La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘The crown’, amb els vius, poc drama

L’autor de ‘Downton Abbey’ dubta del tracte al duc d’Edimburg

- BEGOÑA CORZO Barcelona

A Julian Fellowes, creador i escriptor de Downton Abbey, la sèrie dramàtica britànica que segueix les vides de la família Crawley i els seus servents durant l’època eduardiana, no li agrada com la segona temporada de The crown va tractar Felip d’Edimburg. El reconegut escriptor i guionista –Downtown Abbey va aconseguir un bon grapat de premis, entre els quals un Globus d’Or i un Emmy– creu que la no menys aclamada The crown no ha estat “justa” amb el duc, de 97 anys.

En un podcast per a la BBC, Fellowes elogia The crown, “un treball meravellós; està molt ben feta, bellament interpreta­da i escrita”, però... “No em sento completame­nt còmode dramatitza­nt les persones que encara són vives perquè hi ha la possibilit­at d’arribar a ser injust”. Fellowes creu que la segona temporada “no va ser justa amb el príncep Felip, basant-se en molt poc”. El segon lliurament de The crown té lloc entre finals de la dècada dels cinquanta i principis dels seixanta i un punt clau és la infantesa de Felip i com el seu passat afecta el seu rol de

A Fellowes l’incomoda dramatitza­r les persones que encara són vives perquè té por de “ser injust”

marit, pare i príncep consort. Narra tensions en el matrimoni d’Elisabet II (Claire Foy), i el seu home, Felip, interpreta­t per Matt Smith.

Fellowes és conscient que serà criticat: “Ara seré castigat, perquè és un gran èxit i ben merescut”. Però insisteix: “Crec que quan les persones encara són vives, viuen les seves vides, fan una bona feina i són populars i estimades, s’ho mereixen?”, amb referència al tracte “poc just”. Quan l’entrevista­dora, Katie Couric, li pregunta sobre les llicències creatives en els drames basats en fets històrics, respon: “Crec que hi va haver, òbviament, molt bona investigac­ió, però en part no va ser així” i que es van extrapolar “rumors o prejudicis que es van presentar com a fets”.

Si Julian Fellowes opina així de The crown, segur que no veu The Windsors, la sèrie més irreverent de totes les basades en la reialesa britànica, una paròdia on els actuals Windsor viuen escenes delirants. Per no parlar de The royals, amb Elizabeth Hurley en el paper de la reina Helena, en realitat una Elisabet II a ritme de la música dels Rolling Stones.

 ??  ?? Matt Smith en una escena de The crown caracterit­zat com a Felip d’Edimburg
Matt Smith en una escena de The crown caracterit­zat com a Felip d’Edimburg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain