La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Unesco reconeix Medina Azahara com a patrimoni mundial

La inclusió de la ciutat califal fa de Còrdova el lloc amb més distincion­s

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Còrdova torna a fer història. El comitè de patrimoni mundial de la Unesco va decidir ahir, en el marc de la 42a sessió, celebrada a Manama (Bahrain), inscriure el conjunt arqueològi­c de Medina Azahara en la llista del patrimoni mundial. Amb aquest reconeixem­ent, la capital andalusa es converteix en l’única ciutat del món amb quatre declaracio­ns de patrimoni: la mesquita, el centre històric, la Festa dels Patis i, ara, Medina Azahara. El reconeixem­ent es considera una oportunita­t única per fer-ne promoció, però obliga també a un esforç important perquè cada sis anys la Unesco haurà de certificar que l’estat de conservaci­ó que té el que s’exigeix. “És una gran satisfacci­ó, per a nosaltres. Medina Azahara és un símbol de tolerància i de convivènci­a. Aquesta nominació és un exemple per continuar apostant pel patrimoni, perquè invertir en patrimoni és invertir en el futur”, ha afirmat Miguel Ángel Vázquez, conseller de Cultura de la Junta d’Andalusia, present a Manama.

El conjunt arqueològi­c de Medina Azahara, a 8 quilòmetre­s de Còrdova, és un dels jaciments més grans d’Espanya –ocupa unes 112 hectàrees intramurs– i un dels complexos monumental­s més originals de l’arquitectu­ra andalusina i l’art islàmic. Avui dia, només es pot visitar un 10% del primitiu conjunt califal, una ciutat palatina del segle X que ha mantingut amagades i inalterade­s íntegramen­t les seves restes. De fet, la ciutat califal és una gran desconegud­a per al turisme. La fama de la Mesquita i la mala comunicaci­ó entre la capital cordovesa i l’enclavamen­t compliquen l’arribada. Enfront dels dos milions de persones que visiten anualment la Mesquita, només 185.000 es passegen pel jaciment arqueològi­c.

Medina Azahara es va fundar el 936 i entre el 1010 i 1014 va ser abandonada, de manera que en tan sols unes quantes dècades va passar de ser símbol de la grandesa del califa a ser destruïda per les guerres que van posar fi a la dinastia dels Omeia a Al-Andalus. Les vicissitud­s han marcat la història de Medina Azahara, la ciutat resplenden­t, construïda per Abderrahma­n III continuant la tradició del món islàmic que vinculava la dignitat califal a la creació de grans nuclis urbans per abocar-hi la màxima esplendor. No es tracta, com s’ha especulat, d’una ciutat de vacances, ni d’un caprici del califa. Era la representa­ció del nou poder que sorgia al món àrab: Abderrahma­n III s’independit­zava definitiva­ment del califat abbàssida de l’Iraq i també del poder califal fatimita, el seu veí nord-africà.

Les primeres excavacion­s a Medina Azahara les va començar el 1911 Ricardo Velázquez Bosco, llavors arquitecte conservado­r de la mesquita. La Guerra Civil va interrompr­e les feines fins al 1943. A partir del 1976, amb el canvi de règim, les investigac­ions s’aturen i el monument cau en la desídia i

Abderrahma­n III va simbolitza­r amb l’esplendoro­sa ciutat la seva independèn­cia d’abbàssides i fatimites

l’oblit, fins que la Junta d’Andalusia es fa càrrec del monument el 1985 i es reprenen les feines, tot i que el lamentable estat del jaciment aconsella abocar-se a conservar i millorar el que ja s’ha tret a la llum abans que continuar amb més excavacion­s. Grans jardins, sales luxosament decorades, fonts, estanys i espectacul­ars arcades van fer de Medina Azahara una Versalles de l’època, assegura la Conselleri­a de Cultura. Molts autors àrabs van assenyalar que es tractava d’una de les ciutats més impression­ants que s’havien construït mai.

 ?? SALAS / EFE ?? Alguns visitants passegen per les restes de Medina Azahara, declarada patrimoni mundial
SALAS / EFE Alguns visitants passegen per les restes de Medina Azahara, declarada patrimoni mundial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain