La Vanguardia (Català-1ª edició)

La matriculac­ió de cotxes creix un 10,1% el primer semestre

El canal de particular­s perd pistonada al juny i només puja un 1,6%

- ÓSCAR MUÑOZ Barcelona

El primer semestre del 2018 s’ha tancat amb un creixement significat­iu de la matriculac­ió de cotxes. Segons les xifres facilitade­s ahir per les patronals Anfac (fabricants), Faconauto (concession­aris) i Ganvam (venedors, tallers i recanvis), entre gener i juny es van registrar 734.649 vehicles a tot Espanya, un 10,1% més que en el mateix període del 2017. Tots els canals de comerciali­tzació van experiment­ar alces, amb el d’empreses al capdavant, que acumula un increment del 15,3% en els primers sis mesos de l’any. Els altres dos –el de particular­s i les llogateres– avancen a un ritme més suau, proper al del conjunt del mercat el primer (9,3%) i clarament per sota el segon (6%). El sector confia tancar l’exercici amb més d’1,3 milions de matriculac­ions, que suposarien un creixement en l’entorn del 7%.

L’evolució de les compres per part de particular­s preocupa el sector ja que aquesta via és la que mostra el consum directe dels ciutadans. S’ha de tenir en compte a més que és la més gran, amb unes matriculac­ions acumulades en els sis primers mesos de l’any de 337.056 unitats, el 45,9% del total. I encara que aquest canal sembla haver despertat, hi ha indicadors que no són, segons el parer de les patronals, prometedor­s. El seu comportame­nt ha estat desigual en els últims mesos, però després de les bones xifres d’abril i maig, amb creixement­s del 19,6% i del 12,3%, respectiva­ment, al juny ha perdut pistonada amb una alça de tan sols l’1,6%, un registre molt baix, va destacar Ganvam en la seva valoració, per a un mes que històricam­ent és bo a causa de la proximitat de les vacances d’estiu, que solen ser intenses en desplaçame­nts.

Les tres associacio­ns empresaria­ls consideren que el canal de particular­s hauria de créixer de manera més robusta per poder afirmar que el mercat es troba en perfecte estat. Des d’Anfac es destaca que aquesta via de comerciali­tzació és clau per renovar el parc espanyol, que és molt vell. En aquest sentit, apunten, s’ha de recordar que tan sols el 56% de les matriculac­ions del 2017 van comportar la baixa de vehicles de més de deu anys d’antiguitat. Per la seva part, Faconauto recorda que els concession­aris estan fent grans esforços promociona­ls, per sobre dels 4.000 euros per cotxe, per mantenir el nivell de vendes, a més de continuar amb elevats nivells d’automatric­ulació. Hi ha, a més a més, incertesa sobre com afectarà l’entrada en vigor del nou cicle d’homologaci­ó d’emissions Worldwide Lightvehic­les Test Procedure (WLTP), que s’aplicarà a partir de l’1 de setembre i que s’espera que no arribi a temps per a molts models, la qual cosa podria paralitzar les comandes en els últims mesos de l’any.

El canal d’empreses és el que millor funciona en el conjunt d’Espanya, amb un creixement en el primer semestre del 15,3%, que es tradueix en 211.391 cotxes. Contràriam­ent, el comportame­nt d’aquesta via de venda és del tot diferent a Catalunya, fet que explica en gran manera l’escàs creixement del conjunt del seu mercat, que entre gener i juny ha quedat pràcticame­nt pla, amb una alça interanual de tan sols el 0,8%, la pitjor dada percentual de totes les comunitats, i una acusada caiguda al juny, del 7,3%, també a la cua del país, que va créixer de mitjana un 8%. En canvi, el canal de particular­s català, amb una pujada de les matriculac­ions en la primera meitat de l’any del 10,6%, i el de les companyies llogateres o rent

a car, del 9,9%, obtenen millors registres que la mitjana espanyola.

El mercat català continua pràcticame­nt pla a causa de l’escàs dinamisme de les empreses

 ??  ??
 ?? ANA JIMÉNEZ / ARXIU ?? Un concession­ari a Barcelona
ANA JIMÉNEZ / ARXIU Un concession­ari a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain