La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Estem enfonsats”

Iniesta se’n va, Hierro trontolla i Rubiales tornaria a acomiadar Lopetegui

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ

El selecciona­dor espanyol, Fernando Hierro, va dir després de la derrota el mateix que podria haver dit l’almirall Cervera després d’enfrontar-se a l’Armada dels Estats Units el 1898: “Estem enfonsats”. Però a diferència del que li va passar al marí, la selecció espanyola no va lluitar contra un rival infinitame­nt superior, sinó més aviat el contrari. Segons el president de la Federació, Luis Rubiales: “Ha guanyat el pitjor, amb tots els respectes”.

La selecció va tornar ahir a Krasnodar i avui a la tarda tornarà a Espanya. Ningú no ho va confirmar ahir a la nit però el normal és que Hierro no continuï. Ell no es va voler pronunciar i Rubiales es va limitar a dir que “algú així sempre tindrà un lloc a la Federació, tot i que caldrà veure en quines funcions”, cosa que sembla l’anunci tàcit d’un relleu. La decisió es farà oficial d’aquí unes setmanes. La marxa del Mundial també va donar peu a una antologia de tòpics per part de jugadors, tècnics i federatius: “Els penals són una loteria”, “ho hem donat tot al camp”, “l’esport té aquestes coses” i “només en pot guanyar un”. Hierro va llançar pilotes fora i no va voler aclarir si li agradaria continuar al comandamen­t de la nau o no. Rubiales tampoc no va entrar en detalls i va repetir una vegada i una altra que ara no era el moment de parlar d’això.

Alguns van sortir dels vestidors plorant, com ara Koke. El capità de la selecció, Sergio Ramos, va reconèixer que havia estat un cop “duríssim” perquè “l’equip ha fet tot el que ha pogut. Els companys s’han deixat l’ànima. Hem arribat als penals, que al cap i a la fi són una loteria. Però qualsevol espanyol que hagi vist el partit se sentirà orgullós”. Andrés Iniesta, un dels més autocrític­s, va anunciar que havia jugat el seu últim partit amb la roja, però es va mostrar optimista i va assegurar que “hi ha relleu perquè Espanya té jugadors de qualitat, l’important és tornar a trobar el camí de l’èxit i que la selecció continuï endavant”. Elegant sempre, Iniesta va dir no sentir-se “assenyalat” per Hierro arran de la seva suplència d’ahir. “Accepto les decisions de l’entrenador, més enllà que les comparteix­i o no”. El selecciona­dor va dir que tota la culpa o els retrets, “si n’hi havia”, haurien de recaure sobre ell. Tanmateix, Andrés Iniesta no es va mostrar d’acord i va declarar que “els qui tenen la paraula, o la pilota, són els jugadors: nosaltres som sempre els principals culpables”.

“No parlaré de noms propis, només del meu”, va dir uns minuts abans Fernando Hierro per contradir-se a si mateix tot seguit, quan també va negar que hagués assenyalat Iniesta, de qui va dir que “ha tingut un comportame­nt exemplar i és un profession­al com una casa de pagès”. El selecciona­dor va dir que se sentia molt orgullós dels seus futboliste­s. “És i ha estat un plaer treballar amb ells pel seu compromís, solidarita­t i companyoni­a”.

“Això és futbol” i “a l’esport només en pot guanyar un” van ser altres de les frases de Rubiales, que només es va mostrar contundent a l’hora de parlar del cas de Julen Lopetegui, acomiadat el dia abans del debut d’Espanya al Mundial per haver fitxat pel Reial Madrid i comunicar-l’hi a la Federació cinc minuts abans que el club blanc ho anunciés. “Quan les coses es fan amb convicció i valors no hi ha marxa enrere: les coses es faran així d’ara endavant a la Federació”, va dir Rubiales, que va assegurar que el Rei va entrar al vestidor “per saludar un per un els nois i donar-los ànims”. Discutir ara si va ser encertat o no acomiadar Lopetegui “seria avantatgis­ta”, va explicar Iniesta a la seva última compareixe­nça com a jugador de la selecció espanyola.

Txérixev, un dels millors de Rússia, tot i que ahir no va ser un dels seus millors partits, va dir que “a Espanya no li pots jugar de tu a tu. Per això vam plantejar el partit en clau defensiva. Hem tingut la sort dels penals i ens en anem contents per haver fet història. Hem estat molt bé en defensa, molt ben organitzat­s. Els problemes de despatx d’Espanya no tenen res a veure amb el resultat. Tinc molts amics a la roja. Avui qualsevol podria haver guanyat, però la moneda ha caigut del nostre costat”.

És el meu últim partit amb la selecció, però hi ha relleu: Espanya té jugadors de qualitat per tornar a trobar el camí de l’èxit i continuar endavant” Estic orgullós dels meus jugadors; és i ha estat un plaer treballar amb ells pel seu compromís, però ara no és el moment de parlar del meu futur” El Rei ha saludat al vestidor els nois un per un i els ha animat. No em lamento d’haver fet fora Lopetegui; les coses es faran així a partir d’ara”

 ?? ALBERTO ESTÉVEZ / EFE ?? Els membres de la selecció espanyola, abatuts, una vegada consumada l’expulsió del Mundial
ALBERTO ESTÉVEZ / EFE Els membres de la selecció espanyola, abatuts, una vegada consumada l’expulsió del Mundial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain