La Vanguardia (Català-1ª edició)

Per una acció conjunta hispano-lusitana

-

PEDRO Sánchez va rematar ahir a Lisboa la primera ronda de viatges internacio­nals, que abans el va portar a París i a Berlín. El president espanyol es va desplaçar a la capital portuguesa per entrevista­r-se amb el primer ministre António Costa. L’objectiu era doble: abordar assumptes de l’agenda bilateral, ara que als dos països governen els socialiste­s, i estudiar la incorporac­ió de Portugal a l’eix europeista ja integrat per Alemanya, França i Espanya davant la crisi migratòria, en busca d’una acció conjunta.

Espanya i Portugal comparteix­en la península Ibèrica, han tingut disputes fronterere­s al llarg de la història i es podria dir que sovint, malgrat el veïnatge, han viscut d’esquena. Encara que també és veritat que a partir de la revolució dels clavells, l’evolució política dels dos països ha discorregu­t en paral·lel. Tots dos van recuperar la democràcia als anys setanta, i en el decenni posterior, concretame­nt el 1986, van entrar alhora a la Comunitat Econòmica Europea.

També hi va haver cert paral·lelisme en la manera en què Costa i Sánchez van accedir al poder. Costa és primer ministre des del 2015, any en què va formar una coalició d’esquerra i, al ser rebutjat pel Parlament el conservado­r Passos Coelho, va poder aconseguir la direcció del país. D’altra banda, tothom té present encara el recent accés de Sánchez a la Moncloa, després de presentar una moció de censura, amb suports diversos, que va fer caure Rajoy i li va permetre ocupar-ne el lloc, malgrat el reduït nombre de diputats del PSOE al Parlament. Podríem afegir aquí que Costa va agafar les regnes d’un país molt baquetejat per la crisi i ha aconseguit donar-li un nou rumb, millorant l’economia i la imatge de Portugal. No es pot dir encara el mateix de Sánchez, atès que fa poc temps que és al capdavant d’Espanya, però les impression­s recollides fins ara conviden a cert optimisme. Té per tant tot el sentit que Sánchez i Costa sumin esforços i comparteix­in estratègie­s. I més en la present conjuntura política, tenint en compte les seves “connexions europeiste­s”, segons van dir ahir.

Davant la sintonia de l’actual Govern populista italià amb l’austríac o amb els de països de l’Est com Hongria o Polònia, les principals potències de la Unió Europea, amb Alemanya i França al capdavant, han fet pinya. L’Espanya de Sánchez ha reaccionat amb rapidesa, cobrint la baixa d’Itàlia i oferint-se a defensar amb elles els principis fundaciona­ls de la UE en l’ara particular­ment sensible flanc sud del Vell Continent. Un paper en què Sánchez vol que hi hagi Portugal, per reforçar la UE i per articular un eix socialista al sud d’Europa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain