La Vanguardia (Català-1ª edició)

Del sentit tràgic del futbol

- Sergi Pàmies

Ser eliminat en una tanda de penals és un càstig massa sever per una selecció que s’ha guanyat més el dret a descansar que a continuar. ¿Amb quina autoritat podria seguir si no ha sabut superar ni la severitat demencial del calendari ni una preparació marcada pel Nyap Lopetegui? En mans d’una autogestió forçada, l’equip ha jugat un futbol anacrònic en què, si treies el color de la tele, s’intuïa l’esperit de Rubén Cano. El respecte planetari guanyat amb Aragonés, Del Bosque i una tribu audaç de futboliste­s ha estat substituït per una franquícia flàccida. Passa amb molts artistes: actuen més com el que van ser que com el que són per mantenir la rendibilit­at d’un simulacre.

L’eliminació és justa fins i tot vista des d’un patriotism­e que ja aprofita l’avinentesa per esperonar el linxament, el ciment globalitza­dor que millor defineix el món actual. Futbol zombi o segrestat per xarlatans de pissarra, només els transgress­ors –ahir, Rodrigo– endevinen quin és el camí per salvar la pressió totalitàri­a que tenalla els futboliste­s. La selecció s’ha autoasfixi­at amb un sentit tràgic del futbol oposat a les expectativ­es, dopades, dels aficionats. I els aficionats també hem canviat. Acceptem l’attrezzo carnavales­c i la hegemonia de la imatge i tolerem una mutació de l’espectacle que perjudica l’essència del destí i de l’atzar. No caiguem en la trampa dels veredictes categòrics sobre el VAR: podria ser que l’invent tingués coses bones i dolentes. Les petites renúncies ens han portat fins aquí i els jugadors han fet el que han pogut. ¿Tenien motius per jugar així? I tant. Estan extenuats, han estat sabotejats per la incompetèn­cia i estan bloquejats per la histèria de la part dels mitjans que, com arbres intransige­nts, no ens deixen veure la racionalit­at del bosc periodísti­c.

El futbol ha tornat a ser just deixant el Mundial en mans d’equips que el necessiten més, bé per no fer el servei militar (coreans), bé per fidelitat a una devoció en què el futbol cauteritza moltes ferides (brasilers, mexicans, colombians) o bé per experiment­ar el vertigen de la desobedièn­cia com a drecera d’alegria (Mbappé). En la comptabili­tat sentimenta­l que l’aficionat estableix amb el seu equip, el paper de la selecció és una pèrdua però no una ruïna. Però no intentem vendre motos ni alimentar la màquina de la polèmica per buscar beneficis alternatiu­s a la derrota a través de bocs expiatoris: no hi havia cap símptoma per creure que Espanya pogués guanyar res. I la sensació que les decepcions superen les sorpreses agradables no és monopoli d’Espanya sinó que l’hem d’entendre com el símptoma d’un mal que supurarà amb l’escandalós Mundial de Qatar.

No hi havia cap símptoma per creure que la selecció espanyola pogués guanyar res

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain