La Vanguardia (Català-1ª edició)

El preu d’Ada Colau

L’alcaldessa pressionar­à amb les partides de l’Estat per a Catalunya

- MAITE GUTIÉRREZ

L’alcaldessa de Barcelona posa preu al suport als comptes del Govern. Els comuns descarten un pacte si ERC i el PDECat no col·laboren amb els pressupost­os de Barcelona.

Els comuns descarten un pacte si ERC i el PDECat no col·laboren amb els pressupost­os de Barcelona

La triangulac­ió que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, promou per pactar els pressupost­os de l’Estat, la Generalita­t i la capital catalana ha començat a prendre forma amb l’acord entre el Govern espanyol i Podem al Congrés. Un primer pas que Colau pensa aprofitar en el seu objectiu d’aconseguir el suport d’ERC i el PDECat als comptes de l’Ajuntament a canvi de prestar els revaloritz­ats vuit escons dels comuns al Parlament.

La líder de CatComú vol fer valer la nova posició que ocupa el seu grup a la Cambra catalana a causa de la pèrdua de la majoria independen­tista aquesta setmana. Sense els quatre vots de Carles Puigdemont, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez els comuns són decisius perquè el Govern de Torra aprovi els pressupost­os i a la direcció del partit pensen posar un preu alt al seu suport. La confluènci­a d’esquerres té clar que si ERC i el PDECat no faciliten l’aprovació dels comptes de l’Ajuntament de Barcelona, serà molt difícil arribar a cap entesa amb el Govern de la Generalita­t. “No pot ser que nosaltres siguem responsabl­es i ells no donin res a canvi”, assenyalav­en aquesta setmana al grup parlamenta­ri.

El rebuig del president Quim Torra a la proposta de Sánchez si no inclou una oferta de referèndum enterbolei­x els plans de l’alcaldessa i a la sala de màquines dels comuns ja pensen en estratègie­s per pressionar el Govern. L’objectiu és que a Torra li sigui com més difícil millor justificar un no als comptes de l’Estat, i s’obri d’aquesta manera el camí del pacte en les tres administra­cions. Durant els propers dies Colau i altres membres de la seva formació s’esforçaran a destacar les partides per a Catalunya que inclou el pacte entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. “Inversions per a transport, regulació del preu del lloguer, 400 milions més de despesa, millores per als Mossos d’Esquadra...”, posen a tall d’exemple des de la confluènci­a d’esquerres.

Els comuns esperen un compromís clar per part del Govern, especialme­nt del president i del grup que li dona suport al Parlament, Junts per Catalunya, per votar sí als pressupost­os de la Generalita­t. El seu electorat, expliquen, no entendria un acord amb els hereus de Convergènc­ia ni, sobretot, amb el grup d’independen­ts que envolta l’expresiden­t si no és a canvi d’altes contrapart­ides. “No podem aparèixer com la crossa de Torra i Puigdemont”, insisteixe­n. Seria diferent si l’únic interlocut­or fos ERC, reconeixen els comuns.

Esperen també que els socialiste­s catalans s’acabin afegint a un eventual acord sobre els comptes del Govern, un moviment que trauria pressió a CatComú i allunyaria el fantasma de les “excessives complicita­ts” dels comuns amb l’independen­tisme. “Sánchez necessita els sobiranist­es per aprovar els seus pressupost­os; si al final ERC i PDECat hi voten a favor al Congrés, el PSC ho tindrà difícil per no involucrar­se en els comptes de Catalunya”, reflexione­n al grup parlamenta­ri.

A part de l’intercanvi de vots al Congrés, el Parlament i l’Ajuntament, els comuns també estan molt pendents del contingut dels pressupost­os. De moment només han fet una reunió amb el vicepresid­ent i conseller d’Economia, Pere Aragonès, per parlar de les línies generals dels comptes. Pel partit que lidera Colau, revertir les retallades i fer una despesa social més gran són condicions sine qua non.

En canvi, consideren que el referèndum d’autodeterm­inació hauria de quedar fora de les negociacio­ns. “Un referèndum no s’acorda en un mes”, afirmen a CatComú.

 ?? JUANJO MARTÍN / EFE ?? Conversa entre Barcelona i Madrid. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va participar ahir en un acte de la universita­t de tardor de Podem amb Manuela Carmena i Pablo Iglesias a la capital d’Espanya
JUANJO MARTÍN / EFE Conversa entre Barcelona i Madrid. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va participar ahir en un acte de la universita­t de tardor de Podem amb Manuela Carmena i Pablo Iglesias a la capital d’Espanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain