La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cinc discogràfi­ques agreugen la crisi de la SGAE anunciant que se’n van

- Redacció i agències

Els gegants de la indústria musical Warner/Chappell, Sony ATV, Universal Publishing, BMG i Peermusic han incrementa­t la pressió sobre la SGAE i han agreujat la seva crisi anunciant la retirada del seu repertori anglosaxó, que representa un 40% dels drets d’autor recaptats per l’entitat. L’anunci, cursat a través de cartes de preavís de cadascun dels gegants enviades a la Societat divendres, s’emmarca en una guerra per la representa­ció a la junta directiva de l’organitzac­ió i òbviament per la manera de repartir els drets de propietat intel·lectual. La batalla final es disputarà al desembre, quan se celebraran eleccions per renovar la cúpula.

La retirada de repertoris angloameri­cans –si es confirma quan hagin passat els sis mesos que estableix la llei com a marge entre l’anunci i l’execució correspone­nt– afecta els drets d’autor de músics o bandes com Bruce Springstee­n, els Rolling Stones, Lady Gaga, Radiohead, Enrique Iglesias, Beyoncé i Celine Dion, van explicar les fonts consultade­s: una nòmina de centenars d’artistes que, segons va confirmar el president de Peermusic per a la regió llatina, Rafael Aguilar, suposa “entre un 85% i un 90% del que se sent a les ràdios i television­s espanyoles” i un 30% de la recaptació de la SGAE en concepte de drets editorials.

“No volem ser socis d’un club en què se’ns enganya i en què els nostres autors surten perjudicat­s. Ens en volem anar a un lloc on hi hagi justícia i equitat”, va dir Aguilar. Es referia a una suposada falta d’equitat en el repartimen­t dels drets de propietat intel·lectual dels creadors al si de la SGAE.

El directiu va al·ludir en concret a l’escàndol de la roda: un sistema en què –segons la policia– associats de la SGAE, algun antic treballado­r i presumptes estafadors vinculats a la producció televisiva van

El nou revés a la SGAE té lloc poc després que els socis rebutgessi­n la gestió i els comptes del 2017

formar una xarxa corrupta per generar fins a 50 milions d’euros anuals en drets d’autor per emetre peces de música porqueria en programes nocturns de baixa audiència o en altres de diürns en què es reproduïen a un volum inoïble. El forat va arribar a representa­r un 70% dels ingressos que l’entitat rebia de les cadenes. “No pot ser que aquestes cançons que sonen a la nit s’emportin més diners que les de Joaquín Sabina o Alejandro Sanz”, va protestar Aguilar.

Després de retirar de la SGAE els seus repertoris anglosaxon­s, les editorials musicals que han anunciat aquesta marxa parcial podrien estendre la fuga als seus catàlegs locals, si bé una part dels drets (els de gestió col·lectiva obligatòri­a) els haurien de continuar gestionant a través de la SGAE i altres entitats sense ànim de lucre; l’altra part dels drets –de gestió voluntària– els podrien traslladar a ens privats que buscarien el benefici i donarien prioritat als autors més rendibles, van indicar fonts del sector.

Aquest nou cop a la SGAE té lloc després que els seus socis rebutgessi­n el 21 de juny en assemblea general els comptes i la gestió de l’entitat el 2017.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain