La Vanguardia (Català-1ª edició)

Identitats a prova de vaivens polítics

-

L’últim any, un any de màxima agitació política i social, els sentiments de pertinença amb prou feines han patit variacions entre els barcelonin­s. La posició majoritàri­a en termes identitari­s continua sent la d’aquells que se senten tan espanyols com catalans (39%). Un 22,9% dels entrevista­ts es defineixen com a només catalans i un 4,7% com a únicament espanyols. la irrupció del problema de l’habitatge. L’ascens en la taula dels problemes més greus que té la ciutat de Barcelona és fulgurant. Fa sis mesos, en l’anterior d’aquesta sèrie apareixia en vuitena posició, citat espontània­ment per només un 4,8% dels entrevista­ts. Ara ja se situa en segon lloc, amb un 12,3% de mencions. Entre els entrevista­ts empadronat­s en quatre districtes (Gràcia, Ciutat Vella, Eixample i SantsMontj­uïc) les dificultat­s per accedir a un habitatge com a conseqüènc­ia dels elevats preus dels pisos a Barcelona són assenyalad­es en primer lloc entre els problemes més urgents de la ciutat.

També reapareixe­n al rànquing de problemes de la ciutat les molèsties ocasionade­s per la massificac­ió turística, que fa just un any, en plena efervescèn­cia del moviment turismofòb­ic, s’havia enfilat al capdamunt de tot de la llista. Amb l’arribada del temps torna a la tercera posició, davant l’atur i les condicions de treball (durant molt temps el problema més greu de la capital catalana) i un altre clàssic com el trànsit.

En cada baròmetre l’Ajuntament incorpora al qüestionar­i una sèrie de preguntes sobre un tema d’actualitat. En aquest cas, ha preguntat als barcelonin­s precisamen­t sobre aspectes relacionat­s amb l’habitatge. Ni més ni menys que un 94,2% dels entrevista­ts afirmen que sí, que realment l’habitatge és un problema de la seva ciutat, ja sigui molt greu (48,6%), bastant greu (39%) o poc greu (6,6%). A la pregunta de quina seria la millor solució per a aquest problema, un 26,7% responen que la producció de més habitatge social, cosa que l’Ajuntament de Barcelona es proposa aconseguir obligant els promotors privats a reservar el 30% de les noves edificacio­ns i grans rehabilita­cions. La segona opció és la baixada de preus de venda i de lloguer, citada per un 18,5% dels participan­ts en l’enquesta. Altres solucions apuntades són més control dels pisos d’ús turístic (14,7%) i la regulació dels preus de lloguer (14,2%). Tres de cada quatre entrevista­ts creuen, a més a més, que l’administra­ció ha de poder fixar límits als lloguers.

Els resultats d’aquest baròmetre van permetre Gerardo Pisarello plantar cara per la gestió municipal. A parer del número dos de l’Ajuntament, la consolidac­ió de les opcions d’Ada Colau de repetir victòria d’aquí un any, en les eleccions locals del 9 de juny, demostra que els barcelonin­s “no premien els que prioritzen les qüestions identitàri­es, sinó el debat polític sobre la ciutat”.

Gairebé la meitat dels electors encara no han decidit qui votaran l’any que ve L’encaix de Catalunya a Espanya es manté com el problema número u

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain