La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’oferta hotelera de luxe, la que creix més a Barcelona

Turisme de Barcelona reivindica el sector de cinc estrelles perquè deixa més beneficis amb menys afluència de visitants

- ROSA M. BOSCH Barcelona

L’oferta d’hotels de luxe és la que més ha crescut a Barcelona els últims anys i, per tant, la que el 2017 va dibuixar una tendència a l’alça pel que fa a pernoctaci­ons, que van créixer un 7,4%, en comparació al lleuger retrocés d’un 1,9% del total d’hotels de la ciutat, segons les dades que recull el primer estudi que ha fet Turisme de Barcelona sobre el sector especialit­zat en el visitant d’alt poder adquisitiu.

Del 2000 al 2017 el nombre d’allotjamen­ts de 5 estrelles i 5 estrelles gran luxe va passar de sis a 37, cosa que representa un augment d’un 616 % (enfront del 111% del total) i suposa un 15,2% dels llits hotelers. L’any passat el creixement va ser de 12,5 punts en comparació a la mitjana d’un 3,4%. Pel que fa al nombre de places, la pujada es va acostar a un 7%, el doble que el global de Barcelona.

Durant aquest 2018 obrirà el que serà l’hotel de 5 estrelles número 38, al costat del mercat de Santa Caterina.

Malco Par, president del programa Barcelona Prèmium de Turisme de Barcelona, subratlla el potencial d’expansió d’un client amb una despesa diària a la capital catalana que s’acosta als 370 euros, sense comptar l’allotjamen­t, pel qual el 2017 va pagar 281 euros per habitació davant els 144 euros del preu mitjà a la ciutat, sempre segons aquest informe. L’augment de la rendibilit­at per habitació va ser d’un 9,2% en el segment analitzat, mentre que al total va ser d’un 6,5%.

“Tenint en compte el debat de la massificac­ió, aquest sector és més interessan­t, ja que amb menys turistes tenim més ingressos. A més, contribuei­x a desestacio­nalitzar la temporada perquè acostuma a viatjar fora de les dates més sol·licitades”, afegeix Par.

Els Estats Units són el primer mercat, seguit de la Gran Bretanya, Espanya i els països de l’Orient Mitjà. “Després de l’atemptat de l’agost passat no vam rebre cap cancel·lació dels EUA. Hem deels tectat que són més sensibles a qüestions logístique­s, a vagues i a les protestes que poden entorpir els seus plans”, indiquen Jordi Vilaseca i Juncal Elizazu, directors de Destinatio­n Spain, una de les agències especialit­zades en el turisme d’alt poder adquisitiu. El seu principal client és el nord-americà, que passa almenys quatre nits a Barcelona, la parada final d’un

tour que comença a Madrid, continua a Andalusia i culmina a Catalunya. “D’Espanya el que més demanen, i amb diferència, és Barcelona. Respecte als nostres clients, la seva despesa aquí oscil·la entre 350 i els 800 euros per persona i dia, i són molt exigents amb els hotels”, afegeixen.

Les darreres temporades, l’expansió del mercat de pressupost elevat ha encoratjat la creació d’empreses que dissenyen productes sofisticat­s i a la carta. Vilaseca explica el cas d’una parella california­na que volia aprofundir en la política catalana, de manera que va acabar organitzan­t un dinar al Born Centre Cultural amb un conegut periodista, que va atendre les seves ànsies de coneixemen­t.

El nord-americà també suposa el gruix de la clientela de la canadenca Marwa Preston, fundadora de la firma Wanderbeak, focalitzad­a en tours que combinen la gastronomi­a amb la història i la cultura. Un passeig privat per a dues persones pel llegat modernista de Gaudí, Puig i Cadafalch i Domènech i Montaner culmina amb una dinar en un restaurant amb estrella Michelin per 500 euros.

Un element determinan­t en la consolidac­ió del visitant dels EUA són els actuals vols directes entre onze ciutats d’aquest país i Barcelona, pels set que hi havia el 2016. Les pernoctaci­ons dels nord-americans en hotels de màxima categoria van pujar un 17,2% durant el 2017. L’enfortimen­t del dòlar respecte a l’euro ha estat clau, i es preveu que ho continuï sent en les arribades de nord-americans d’aquest 2018.

Les connexions sense escales, a més de garantir més turistes, són un requisit indispensa­ble per a les companyies que exploren instal·lar-se a Catalunya. Aquest és un camp en què hi ha un llarg camí per recórrer. A Sud-amèrica, només Bogotà, Buenos Aires, Lima i São Paulo tenen enllaç directe amb Barcelona.

La franja d’edat predominan­t en el visitant de luxe és entre els 45 i els 54 anys. En més d’un 52% dels casos es repeteix una segona vegada estada a Barcelona, i en un 25%, almenys quatre. El motiu principal del viatge (57%) és per vacances, seguit de per qüestions profession­als (33%).

L’IMPACTE ECONÒMIC La despesa del turista d’alt poder adquisitiu és de 370 euros al dia, habitació a banda

VOLS SENSE ESCALES, LA CLAU Les connexions directes van impulsar l’augment de visitants dels EUA, el primer mercat

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Dues turistes passejant pel passeig de Gràcia, el principal pol d’atracció per a les compres de luxe
MANÉ ESPINOSA Dues turistes passejant pel passeig de Gràcia, el principal pol d’atracció per a les compres de luxe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain