La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra Núm 10139

HORITZONTA­LS 1 Que fa molts raïms. Gran extensió d’ombra. 2 Cobrellits. Parèntesi oral. 3 Cobalt. Peus de la poesia grega i llatina compostos de dos iambes. La planta que mena al carrer, segons la terminolog­ia ascensoris­ta. 4 Beguda. Seguretat de les carreteres i camins. Quina cosa?

5 La fi de l’esclavatge amb una aparença higiènica. Tinguts per papus.

6 Pronuncio el nom del whisky més hispànic. Arranja les coses que et convenen per fer un plat, a la cuina. Final del combat. 7 No és pas de la corda dels sentimenta­ls. Clavats. Olor sense repeticion­s. 8 Còpula. Ventada que aixeca la neu del terreny. Davant H fa estat i rere P prostíbul. Davant Marvin provoca als lectors nord-americans. 9 Estarà sense vocalitzar. Isolaria. A les portes de Saragossa. 10 Aspirava a obtenir alguna cosa. Has fet mal a algú.

11 Dispositiu òptic emprat per a generar llum polaritzad­a. Aquesta clava ganivets a l’esquena. 12 A. Brillà. Graten. 13 En un cert sentit, voluta del capitell corinti. De pedra. 14 En un cert sentit, pensatiu, sobretot a la perruqueri­a. Artèria que és l’origen de tot el sistema arterial.

VERTICALS 1 Recança celestial. Respiracio­ns dificultos­es i penoses.

2 Arranjada. Faig xocar les copes mentre escolto cançons del Mainat. 3 Iridi. Raül Ventalló Iniesta. Em toca la rifa i vomito. Iridi.

4 L’activitat, delicada i discreta, que han de fer els que s’interposen entre dos bàndols enfrontats per un conflicte. Toll gros. 5 Avorrit. N’hi ha a les barbacoes i a les revistes de mots encreuats. 6 Soni sense l’enèsim exemple. Se n’alegrin. Universita­t de la humanitat nitrogen. 7 Travessa el riu. En porten les piles més duradores. A les portes d’Estremera.

8 Os. Grinyolar, udolar com un coiot. La geminació del cappare. 9 Mulla perquè no mira. Teixit de lli o de cotó amb lligat de plana, blanc i molt fi, usat en la confecció de mocadors de butxaca i robes d’ús interior. Ho comparteix­en la mare i el pare.

10 Peces dels motors de dos temps. Renillada. 11 Carns que no són de gos. Totxo xinès. Impregno de iodur.

12 Principi actiu. Què, qui, quan... Adulador. 13 Considerar­é. Que fa cremor. 14 Amiant de serpentina, de fibres fines i paral?leles, de lluïssor sedosa i colors tornassola­ts. Detura el curs d’un líquid i adeu siau!

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain