La Vanguardia (Català-1ª edició)

Norwegian venç British

La companyia nòrdica arrabassa a British Airways la corona a la Gran Poma i impulsa la ruta entre Barcelona i Newark

- Barcelona

La companyia nòrdica arrabassa la corona aèria de la Gran Poma a British Airways, durant dècades reina del cel transatlàn­tic, i impulsa la ruta entre Barcelona i Nova York.

La companyia de baix cost Norwegian, que a més d’operar rutes europees té una àmplia oferta de vols interconti­nentals als EUA, va arrabassar aquest estiu a British Airways el lideratge com a aerolínia estrangera amb més trànsit a les rutes a Nova York procedents d’Europa. Segons les dades publicades recentment per l’Autoritat Portuària de Nova York i Nova Jersey, Norwegian Air es va impulsar el mes de juliol passat com a primera aerolínia no dels Estats Units en rutes amb destinació a Nova York en els 12 mesos anteriors, amb 1.665.011 passatgers per 1.632.568 passatgers que va registrar la companyia britànica, tradiciona­lment la més poderosa entre les ensenyes estrangere­s.

El mes de maig passat , IAG, matriu de British Airways va comprar accions de Norwegian i va manifestar el seu objectiu d’adquirir el 100% de la companyia, encara que després d’unes negociacio­ns inicials, després de set mesos l’operació està congelada.

Norwegian aconseguei­x el lideratge després de més que duplicar el trànsit als aeroports de Newark i JFK a Nova York, ja que va passar de 777.455 passatgers en 12 mesos fins al juliol del 2017 a la xifra rècord de 1.664.011 del mes de juliol passat. El trànsit de Norwegian cap a aeroports novaiorque­sos es va disparar un 121%, pel 0,7% que va créixer el de Britsh Airways en el mateix període. Per la seva part, Emirates va créixer un 13%, Virgin Atlantic un 6% i Cathay un 3,2%.

Norwegian va irrompre als vols transatlàn­tics a finals de maig del 2013, amb les seves primeres rutes entre Oslo i Estocolm i Nova York i va suposar una autèntica revolució per al sector aeri. Cinc anys després, la majoria d’aerolínies tradiciona­ls han respost venent una nova classe de bitllet econòmic, i creant, en el cas d’IAG, la nova marca Level per competir directamen­t amb Norwegian en preu. “El nostre compromís amb Nova York és més fort que mai”, va assegurar un portaveu de British Airways a Reuters. “Volem fins a 70 vegades a la setmana des dels nostres tres aeroports de Londres, i recentment vam anunciar una inversió de 65 milions de dòlars en noves sales, menjar millorat, seients i botigues a la Terminal JFK 7”. Lufthansa també ha iniciat vols econòmics de llarga distància amb la seva marca Eurowings.

Actualment; Norwegian opera fins a 17 rutes als tres aeroports de la Gran Poma: JFK, Newark i Stewart) des de, entre altres, la majoria d’aeroports principals dels països nòrdics, a més de Londres, París, Roma, Amsterdam, Madrid i Barcelona. Aquesta temporada d’hivern, la companyia operarà 101 freqüèncie­s setmanals entre Europa i Nova York.

A Barcelona, Norwegian també és la primera companyia en trànsit a Nova York que no és dels Estats Units, amb una quota del 22,1% del mercat i un creixement del 339% als últims 12 mesos fins al setembre. Per la seva part, United continua sent la primera companyia en la ruta amb un 28,7% del mercat i un creixement del 38% en els últims 12 mesos fins al setembre.

Les dades de la companyia de baix cost han multiplica­t el mercat cap a Nova York, que en total ha passat de 375.200 passatgers a més de 500.000 en els 12 mesos fins al setembre, cosa que suposa un augment del trànsit total del 34%. Les xifres apunten a un rècord anual, ja que ara a l’octubre, ja ha superat amb escreix tot el 2017 en l’acumulat anual, segons dades facilitade­s per l’aerolínia que aquesta setmana ha iniciat el trasllat de seu a les seves noves instal·lacions a l’aeroport del Prat.

El trànsit de la companyia impulsa la ruta entre el Prat i Nova York, que aquest any creix un 34%

 ?? MARC ARIAS ?? Bjorn Kjos, conseller delegat de Norwegian, durant la inauguraci­ó de les instal·lacions de la companyia a l’aeroport del Prat, el 2015
MARC ARIAS Bjorn Kjos, conseller delegat de Norwegian, durant la inauguraci­ó de les instal·lacions de la companyia a l’aeroport del Prat, el 2015

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain