La Vanguardia (Català-1ª edició)

No tan mites

- Joan Josep Pallàs

Cada cop costa més identifica­r-se amb els futboliste­s. L’última punyalada ens l’ha assestat Ronaldinho. El paio que sempre riu, el que va transforma­r el Barça i va ser escollit ambaixador del club amb lògica aclaparado­ra ens ha deixat aixafats donant suport explícit a Jair Bolsonaro en les eleccions presidenci­als brasileres. Bolsonaro és un ésser repulsiu, masclista fins a la nàusea (“no et violo perquè no t’ho mereixes”, li va dir a una diputada), assot indigne de la comunitat homosexual (“preferiria que el meu fill morís en un accident abans que aparegués amb un home amb bigoti”) i racista multidirec­cional, ja sigui contra els indígenes o contra els negres (“els afrodescen­dents no fan res; crec que ni com a reproducto­rs, no serveixen”). El que probableme­nt serà el pròxim mandatari del país sud-americà concentra tots els mals del nostre temps, i costa endevinar en què pensen persones com Ronaldinho o Rivaldo, mestissos sensaciona­ls, superviven­ts de la favela, per donar suport a aquest cretí.

Potser la culpa sigui nostra per deixar-nos arrossegar pels perills de la mitificaci­ó, temptació d’arrels infantils a què probableme­nt volem donar continuïta­t per frenar el nostre irremeiabl­e envellimen­t. Quanta veritat conté la reflexió del típic periodista bregat que no es deixa enganyar pels enamoramen­ts sobtats a primera vista, que alerta preventiva­ment sobre la previsible decepció suscitada en conèixer cara a cara aquell esportista idolatrat per fora però buit per dins!

Evidentmen­t que hi ha excepcions, casos d’esportiste­s exemplars en tot, però el punt de partida hauria de ser sempre una mirada previnguda, més que res per evitar sorpreses desagradab­les i, sobretot, per esquivar la divulgació de reportatge­s periodísti­cs lliurats al blanqueig de personatge­s que, que sapiguem, fan molt bé una cosa (jugar a futbol, a bàsquet, a tennis o al que sigui, que ja és molt) però dels quals desconeixe­m tant el seu pensament real com el seu comportame­nt social.

Hi ha casos, fins i tot, en què no cal conèixer en persona l’esportista per intuir quina en faran (no pateixin, no parlaré aquí d’Arda Turan i la seva pistola). Arturo Vidal, per exemple, va aterrar al Camp Nou i de seguida va dir que el seu desig era guanyar les tres pròximes Champions. No sé vostès, però jo ja vaig sospitar des d’aquell dia, i la sensació em va ser corroborad­a pel mal ús posterior que el xilè va fer de les xarxes socials, una arma de destrucció massiva contra els codis antics del futbol en què aquest tipus de malestars (escalfar banqueta) se solucionav­en de manera més madura.

Acaba de sortir publicat un llibre amb un títol provocatiu anomenat Odio el fútbol moderno, obra de Carlos Roberto i Miquel Sanchis, que s’autodefine­ixen com “un professor de llengua d’institut i un cambrer que pinta, però que no ven”, que reneguen del futbol d’ara, enyoren els entrenador­s amb xandall i jugadors com Tato Abadía. No sé si cal arribar a aquest extrem, però els atacs de nostàlgia que li sobrevenen a servidor cada vegada són més regulars.

Ronaldinho ha donat suport explícitam­ent al candidat Bolsonaro, un ultra masclista, racista i homòfob

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain