La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Sapenta pren vida pròpia

L’empresa de tecnologia industrial Iris llança una plataforma d’entorn de treball

- MAR GALTÉS

Iris és una enginyeria que fa monitoratg­e i control de processos per als sectors alimentari, químic i farmacèuti­c. “Amb sensors espectrosc­òpics, mesurem en temps real la composició química de materials en una línia de producció, amb la capacitat analítica que tindríem al laboratori”, explica la cofundador­a, Oonagh McNerney.

Aquesta escocesa va arribar a Barcelona el 1997 per a unes pràctiques a l’Institut Català de Tecnologia, i va decidir quedarse. Va ser freelance en el sistema d’innovació i, quan el 2007 va conèixer Colm Digby, van crear Iris, i un any després es van traslladar al Parc Mediterran­i de la Tecnologia, a Castelldef­els.

Iris fa projectes a mida per a línies industrial­s, i també té un dispositiu portàtil. Però “la clau és el software: com convertim les dades del sensor en informació rellevant per a l’empresa”. Entre els seus clients hi ha Almirall, Torres, Europastry i Salgot. El 2017, les vendes van ser d’uns 3,5 milions, la majoria a Catalunya, assegura McNerney. L’empresa dona feina a unes 65 persones, assegura; deu són en una oficina de desenvolup­ament amb enginyers òptics a Dublín. El 2014 Iris va invertir en una start-up finlandesa que ha desenvolup­at una nova tecnologia espectrosc­òpica. Per als seus projectes, Iris fa servir els sensors d’una

spin-off de l’ICFO i desenvolup­a el dispositiu i la integració.

“A Iris vam començar a mirar fa quatre anys com es podien digitalitz­ar al màxim els nostres processos interns de treball. Utilitzàve­m molts webs, de forma fragmentad­a. És un error típic de la transforma­ció digital: s’adopten aplicacion­s molt especialit­zades però que no s’han dissenyat pensant a connectar-se les unes amb les altres de forma àgil”, explica McNerney. D’aquesta manera l’equip intern d’Iris va desenvolup­ar una plataforma de lloc de treball digital que han utilitzat com a prova des del 2015 i que finalment ha acabat tenint vida pròpia. “El 2017 vam treure la primera versió del Sapenta al mercat. Ja tenim unes 60 empreses clientes, amb 1.200 usuaris”.

La companyia, que ha funcionat fins ara amb la inversió pròpia dels fundadors, elabora aquest estiu un programa a l’accelerado­ra Barcelona Ventures, amb el qual passaran per Silicon Valley. Disposa d’un equip de nou persones i aquest any preveu ingressar 250.000 euros, expliquen McNerney i Digby, que estan centrats a fer-ne el llançament, “per validar el producte i pensar en una ronda de cara a començamen­ts del 2019”.

“La majoria de competidor­s del Sapenta són eines específiqu­es. Nosaltres tenim filosofia

agile i lean: només les funcionali­tats necessàrie­s i de manera intuïtiva, i com un ecosistema integrat. La nostra visió és crear un entorn de treball únic”.

Iris, de sensors espectrosc­òpics per a processos industrial­s, factura uns 3,5 milions

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Oonagh McNerney i Colm Digby al Parc Mediterran­i de la Tecnologia, a Castelldef­els
CÉSAR RANGEL Oonagh McNerney i Colm Digby al Parc Mediterran­i de la Tecnologia, a Castelldef­els

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain