La Vanguardia (Català-1ª edició)

Final tempestuós per a la generació que va tocar el cel a Sud-àfrica

- A. LÓPEZ TOVAR

Luis Aragonés va assentar els fonaments futbolísti­cs d’una generació excepciona­l que Vicente del Bosque va portar fins a la màxima expressió. Un total de nou futboliste­s han format part de les convocatòr­ies que es van adjudicar l’Eurocopa del 2008, el Mundial del 2010 i van culminar amb la victòria en l’Eurocopa del 2012. Per sentit de fidelitat, Del Bosque va voler palmar amb els seus al Mundial del 2014 i l’Eurocopa del 2016 i es va estimar més deixar la banqueta abans d’emprendre un relleu generacion­al que les lleis de la naturalesa han convertit en inevitable. Andrés Iniesta (34 anys) va anunciar que el d’ahir va ser el seu darrer partit internacio­nal i Gerard Piqué (31) ja havia avançat el seu adéu a la selecció després de Rússia.

Iniesta i Piqué són, amb Silva (32), Busquets (29), Reina i Ramos (32), els únics vestigis de la gesta de Sud-àfrica 2010 de la selecció espanyola que, vuit anys després, ha protagonit­zat un fiasco sense pal·liatius. “Em veig amb barba blanca a Qatar”, va afirmar ahir el capità madridista amb un excés d’eufòria. El més probable és que, si al pròxim Mundial hi queda algú de la generació que va aixecar la Copa del Món de Futbol a Johannesbu­rg gràcies al gol d’Iniesta, sigui Busquets, que aleshores tindrà 33 anys.

La millor generació del futbol espanyol va tenir un trist final caient, no contra una respectabl­e Itàlia com a la passada Eurocopa, sinó contra la pitjor de les 32 seleccions que han participat al Mundial. Rússia ocupa la posició 70 al rànquing de la FIFA, encara que la imatge d’Espanya ja havia estat extremadam­ent pobra tant contra el Marroc com davant l’Iran.

Iniesta, Ramos i Reina eren els últims superviven­ts del triomf a l’Euro del 2008. Aviat ja no quedarà ningú. El canvi a la presidènci­a de la Federació i l’abrupta destitució de Julen Lopetegui deixen el pròxim selecciona­dor sense hipoteques generacion­als, però també sense grans referents i amb el desafiamen­t d’estroncar una sequera de sis anys. Les llàgrimes d’Iniesta a Moscou simbolitze­n el final d’una època daurada. Però la vella guàrdia va voler deixar un record: Iniesta, Piqué i Ramos van transforma­r els seus llançament­s a la tanda de penals. Els altres, no.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain