La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aflora el passat medieval de Sants

Els arqueòlegs troben 15 sitges dels segles XIV i XV a l’antic nucli urbà del barri barceloní, on s’aixeca l’església de Santa Maria

- SANTIAGO TARÍN Barcelona

Les excavacion­s prèvies a les obres per aixecar un edifici a la plaça d’Iberia han permès recuperar part del passat medieval de Sants. Els arqueòlegs han trobat un camp de sitges, amb 15 d’aquestes estructure­s, que segurament són dels segles XIV o XV, quan l’actual barri barceloní era una zona agrària a les portes de la ciutat emmurallad­a.

En aquesta plaça, on s’aixeca l’església de Santa Maria de Sants, l’arquebisba­t de Barcelona promourà un edifici d’habitatges plurifamil­iars. Com és habitual, abans de començar les obres, el Servei d’Arqueologi­a de l’Ajuntament va dur a terme una excavació per saber si hi havia restes d’interès. Així va ser com van aparèixer 15 sitges medievals. Aquestes construcci­ons estan excavades en un substrat rocós. Malgrat que les primeres estimacion­s en situen l’origen als segles XIV i XV, encara està pendent fer-ne la datació definitiva.

Els dipòsits trobats tenen diferents formes, troncocòni­ques o de parets planes i fons pla. Fonts del Servei d’Arqueologi­a van explicar que serà difícil esbrinar què s’hi va emmagatzem­ar perquè les sitges estan molt arrasades per les diferents estructure­s que s’hi van aixecar a sobre després, tot i que el més normal és que fos gra. Ara s’analitzen les restes que s’hi han trobat.

Aquesta troballa remunta al passat medieval de l’antiga vila, que era al camí d’accés a la Barcelona emmurallad­a, per l’antic camí que ara és el carrer de la Creu Coberta.

Els mateixos experts assenyalen que és difícil saber com era Sants als segles XIV o XV. Se sap que hi havia un petit nucli urbà, arremolina­t al voltant de l’església de Santa Maria, però es tractava d’un espai petit i molt obert perquè al voltant hi havia masies agrícoles i camps que marcaven una profunda relació entre l’habitatge i la feina, així com amb l’esmentada via de comunicaci­ó cap a la ciutat. Per desgràcia no es disposa de cap plànol i són escasses les fonts de l’època sobre aquesta matèria, però sí que se sap que era una zona agrícola. El Servei d’Arqueologi­a assenyala que aquest Sants medieval és un llegat de l’organitzac­ió romana del territori.

Les sitges no es conservara­n al lloc, sinó que es documentar­an i després s’assegurarà la zona perquè s’hi pugui construir. La importànci­a que tenen no és tan transcende­ntal perquè s’hi hagin de mantenir intactes i impedeixin, per tant, d’aixecar el nou edifici d’habitatges.

A la mateixa zona, tot documentan­t el refugi antiaeri número 819, situat entre la plaça de Bonet i Muixí i el carrer del Sant Crist, es va trobar una antiga mina d’aigua, amb un tram conservat de 21 metres, que seria dels segles XIX o XX. Té una alçària d’1,35 metres i una amplada de 70 centímetre­s i ja no estava en ús. A més, els extrems estaven atapeïts de runa.

 ?? SERVEI D’ARQUEOLOGI­A DE BARCELONA ?? Les sitges medievals trobades a les obres d’un edifici d’habitatges
SERVEI D’ARQUEOLOGI­A DE BARCELONA Les sitges medievals trobades a les obres d’un edifici d’habitatges

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain