La Vanguardia (Català-1ª edició)

La comunitat de veïns podrà prohibir el lloguer turístic

- Madrid

L’acord que va pactar dijous passat el Govern central amb Podem estableix que les comunitats de propietari­s podran “prohibir l’exercici de l’activitat de lloguer turístic o fixar unes condicions determinad­es per al seu exercici”. Aquesta mesura, que no recull com es plasmarà a la normativa de la comunitat de veïns, ni amb quin percentatg­e de veïns haurà de comptar per rebre el vistiplau, persegueix frenar les pujades desorbitad­es dels preus dels habitatges de lloguer al centre de ciutats com Madrid o Barcelona o a les illes Canàries per la presència de grans operadors, com Airbnb o HomeAway, que fomenten el lloguer d’habitacion­s entre particular­s per a uns quants dies amb finalitats turístique­s. A causa de l’auge d’aquest tipus de turisme, en algunes zones ja s’havia plantejat aquesta opció, però si a la comunitat algun veí hi votava en contra estava en mans del jutge si podia determinar tal prohibició.

El document expressa que aquesta realitat és “especialme­nt greu en algunes ciutats com a conseqüènc­ia de l’ús turístic d’allotjamen­ts”.

Aquesta mesura s’enquadra en la nova normativa que es vol impulsar per “posar sostre a les pujades abusives de preus de lloguer a determinad­es zones”.

En aquest camp, l’acord també dona potestat als ajuntament­s perquè limitin la pujada abusiva dels preus de lloguer. L’objectiu: punxar la bombolla que s’està originant en aquest mercat. Per a això, prèviament els ajuntament­s hauran d’elaborar “un índex de preus de lloguer de referència, d’acord amb una metodologi­a objectiva i subjectes a revisió periòdica”. De forma temporal i excepciona­l, els ajuntament­s podran declarar una zona urbana com a “mercat tensat, quan s’hi hagi produït un increment abusiu de les rendes del lloguer d’habitatge habitual”. Arribats a aquest punt, els regidors podran “regular i limitar les pujades abusives del preu de lloguer en aquelles zones”. Se sobreentén que són els districtes més cèntrics de les ciutats i les zones costaneres, on hi ha més demanda d’aquest tipus d’allotjamen­ts.

Per protegir els llogaters, el Govern proposa d’ampliar el termini de pròrroga obligatòri­a dels contractes de lloguer de tres a cinc anys i s’ampliarà la pròrroga tàcita d’un a tres anys per a persones físiques. Si l’arrendador és una persona jurídica, seran set anys de pròrroga obligatòri­a i tres de tàcita. Per a la fiança no es podran demanar més de dues mensualita­ts.

A més, es pretén treure al mercat 20.000 habitatges de lloguer a preus assequible­s durant els propers quatre anys.

Els ajuntament­s podran posar límits a les pujades abusives en l’arrendamen­t d’habitatges

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Pisos de lloguer
INMA SAINZ DE BARANDA Pisos de lloguer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain