La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sitges: festival per passar-s’ho fantàstica­ment

El certamen s’acomiada amb el concert del mític director John Carpenter

- SARA SANS

Que el cinema fantàstic gaudeix de bona salut ha quedat demostrat a Sitges. No només per l’èxit de públic del festival (ha crescut un 4%), sinó per un cartell variat i innovador i per un palmarès capaç de reconèixer la provocador­a i desbordant Climax (del francès Gaspar Noé) i escollir-la com la millor pel·lícula del certamen i alhora atorgar una menció especial a Lazzaro felice (de la italiana Alice Rohrwacher i en què actua Sergi López), que es va emportar també el premi de la crítica. “Climax ens ha impactat, ens ha deixat en estat de xoc, és una pel·lícula que no pot deixar ningú indiferent”, van destacar els membres del jurat de la secció Oficial, en què competien 33 films.

Panos Cosmatos es va emportar el premi al millor director per

Mandy, la història de la sanguinàri­a revenja d’un marit –interpreta­t per una de les estrelles que ha estat a Sitges aquests dies, Nicolas Cage– després de la mort de la seva dona, assassinad­a pels integrants d’una secta. El premi al millor actor va ser per a l’iranià Hasan Majuni, que interpreta a Pig (de Mani Haghighi) un director de cinema que es mou entre la ironia i el turment perquè un assassí en sèrie està matant tots els cineastes del país menys ell.

El guardó a la millor actriu va ser per a Andrea Riseboroug­h per

Nancy, una jove que juga a inventar-se identitats a internet. “Un paper absolutame­nt excepciona­l, un personatge que sense gairebé moure’s i parlant poc és capaç de revelar tota una personalit­at”, va destacar l’escriptor John Ajvide, membre del jurat. Aquesta actriu ha estat doblement present a Sitges, on també ha interpreta­t la Mandy, la dona assassinad­a de Nicolas Cage.

El jurat –integrat per Ajvide, el també escriptor Piers Bizony, l’actriu Carolina Bang, el guionista Fernando Navarro i la directora artística del Festival de Cinema Fantàstic de Neuchâtel (Suïssa)– va selecciona­r com a millor guió el d’Au

poste!, escrit per Quentin Dupieux, que també és el director del film. Aquesta pel·lícula va ser una de les que va arrencar més rialles entre el públic del festival.

“No m’he divertit mai tant fent una pel·lícula”, va afirmar Gaspar Noé –un enfant terrible que no és nou a Sitges– després de la projecció del seu Climax. La pel·lícula, que divendres es va estrenar als cinemes, presenta un grup de joves ballarins francesos que fan un últim assaig abans d’anar a actuar als Estats Units. Després de l’espectacul­ar ball comença una festa que creix en intensitat fins que tots comencen a perdre el control de si mateixos. Amb una banda sonora contundent i a tot drap, “vaig deixar que els actors improvises­sin bastant”, va explicar Noé, que va destacar els dos llargs plans seqüència que dominen una pel·lícula que trenca totes les regles. Gaspar Noé, amb els ballarins de

Climax, han estat alguns dels nombrosos convidats del Festival de Sitges d’aquest any, que es recordarà per la presència d’actrius i actors com Tilda Swinton, Nicolas Cage, Ed Harris, Traci Lords, Helga Liné, el director Peter Weir o John Carpenter, que ahir va omplir l’Auditori no pas amb una pel·lícula sinó mostrant el seu talent com a compositor i intèrpret de bandes sonores.

La cirereta del certamen va ser la projecció de 2001: Una odissea de

l’espai, a què va assistir la filla de Stanley Kubrick. Divendres a la nit bona part de les estrelles van degustar un menú inspirat precisamen­t en aquesta pel·lícula, que es va idear a la cuina del Disfrutar.

 ??  ??
 ?? ARTE FRANCE CINÉMA / ACN ?? Del cel a l’infern. Després d’un assaig els ballarins de Climax celebren la seva actuació, però la festa acaba traient el pitjor de cadascun i posa a prova la resistènci­a del públic
ARTE FRANCE CINÉMA / ACN Del cel a l’infern. Després d’un assaig els ballarins de Climax celebren la seva actuació, però la festa acaba traient el pitjor de cadascun i posa a prova la resistènci­a del públic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain