La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els britànics només han guanyat 548 euros a l’any gràcies a la globalitza­ció

Suïssa és el país que s’ha beneficiat més de l’obertura dels mercats mundials

- PIERGIORGI­O M. SANDRI

Una de les possibles explicacio­ns del Brexit és que el Regne Unit, desencisat, hagués arribat a la conclusió que no va treure gaire profit de la globalitza­ció. O almenys no tant com la resta de països del seu entorn. D’aquí el rebuig de la integració i el desig de replegar-se sobre si mateix. Un estudi recent, Globalizat­ion

report 2018, publicat per la Fundació Bertelsman­n (que inclou 42 països) dona suport a aquest argument indicant que l’obertura global dels mercats ha estat beneficios­a per al Regne Unit, però, en comparació, altres estats van saber aprofitar-la més.

I en efecte, els britànics, al llarg de més de dues dècades han pogut veure com els seus veïns (o rivals) es feien, en termes relatius, cada vegada més pròspers, mentre que l’illa amb prou feines notava els avantatges del món globalitza­t. Segons els càlculs dels investigad­ors, els ciutadans del Regne Unit han guanyat de mitjana des del 1990 gràcies als efectes de la globalitza­ció uns 548 euros a l’any (preus del 2000) en renda per càpita (en l’àmbit acumulat estaríem parlant de poc més de 14.000 euros en 26 anys, el preu d’un utilitari). Una minúcia si es compara amb el país campió, que és Suïssa. Els helvètics s’han trobat a les butxaques quatre vegades més diners al llarg d’aquest període: 1.913 euros a l’any de mitjana.

Perquè es tingui una idea, el 2016 (any del Brexit) la renda per càpita britànica descomptad­a la inflació era 11.110 euros més alta que el 1990. Però d’aquests guanys, només 360 euros serien imputables a l’obertura dels mercats. La resta seria la conseqüènc­ia d’altres factors.

De manera que amb globalitza­ció o sense, els britànics al final han notat poca diferència. Aquestes dades ofereixen una justificac­ió a la percepció vigent a l’illa que estar integrat a la xarxa de negocis mundials tampoc és que surti necessària­ment gaire a compte. “El Regne Unit és un dels deu països més integrats del món. No obstant això, el seu índex de globalitza­ció va augmentar lentament en aquest període. Com a resultat, el PIB per càpita es troba a la meitat de la taula , admet l’informe. El Regne Unit se situa en el lloc 20. Superat per grans economies europees com Alemanya, França o Itàlia i el seu veí irlandès, un altre dels grans guanyadors de la globalitza­ció.

Gràcies al seu sistema fiscal generós i a haver-se convertit en seu de diverses multinacio­nals, els irlandesos s’han embutxacat gràcies a la globalitza­ció de mitjana cada any uns 1.200 euros de més. Mateix discurs per a Holanda, que es troba al vuitè lloc del rànquing de països que més s’han beneficiat aquests anys de la mundialitz­ació. Crida l’atenció com al top 10 dels guanyadors, amb l’excepció d’Eslovènia o Israel, no hi hagi economies emergents. “L’anàlisi demostra que els emergents s’han aprofitat en una proporció inferior de la globalitza­ció del que se suposava, després del debat de la deslocalit­zació de la producció a països com la Xina o l’Índia”, diu l’estudi.

Com a explicació, els autors assenyalen que els països industrial­itzats ja tenien un xarxa de contactes internacio­nal el 1990, amb la qual cosa van saber aprofitar i mantenir aquesta posició d’avantatge amb les seves economies d’escala orientades a l’exportació. També és cert que molts d’emergents es van incorporar més tard a la globalitza­ció, cap a finals de segle i que el factor demogràfic (elevada població) ha diluït els beneficis.

No només Alemanya, sinó també França, Itàlia i Holanda van treure més partit de la mundialitz­ació

 ?? SIMON DAWSON / GETTY ?? Detractors del Brexit en una manifestac­ió el 23 de juny, data del segon aniversari
SIMON DAWSON / GETTY Detractors del Brexit en una manifestac­ió el 23 de juny, data del segon aniversari

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain