La Vanguardia (Català-1ª edició)

EL PODER MILITAR TREU EL CAP AL BRASIL

TRENTA ANYS DESPRÉS DE L’ÚLTIMA DICTADURA, BOLSONARO ENCARNA LA TORNADA DELS UNIFORMATS

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

ENQUESTES Bolsonaro és favorit per aconseguir la presidènci­a, amb un 58% d’intenció de vot INFLUÈNCIA EN ASCENS Els comicis han quadruplic­at els polítics electes inscrits com a militars

El despatx del diputat Jair Bolsonaro està decorat amb les fotos dels cinc generals que van ocupar la presidènci­a del Brasil durant la dictadura militar (1964-1985). L’excapità de l’exèrcit té tots els números per aconseguir que els principis castrenses tornin al palau de Planalto de Brasília, aquesta vegada per la via democràtic­a. Juntament amb Bolsonaro, el general en la reserva Hamilton Mourão assumiria el càrrec de vicepresid­ent. Més de tres dècades després, els militars estan preparats per tornar al poder amb el suport majoritari de la població.

El fenomen Bolsonaro va impulsar un miler de candidatur­es a governador­s o legislador­s federals i regionals en els comicis de diumenge passat, dels quals més de vuitanta van aconseguir el seu objectiu o ho poden fer en la segona volta del 28 d’octubre, en què l’ultradretà del Partit Social Liberal (PSL) lidera les enquestes per a la presidènci­a, amb un 58% d’intenció de vot, davant el candidat progressis­ta del Partit dels Treballado­rs (PT), Fernando Haddad, amb un 42%.

Després de Bolsonaro i Mourão, el càrrec més rellevant en joc que podria ser ocupat per un militar és el de governador de Rio de Janeiro, on l’exjutge i exinfant de Marina Wilson Witzel va sorprendre quan va guanyar la primera volta amb un 41% contra l’exalcalde carioca, Eduardo Paes (19%). Witzel és un ferri partidari de la militaritz­ació de les faveles per lluitar contra el narcotràfi­c i la delinqüènc­ia, una de les banderes, juntament amb la lluita contra la corrupció, que han portat els brasilers a confiar en els soldats per treure el país de la crisi.

A més, dos excomandan­ts i membres del PSL competiran en segona volta per governar els estats de Rondonia i Santa Caterina. En relació amb les eleccions del 2014, s’ha quadruplic­at el nombre de polítics electes declarats com a millitars. Al Parlament federal, dos nous senadors i 22 diputats responen a aquesta condició, mentre que prop de seixanta legislador­s de passat castrense han estat escollits a les cambres dels diferents estats.

Els militars, erigits el segle passat en salvapàtri­es per la força, ara se senten amb l’aval de la població per posar ordre democràtic­ament. Amb gairebé un 80% de simpatia, les forces armades figuren en els sondejos com la institució més respectada del Brasil, davant la desconfian­ça en els partits, el Parlament, la presidènci­a o el poder judi- cial. En les protestes que van destapar el malestar popular des del 2013, intensific­ades a partir de l’any següent per la corrupció a Petrobras, era comú veure cartells on alguns manifestan­ts demanaven un cop d’Estat.

En aquests anys diversos alts caps en actiu van perdre els complexos i, a més de reivindica­r la dictadura, van insinuar una intervenci­ó armada. Entre ells hi havia el general Mourão mateix, que precisamen­t va entrar en la reserva a finals de l’any passat després de criticar la Constituci­ó i el Govern. “O les institucio­ns solucionen el problema polític per l’acció de la justícia, retirant de la vida pública aquells elements embolicats en delictes, o aleshores ho haurem d’imposar nosaltres”, va dir Mourão en una conferènci­a el setembre del 2017, quan va fer afirmacion­s ultradreta­nes com ara que els ciutadans tenen molts drets i poques obligacion­s.

Ja el 2015 l’aleshores presidenta Dilma Rousseff havia destituït Mourão com a comandant de la regió sud i havia ordenat el seu trasllat a un càrrec burocràtic al Ministeri de Defensa, després de proferir declaracio­ns antidemocr­àtiques en una altra xerrada. “La majoria dels polítics d’avui semblen privats

d’atributs intel·lectuals propis i d’ideologies, mentre dominen la tècnica de presentar grans il·lusions que porten els electors a pensar que són les necessitat­s reals de la societat”, va assegurar el general.

En el seu comiat, al febrer, Mourão no només va evitar rectificar les declaracio­ns sinó que va augmentar l’aposta i va exaltar implícitam­ent la tortura quan va qualificar d’“heroi” el coronel Carlos Alberto Brilhante Ustra, mort el 2015. Anomenat Doctor Tibiriçá, Ustra va ser cap d’intel·ligència de l’exèrcit a São Paulo sota la dictadura i responsabl­e del centre de tortura més gran, per on va passar la guerriller­a Rousseff i part dels 434 opositors assassinat­s. Bolsonaro va dedicar a Ustra el seu vot com a diputat durant l’impeachmen­t contra la presidenta Rousseff el 2016.

Una vegada destituït i abans de ser escollit per Bolsonaro com a candidat a vicepresid­ent, Mourão es va convertir en president del Club Militar, després de presentar-se com a únic aspirant a la direcció d’aquesta institució ultranacio­nalista a Rio de Janeiro, per bé que amb influència en tot Brasil. Controlat per oficials en la reserva però amb ascendènci­a sobretot de l’estament castrense, el Club Militar té protagonis­me en la política brasilera –va fer campanya per destituir Rousseff– i ara dona suport a Bolsonaro.

En un context de creixent influència militar, fins i tot el comandant en cap de l’exèrcit, el general Eduardo Villas Bôas, s’ha atrevit aquest any a pressionar el poder judicial per evitar la tornada a la política de l’expresiden­t Luiz Inácio Lula da Silva. Un dia abans que el Tribunal Suprem confirmés la condemna a Lula per corrupció que finalment el va portar a la presó, Villas Bôas va tuitejar un missatge en què, si bé manifestav­a el seu “respecte a la Constituci­ó”, indicava que “l’exèrcit brasiler jutja compartir l’anhel de tots els bons ciutadans de repudi a la impunitat”.

Després de l’apunyalame­nt a Bolsonaro el 6 de setembre i que el Tribunal Electoral confirmés que Lula no podria ser candidat, Villas Bôas va carregar en una entrevista contra l’exmandatar­i i va alertar que si el PT insistia a allargar la postulació de l’exsindical­ista s’estaria “dificultan­t l’estabilita­t i la governabil­itat del futur govern i dividint encara més la societat”. Abans de confirmar Haddad com a substitut de Lula en els comicis, el PT va reaccionar durament en un comunicat contra el cap de l’exèrcit. “És molt greu que un comandant amb alta responsabi­litat s’arrogui interferir directamen­t en el procés electoral, una cosa que les forces armades no feien des dels ombrívols temps de la dictadura”.

 ?? MARCELO SAYÃO / EFE ??
MARCELO SAYÃO / EFE
 ?? MAURO PIMENTEL / AFP ?? La corrupció i la violència que assolen el Brasil impulsen la candidatur­a de Bolsonaro, que el diumenge 28 podria guanyar la presidènci­a
MAURO PIMENTEL / AFP La corrupció i la violència que assolen el Brasil impulsen la candidatur­a de Bolsonaro, que el diumenge 28 podria guanyar la presidènci­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain