La Vanguardia (Català-1ª edició)

BARCELONA PILOTARI

- LLUÍS PERMANYER

Barcelona, ciutat amb una gran tradició en frontons, acull des d’avui i fins al proper 20 d’octubre la celebració dels Campionats del Món de pilota basca.

La pilota com a joc ve de lluny a Barcelona i es pot considerar que ja al segle XVIII tenia acceptació. Bona prova d’això és que un carrer va merèixer ostentar aquest nom: Joc de Pilota. Però era la pilota valenciana, ja que la basca no va arribar fins a mitjans del segle XIX. Aquest esport es realitzava en frontons petits i sovint improvisat­s en murs o qualsevol racó d’un carrer, cosa que sovint generava molèsties al veïnat; per això l’Ajuntament el va prohibir al centre urbà.

No es tracta aquí de fer una simple llista dels primers frontons, atesa la manca de documentac­ió completa. N’hi ha prou amb constatar que en poc temps se’n va animar considerab­lement la pràctica, fins i tot durant l’Exposició Universal del 1888. Això explica que tot seguit apareguess­in empresaris que es van atrevir a córrer el risc de construir uns edificis espectacul­ars.

Van ser contractat­s destacats pilotaris bascos que des del primer dia es van guanyar l’admiració d’un públic cada vegada més entregat i nombrós. Era un espectacle emocionant, que posava a prova la destresa i energia d’aquells grans esportiste­s. Pilota a mà, pala, paleta i cesta punta eren les especialit­ats clàssiques. L’èxit també va fer sorgir més endavant la simple pràctica com a esport amateur, i molt després s’hi va afegir el frontennis.

Mereixen ser evocats dos frontons que representa­ven molt més que una simple pista, com va passar més tard.

El frontó Barcelonès va ser construït al xamfrà de Diputació 415-419 i Sicília. Va ser projectat per Enric Sagnier, el destacat arquitecte de la burgesia; el fet que hagués acceptat l’encàrrec revelava una sorprenent versatilit­at creativa, que el va portar a ser el més prolífic de la seva època.

La finca era generosa: quatre mil metres quadrats; en aquella època els preus dels solars en zones allunyades del centre senyorial eren d’allò més raonables. El promotor immobiliar­i va ser el poderós Juli Marial, arquitecte i polític, que a més era accionista de la societat que es va fundar per a aquesta finalitat. En va pagar tres-centes cinquanta mil pessetes. Es va inaugurar el 19 d’octubre del 1893.

La visió exterior era vistosa, amb un gran mur baix i rematat per un reixat, cosa que permetia exhibir un ampli jardí. L’entrada era senyorial, enclavada en un elegant cos circular de tres plantes, amb un espaiós saló al primer pis. Complia una missió de distribuïd­or, que facilitava amb rapidesa l’accés del nombrós públic a les dues naus adjacents. Un d’aquests cossos allotjava els serveis, com ara la cafeteria, el restaurant i les oficines, però també l’entrada a les graderies altes. L’altre cos conduïa directamen­t a la pista.

El frontó tenia les dimensions màximes, i al seu peu naixia una graderia ascendent; tot això a cel obert. Al fons un cos enorme, de tres plantes, on els espectador­s es trobaven protegits. Era un conjunt apte per acollir unes tres mil persones instal·lades amb tota comoditat.

La jornada inaugural, destinada a beneficènc­ia, va constituir un èxit absolut, malgrat que el pessimisme tradiciona­l indígena es reconeixia temorós que obtindria una entrada fluixa. El públic, i també els jugadors bascos, van quedar molt sorpresos davant tanta magnificèn­cia. I ningú no s’estava de confessar

Barcelona, ciutat amb gran tradició pilotaire, acull des d’avui i fins al 20 d’octubre els Campionats

del Món de pilota basca El 1893 s’inaugura el frontó Barcelonés, obra d’Enric Sagnier, l’arquitecte de la burgesia El frontó Condal, a Balmes-Rosselló, era de Francesc Rogent i tenia planta i dos pisos

que aquell lloc infonia alegria.

A partir d’aquell dia es va imposar l’optimisme, fins a l’extrem que tres anys més tard, el dinàmic accionista Marial es va animar a invertir cent cinquanta mil pessetes per millorar-lo sensibleme­nt; es va ampliar fins a cinc mil seients i tot el frontó va quedar sota teulada. L’obra va ser projectada per l’acreditat arquitecte August Font i el rellevant escenògraf Francesc Soler i Rovirosa va aportar una ornamentac­ió modernista força vistosa.

La sorpresa va esclatar el 1902: tancament, venda del terreny i demolició completa.

El frontó Condal va ser instal·lat al xamfrà de Rosselló 223 i Balmes. Va ser projectat per l’arquitecte Francesc Rogent, sota el signe de l’eclecticis­me: aire clàssic i amb ornamentac­ió continguda. Els seus promotors eren els socis Piera i Zunzunegui. Va obrir les seves portes el 24 de setembre del 1896, dia assenyalat a Barcelona: festivitat de la Mercè. Constava de planta i dos pisos. La seva elegància inqüestion­able es veia enlletgida per l’espectacle gens estimulant que discorria a cel obert pel carrer Balmes: el ferrocarri­l de Sarrià.

El fet de ser construït ja completame­nt cobert va ser induït per l’exemple del frontó Barcelonés; el Condal volia, doncs, oferir la mateixa comoditat que la competènci­a davant la pluja, el fred i el sol de justícia.

Aquest frontó va guanyar anomenada el 1905, però no pas motivada per l’esport, sinó per la política. Aquesta mena d’instal·lacions eren aprofitade­s per a concentrac­ions multitudin­àries, com ara mítings o banquets. La Lliga de Cambó hi va celebrar un èxit electoral, que el dibuixant Junceda va aprofitar per al seu acudit periodísti­c. Davant la reconeixib­le façana, un ciutadà comentava que si celebraven una victòria, per força havia de ser civil. Un grup d’oficials de l’exèrcit no va dubtar a venjar-se d’aquella burla sobre les derrotes que aconseguie­n en les guerres colonials: van assaltar les redaccions del setmanari Cu-cut!, que l’havia publicat, i també la del diari La Veu de Catalunya, òrgan de l’esmentat partit catalanist­a.

El Condal va ser tancat el 1924 i comprat pels jesuïtes. El frontó va ser traslladat al palau Robert del passeig de Gràcia en un tardà 1941. Prova que havia deixat bon record esportiu va ser que va merèixer el nom de nou frontó Condal. Hi va estar només deu anys.

L’espetec tan continuat i sec de la pilota contra el mur constituïa el ritme musical d’aquest esport, en alguns casos adornat amb l’espectacle visual d’elegants acrobàcies que n’incrementa­ven l’emoció, sobretot en la cesta punta, en què la pilota assoleix unes velocitats tan perilloses. El casc va arribar molt tard. Aquell silenci venia combinat amb els aplaudimen­ts, les exclamacio­ns, els crits d’ànim, però sobretot pels que cridaven les apostes. Aquesta va ser la clau que va afavorir l’augment de públic. La recaptació més important no venia tant de les entrades, com de les apostes. Fins que van ser prohibides en algunes èpoques.

Els pilotaris van ser tan admirats com els grans toreros i els futboliste­s.

No es tracta de fer una relació exhaustiva, però mereixen ser esmentats aquests frontons. El 1894 es va obrir Beti-Jai (sempre festa) a Gran Via de les Corts Catalanes, 435/Entença: una simple pista amb aforament per a dues mil persones, que va tancar el 1920. Club Natació Barcelona, a Joan de Borbó, 93 (1917). Principal Jai-Alai (festa alegre), a La Rambla, 27 (1918-1989). Novedades, a Casp, 13 (1929-57). TxiquiAlai, a la plaça Bonsuccés, 1 (1935-1961) que es va distingir per la novetat de presentar noies pilotaris, que van ser molt ben acceptades. Nuevo Mundo, a Paral·lel, 50 (1936-49). Sol y Sombra, a Gran Via-Marina (194073). Colón, a La Rambla, 18 (1941, rehabilita­t el 1992).

El 1952 els germans Joaquim i Manuel Balet es van proclamar a Sant Sebastià campions del món de cesta punta. Havien viscut des de petits aquesta passió: Manuel Balet Crous, el seu pare, pilotari i dirigent esportiu, havia fundat el 1924 el club Bascònia i va comprar el frontó Reina Elisenda, a Pedralbes. Per això van omplir el Novedades cada vegada que aquests campions exhibien la seva qualitat i compenetra­ció.

Un nou capítol es va inaugurar amb motiu dels Jocs Olímpics, que van propiciar unes instal·lacions noves i magnífique­s.

Tanta història i tanta tradició mereixia sense cap dubte que Barcelona tingués l’honor d’acollir ara el Campionat del Món de pilota basca.

Els pilotaris van ser tan admirats com els grans toreros i els futboliste­s

 ?? ALEXANDRE MERLETTI / IMATGE CEDIDA PER L’ARXIU FOTOGRÀFIC DE BARCELONA ?? FRONTÓ PRINCIPAL JAI-ALAI. Una simple pista situada a la Rambla, però que passava inadvertid­a perquè es va construir dins de la finca del teatre Principal
ALEXANDRE MERLETTI / IMATGE CEDIDA PER L’ARXIU FOTOGRÀFIC DE BARCELONA FRONTÓ PRINCIPAL JAI-ALAI. Una simple pista situada a la Rambla, però que passava inadvertid­a perquè es va construir dins de la finca del teatre Principal
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ANTONI ESPLUGAS / IMATGE CEDIDA PER L’ARXIU FOTOGRÀFIC DE BARCELONA ?? FRONTÓ BARCELONÉS. Arquitectu­ra notable i sumptuosa, amb un gran aforament per acollir amb comoditat el espectador­s
ANTONI ESPLUGAS / IMATGE CEDIDA PER L’ARXIU FOTOGRÀFIC DE BARCELONA FRONTÓ BARCELONÉS. Arquitectu­ra notable i sumptuosa, amb un gran aforament per acollir amb comoditat el espectador­s
 ??  ?? FAÇANA DEL BARCELONÉS Gran qualitat arquitectò­nica, projectada per Sagnier
FAÇANA DEL BARCELONÉS Gran qualitat arquitectò­nica, projectada per Sagnier

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain