analitzar si els compostos ensofrats caracterís­tics de l’all aporten altres beneficis a la salsa.

La investigad­ora afegeix que en treballs previs ja havien constatat que el simple fet de triturar i coure el tomàquet per elabora rel sofregit millora les propietats antioxidan­ts i antiinflam­atòries quet é respecte al tomàquet cru.

“Triturant-lo trenques les fibres i coent-lo es transforma, de manera que augment alabi o disponibil­itat, la capacitat d’ absorció dels compostos bioactius”, indica. I afegeix que també han demostrat, fins i tot amb sofregits envasats dels que es venen als supermerca­ts, que la capacitat antioxidan­t és més gran quan la cocció s’ha fet amb oli d’oliva verge en lloc d’un altre tipus d’oli, perquè es facilita més l’absorció de compostos. “Però no només compta el tipus d’oli: per afavorir les propietats antioxidan­ts del sofregit és important una cocció llarga (una hora), que no arribi a temperatur­es altes, i no fer servir oli reutilitza­t”, apunta.

La millora de l’absorció dels antioxidan­ts s’ha constatat en proves amb rates de laboratori. “Vam fixar-nos si hi havia antioxidan­ts al seu fetge, i sí, hi havia el licopè del tomàquet”, comenta la directora de l’INSA-UB, que també diu que, segons els seus experiment­s, el sofregit no engreixa (vegeu la informació adjunta).

 ?? VLADIMIR GODNIK / GETTY ?? Els investigad­ors han analitzat els efectes d’incorporar diferents ingredient­s a la salsa de tomàquet caracterís­tica de la dieta mediterràn­ia
VLADIMIR GODNIK / GETTY Els investigad­ors han analitzat els efectes d’incorporar diferents ingredient­s a la salsa de tomàquet caracterís­tica de la dieta mediterràn­ia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain