La Vanguardia (Català-1ª edició)

La pilota i les xarxes

Els clubs s’esforcen a regular la conducta dels jugadors a internet

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

Els clubs de totes les discipline­s esportives s’esforcen a regular la conducta dels jugadors a internet. Els contractes i els codis de conducta interns contenen regulacion­s específiqu­es sobre les xarxes socials i reaccionen quan s’incompleix­en. Aquesta setmana, el Barça va obligar a retractar-se Arturo Vidal després de queixar-se de les seves suplències a Instagram.

Cristiano Ronaldo té més de 300 milions de seguidors a les xarxes socials i Neymar supera els 200. Són els reis del ciberespai, i la repercussi­ó de qualsevol missatge o fotografia que decideixen compartir pren unes magnituds fins ara desconegud­es. Els futboliste­s en general han trobat a Twitter, Instagram i Facebook, les principals xarxes, un vehicle ideal per comunicar-se amb els aficionats, construir-se una imatge o incrementa­r els ingressos a través de campanyes publicitàr­ies. Ara bé, les conseqüènc­ies d’un ús inadequat poden ser demolidore­s tant per als admirats usuaris com per als clubs, que s’esforcen a evitar excessos per mitjà dels reglaments de règim intern o de la inclusió de clàusules específiqu­es en els contractes dels futboliste­s.

Tot i que es tracta d’un fenomen a l’alça, no hi ha un patró sobre l’ús de les xarxes socials per part dels futboliste­s, asseguren els experts. Gerard Piqué n’és un assidu, de la mateixa manera que Sergio Busquets no en vol saber res. Alguns d’ells gestionen personalme­nt els seus missatges, mentre que d’altres s’estimen més confiar els continguts a empreses especialit­zades a fi d’evitar relliscade­s com les d’Arturo Vidal. La setmana passada el xilè va llançar a través d’Instagram missatges críptics per queixar-se de les seves suplències. “Ha faltat al respecte els companys i estic segur que rectificar­à”, va replicar el mànager general de futbol del Barça, Pep Segura. Va rectificar. Vidal s’ha especialit­zat en els despropòsi­ts 2.0. Abans d’un partit de la seva selecció va difondre una foto amb els fills dormint: “Descanseu, fills meus!!! El papa ha de treballar i portar Xile al Mundial”. L’equip va quedar exclòs de Rússia i l’escarni al jugador es va estendre per Sud-amèrica a la velocitat de la llum. Oposat a la imprudènci­a del xilè, el porter Ter Stegen ahir va tuitejar un text de suport a una campanya contra el càncer de mama.

En qüestió de xarxes cada jugador és un món, cada entrenador té el seu manual i cada club, conscient que es tracta d’una arma de doble tall, estableix diferents tipus de control. Luis Enrique Martínez, que acaba de prohibir els telèfons mòbils durant els àpats de la selecció, va anunciar límits respecte a les xarxes socials quan va ser presentat com a entrenador del club blaugrana: “No tinc com a norma restringir res fora del recinte esportiu. A dins, pactarem què és el que considerem normal. Pactarem què es pot fer o no a les zones comunes, per respecte a tothom. A fora cadascú té la seva responsabi­litat”.

Els clubs interprete­n un doble paper en aquest nou escenari. D’una banda, s’esforcen a incrementa­r la notorietat a les xarxes socials, fins i tot sol·licitant als jugadors que s’adhereixin i redirigeix­in els seus missatges. De l’altra, exerceixen control sobre les comunicaci­ons dels futboliste­s. Els reglaments de règim i disciplina de les entitats són explícits respecte a l’ús de Twitter: “No feu servir aquest mitjà per abocar-hi queixes, reclamacio­ns o propostes de millora sobre el club, i menys encara fer-ho mitjançant missatges públics”, prescriu, per exemple, el codi del Gimnàstic de Tarragona. Avui dia als futboliste­s se’ls adverteix des del primer moment, des que estampen la signatura. En aquest sentit, en contractes de l’Atlètic de Madrid hi figura la clàusula següent: “Sense perjudici de les obligacion­s genèriques de bona fe inherents a qualsevol relació laboral, el jugador es compromet expressame­nt a no contraveni­r l’esmentat principi bàsic contractua­l mitjançant comportame­nts o comentaris injuriosos a les xarxes socials o altres mitjans de comunicaci­ó en relació amb el club, dirigents del club, membres de la plantilla o qualsevol tercer que poguessin danyar la imatge o reputació del club, amb independèn­cia que aquests comportame­nts tinguessin lloc dins o fora de la jornada laboral”.

L’experiènci­a diària, amb assídues polèmiques sorgides de les xarxes socials, denota la impossibil­itat de posar portes al camp cibernètic. Els jugadors han trobat un canal per acostar-se a la gent en una era de progressiv­a bunqueritz­ació del futbol, amb entrenamen­ts tancats, restriccio­ns als mitjans i reducció del contacte humà. La tecnologia regala de manera immediata perles com les imatges de les celebracio­ns de les victòries als vestidors, però també disgustos com el de Sergio Guardiola, que va ser acomiadat poc després de fitxar pel Barça B quan van transcendi­r els seus missatges contra Catalunya a Twitter. O episodis ridículs, com ara la intriga protagonit­zada per Piqué i Umtiti l’estiu passat al voltant de la decisió de Griezmann sobre el seu futur. A començamen­ts de temporada Pep Guardiola va enviar un missatge a Benjamin Mendy a través dels mitjans tradiciona­ls: “Té moltes coses per millorar, i esperem poder convèncer-lo que s’oblidi una mica de les seves xarxes socials i pugui millorar algunes coses”. “Ho faré, ho prometo”, li va respondre el lateral a... Twitter.

El Barça va obligar a retractar-se Arturo Vidal després que es queixés de les suplències via Instagram Els contractes i els codis de conducta contenen regulacion­s específiqu­es sobre les xarxes socials Luis Enrique restringei­x l’ús dels telèfons mòbils a les zones comunitàri­es dels seus equips Guardiola va retreure al lateral la seva excessiva afició a les xarxes i el jugador va replicar a Twitter

 ?? STEVE MITCHELL / REUTERS ?? Reincident. Arturo Vidal és un assidu de les polèmiques sorgides del ciberespai
STEVE MITCHELL / REUTERS Reincident. Arturo Vidal és un assidu de les polèmiques sorgides del ciberespai
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain