La Vanguardia (Català-1ª edició)

Neymar impulsa el Brasil

L’exblaugran­a desperta la ‘seleção’, fa un gol i intervé en el segon

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Krasnodar. Enviat especial

Atenció, Neymar agafa el ritme necessari. Compte, que Neymar cada cop està millor. Apunteu: Neymar va fer el primer gol i va intervenir en el segon contra Mèxic. L’exblaugran­a va deixant enrere la lesió i vol que aquest sigui el seu Mundial, tot i que continua casat amb la controvèrs­ia. A la segona meitat Layún li va clavar una trepitjada quan era a terra fora del camp i ell va exagerar al màxim. Esclar que el mexicà s’ho podria haver estalviat.

Amb altres favorites eliminades, el Brasil ja és als quarts de final. Ho va aconseguir fent fora un rival digne que va anar de més a menys i que va haver de rendir-se a l’evidència i a la seva història perquè per setena vegada seguida els mexicans cauen als vuitens. Bona part de culpa la té Neymar, que va despertar el Brasil després d’un inici de partit en què els d’Osorio estaven sent millors. Però sense efectes en el resultat. Els barcelonis­tes Coutinho i Paulinho van tenir ocasions, però van topar amb la bona tarda del porter Ochoa. Només una mala notícia per al Brasil: la sanció per targetes per a la següent ronda de Casemiro.

El desenllaç podria haver estat diferent si Mèxic hagués obtingut premi pel seu començamen­t. Perquè el seu plantejame­nt només mereix un aplaudimen­t. Amb valentia, el conjunt d’Osorio va sortir a l’estadi de Samara disposat a posar les coses difícils al Brasil. Amb 7 futboliste­s a la plantilla de 23 que van guanyar a la seleção la final olímpica del 2012 a Wembley, el Tri no volia ser presa fàcil. No ho va ser, però no en va tenir prou. Amb el veterà Márquez a la medul·lar i amb Vela, Chicharito i Lozano amenaçant al davant, Mèxic d’entrada va prendre la pilota al Brasil. La seleção patia l’absència per lesió de Marcelo, substituït per Filipe Luís, molt limitat en atac.

Cada jugada mexicana era saludada pel seu públic al crit d’“olé” i el Brasil semblava perdut i empetitit. No és que Mèxic generés ocasions claríssime­s, i quan s’acostava a l’àrea com en un xut d’Herrera allà hi havia Casemiro per bloquejar-lo però sí que inquietava. Com en una internada de Lozano, que va deixar retratat Filipe Luís, però el seu servei no el va poder aprofitar Chicharito. El joc mexicà recordava, pel dinamisme, el del seu debut en el torneig contra Alemanya. Tot i això, el panorama va canviar quan Neymar, fins aleshores molt apagat, va reaccionar. L’exblaugran­a va regatejar de manera espectacul­ar Álvarez abans de rematar. El xut el va desviar Ochoa, a qui se li va girar feina.

Perquè aquella jugada va actuar com a toc de corneta per a la pentacampi­ona. Gabriel Jesus rematava a la jugada següent i la pilota la treia Ayala gairebé sota pals. Tot seguit Coutinho va xutar massa amunt.

El barcelonis­ta, que va provar el xut unes quantes vegades, i Neymar van començar a combinar amb precisió i Mèxic va retrocedir uns metres. Tot i això, el Brasil no va poder avançar-se en aquesta fase d’escomesa i es va arribar al descans sense que es mogués el marcador. Ho faria després, perquè la canarinha va posar una altra marxa més al partit. Sense deixar que passés el temps. Sense permetre respirar ni ressuscita­r els mexicans. El setge donaria fruits. Podria haver marcat Coutinho en el seu enèsim intent, però Ochoa, el millor de Mèxic, va treure una bona mà. El porter ja no va poder fer res en una meravellos­a maniobra de Neymar, que va cedir d’esperó a Willian perquè irrompés per l’esquerra i centrés. Ney només la va haver d’empènyer.

Ja guanyava merescudam­ent el Brasil, que no es pararia llavors i buscaria la sentència insistentm­ent. Paulinho i Willian, que va fer una gran segona meitat, van tornar a posar a prova Ochoa, que va respondre amb un parell de grans aturades. Mèxic, tot i col·locar en escena Raúl Giménez, amb prou feines inquietava la seleção, tot i que Vela va obligar Alisson a enviar una pilota a córner. Menció especial mereix en aquest sentit el tàndem Thiago Silva-Miranda, que cada vegada són més solvents.

Amb més espais, Neymar es trobava com el peix a l’aigua. Podia xutar, assistir, driblar i embolicar la troca si calia. El 10 brasiler intervindr­ia també al segon gol, quan moria el partit. Fernandinh­o, substitut de Paulinho, el va buscar en una contra i Neymar es va plantar davant d’Ochoa. La rematada la va fregar el porter, però per allà va arribar Firmino, que va sortir al tram final, per certificar la classifica­ció del Brasil. La seleção no fa broma i sobreviu en el Mundial de les sorpreses.

EL PAPER DELS BARCELONIS­TES Coutinho i Paulinho van tenir ocasions per marcar però van topar amb el porter Ochoa

 ?? SEBASTIÃO MOREIRA / EFE ?? Neymar fa el primer gol del Brasil, després de rebre de Willian (fora d’imatge), amb Ochoa a terra i Gabriel Jesus que no arriba a la rematada
SEBASTIÃO MOREIRA / EFE Neymar fa el primer gol del Brasil, després de rebre de Willian (fora d’imatge), amb Ochoa a terra i Gabriel Jesus que no arriba a la rematada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain