La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trump demana a l’Aràbia Saudita que produeixi més cru i l’Iran s’enfurisma

-

A cops de tuit, Donald Trump ha causat enrenou al mercat internacio­nal del petroli. El mandatari dels Estats Units va comunicar per la xarxa social que va sol·licitar a l’Aràbia Saudita que injectés més cru al mercat per abaixar els preus davant la caiguda de la producció a Veneçuela i, sobretot, després de la ruptura de l’acord amb l’Iran, que podria expulsar Teheran del mercat.

Els EUA (a punt de convertir-se en màxim productor mundial gràcies al boom de la tècnica de perforació de roca del fracking) van demanar a tots els països, incloent-hi la Xina i l’Índia (principals clients de l’Iran), que cessin les seves importacio­ns del país fins al 4 de novembre sota l’amenaça de sancions. Washington vol aïllar el règim islàmic després que hagi sortit de l’acord sobre el nuclear iranià del 2015.

“Els saudites preferirie­n un augment gradual de la producció de petroli que no xoqui al mercat”, va dir Jaafar Altaie, director general de la consultora Manaar Group a Abu Dhabi. “Prefereixe­n mantenir els preus entre 70 i 80 dòlars per barril. Per raons polítiques, però, necessiten reaccionar a les demandes de Trump”.

Ahir l’Iran va respondre a la iniciativa, i al seu torn va demanar als membres de l’OPEP (cartell dels països exportador­s de petroli) que “s’abstinguin de prendre mesures unilateral­s”. L’organitzac­ió i els seus aliats van decidir el 22 de juny elevar la seva producció de cru en un milió de barrils diaris per contenir uns preus que estan al seu nivell més alt des del 2014. Els iranians creuen que d’aquesta manera es viola l’acord anterior.

No només dubten que l’Aràbia Saudita tingui la capacitat d’obrir l’aixeta de l’or negre al mercat mundial, sinó que es van llançar en amenaces directes contra Ryad. Les relacions entre un país i l’altre estan sota mínims. “En aquesta lluita, qualsevol país que vulgui prendre el lloc de l’Iran al mercat petrolier serà culpable d’alta traïció contra la nació iraniana [...], i certament algun dia pagarà el preu d’aquesta traïció”, va dir Eshagh Jahangiri, vicepresid­ent del país.

Per la seva banda, Donald Trump ahir també va llançar més llenya al foc quan va acusar l’OPEP de “manipular el preu del mercat”. De fet, els preus estan trasbalsat­s. En efecte, d’ençà que el cartell va decidir augmentar la producció fa deu dies, les cotitzacio­ns en lloc de baixar han pujat (el Brent, més d’un 5%).

Per això, la inquietud del president nord-americà és comprensib­le. El mercat, però, té por que la situació a l’Iran passi factura. I, en última instància, aquesta situació es deu precisamen­t a la política dels Estats Units.

 ?? RAHEB HOMAVANDI / REUTERS ?? Explotació de cru a l’Iran
RAHEB HOMAVANDI / REUTERS Explotació de cru a l’Iran

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain