La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Connery’ Puigcorbé

- Enric Sierra

El fitxatge estrella d’ERC en les passades eleccions municipals de Barcelona ha acabat estavellan­tse per obra i gràcia de la seva pròpia escuderia. Joan Josep (abans Juanjo) Puigcorbé ha estat víctima d’un dels mètodes clàssics de la vella política: la dels dossiers. El líder republicà a l’Ajuntament barceloní, Alfred Bosch, va dir de Puigcorbé, quan el va presentar el 2015, que era el Sean Connery de la seva candidatur­a –Connery és un actor que es va fer famós per les seves magnífique­s interpreta­cions com a James Bond–. Doncs bé, en certa manera ERC ha utilitzat mecanismes similars als dels films del conegut espia britànic per desfer-se del seu particular agent secret, tot i que han oblidat que 007 no només tenia llicència per matar, sinó que sempre sortia airós de tots els envits per mortals que fossin.

En aquest episodi, l’envit és un informe intern encarregat per saber quin ambient laboral hi ha entre els funcionari­s i treballado­rs de la Diputació de Barcelona. L’informe diu que alguns d’aquests empleats públics consideren Puigcorbé com un cap antipàtic. No ho expressa amb aquesta paraula, però es podria resumir així. Perquè serveixi de context, cal recordar que la relació de ‘Sean Connery’ Puigcorbé amb el seu cap de files Alfred ‘M’ Bosch (M és com anomenaven la cap de James Bond) és pèssima gairebé des del primer dia en què tots dos van entrar al Consistori. Es desconeix si aquest vincle personal està relacionat o no, però l’informe es va utilitzar com a arma per matar Bond políticame­nt. A començamen­ts de juny, agents de l’MI5, unitat de l’espionatge britànic a què pertanyia M i James Bond, el van anar a veure, li van ensenyar les conclusion­s de l’informe on el posaven a parir i li van indicar que havia de dimitir. Puigcorbé va acceptar i va anunciar la seva dimissió per motius personals. Però algú de l’MI5 va decidir barroerame­nt filtrar l’informe i aquest error va portar 007 a realitzar una de les seves típiques escenes d’escapisme. Va anar a recollir el seu passaport (l’acta de regidor) i va optar per volar sol com a regidor no adscrit, encara que això hagi suposat la seva expulsió d’ERC. ‘Bond’ Puigcorbé assegura que aviat se sabrà tota la veritat. Mentrestan­t, el nou president de la Diputació, Marc Castells, que no és de l’MI5 sinó de la CIA (llegeixi’s PDECat), ha anunciat una investigac­ió interna per determinar qui i per què ha filtrat un informe intern, confidenci­al i inacabat. O sigui, que la CIA investigar­à si hi ha un talp de l’MI5.

Els espectador­s esperem si al final es descobreix una conspiraci­ó del malèfic Doctor No per eliminar 007. És a dir, veurem si l’informe que considera Puigcorbé un maltractad­or de funcionari­s és una obra de ficció o si Connery acaba sent el dolent de la pel·lícula. Continueu atents a les vostres pantalles per veure el final d’aquesta representa­ció perquè novament la política i la interpreta­ció es barregen en aquesta història que encara no s’ha acabat i que pot tenir repercussi­ons molt reals en les expectativ­es electorals d’ERC a l’Ajuntament si no l’administre­n millor del que ho han fet fins ara.

L’intent de l’MI5 de matar el seu propi agent 007 és una perillosa estratègia que se li pot girar en contra

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain