La Vanguardia (Català-1ª edició)

DonPiso, a la tercera onada

La immobiliàr­ia, amb 33 agències pròpies i 82 de franquicia­des, accelera el pla d’expansió

- ROSA SALVADOR Barcelona

La immobiliàr­ia DonPiso viu el seu tercer cicle alcista gràcies als nous propietari­s: l’equip directiu que la va adquirir el 2009 als jutjats de Barcelona dins del concurs de creditors d’Habitat. Luis Pérez, accionista majoritari de DonPiso i director general, explica que “els bancs ens tornen a venir a veure, buscant el negoci de les hipoteques. Entre el 2008 i el 2014, com del 1991 al 1995, van desaparèix­er”.

DonPiso, fundada el 1984 per Àngel Fernández, ara fa 34 anys, ja ha aguantat dues crisis immobiliàr­ies, malgrat que l’última la va portar a passar de 500 oficines a 45, i d’una plantilla de 500 persones a només 23. “Érem el reflex del que li va passar al sector: la venda de cases es va veure reduïda a només un 10% de les que es realitzave­n el 2006”, assenyala Pérez.

DonPiso havia estat una de les immobiliàr­ies pioneres als noranta: “El 1994 vam ser la primera d’obrir botigues als barris, a peu de carrer, com feien a Itàlia, per exemple, quan aquí les immobiliàr­ies solien tenir una oficina al centre, en un pis alt, on anaven els clients que volien vendre el seu pis”. I entre el 1997 i el 1999 van començar a obrir franquície­s per créixer a fora de Catalunya. “Obríem una oficina pròpia a la capital de província, que feia de capçalera de zona, i la capil·laritat l’aconseguíe­m amb franquície­s”, assenyala Emiliano Bermúdez, sots-director general de la companyia. Així, la firma va arribar a tenir 150 oficines pròpies i unes 350 franquície­s i una gran implantaci­ó a Madrid, Andalusia, les Canàries i el País Basc.

En plena expansió, el 2001, Àngel Fernández va vendre l’empresa a Ferrovial, que va mantenir tot l’equip, incloent-hi el mateix Pérez, que havia estat accionista minoritari, a més de director general. Així que quan Ferrovial va vendre la seva divisió immobiliàr­ia a Habitat, el desembre del 2007, el mateix equip directiu continuava regint l’empresa i en va veure l’enfonsamen­t a partir de la Setmana Santa del 2006, amb el col·lapse de les vendes de pisos i el concurs de creditors d’Habitat.

Els directius van veure l’oportunita­t de continuar a l’empresa, establint-se pel seu compte. “Vam haver d’anar a la subhasta que va muntar el jutjat”, explica Pérez. Va adquirir l’empresa per 800.000 euros, quan en la venda de Ferrovial Inmobiliar­ia a Habitat s’havia valorat en 92 milions d’euros, i en la venda de l’equip d’Àngel Fernández a Ferrovial, en 24 milions d’euros.

“Havíem vist la crisi immobiliàr­ia del 1992, però el que va venir després ens va desbordar —recorda—. Els bancs es van quedar molts immobles i per les exigències legals es van posar a vendre a qualsevol preu i van enfonsar el mercat”. Amb això, a més, les vendes es van enfonsar encara més. “Ningú no compra quan els preus estan baixant i creu que si s’espera podrà comprar més barat”. Del 2009 al 2012 només hi havia vendes —poques— a usuaris finals i els inversors van desaparèix­er. “Els directius vam arribar a no cobrar o cobrar només mil euros, per poder pagar les nòmines”, recorda.

El 2012 es van estabilitz­ar els preus i el 2013 ja van tornar els inversors nacionals que compraven per llogar. Des d’aleshores, explica, el mercat no ha deixat de millorar. I DonPiso, de créixer: de 614 pisos venuts el 2013 a 3.003 el 2017. Actualment ja té 33 agències pròpies i 82 de franquicia­des, i 12 locals en procés de reforma per obrir-los. No comenten la facturació, però fonts del mercat la situen per sobre dels 10 milions d’euros. El grup, explica Pérez, no té obsessió per créixer i se centra en mercats clau: Catalunya, i després Madrid, València, Mallorca i Sevilla.

Avui la seva competènci­a no són els petits agents, com antigament, sinó altres grans xarxes. I la tecnologia ha canviat l’empresa i ha portat les proptech, que, segons el seu parer, “canviaran un altre mercat, aquell 40% de propietari­s que volen vendre un pis sense agència”. Recorda que DonPiso ensenya a cada client una mitjana de 13 pisos perquè trobi la millor opció i li dissenya un servei a mida. “El bon servei té un preu. I els clients el valoren i estan disposats a pagar-lo”, va resumir.

El 2009 els directius van comprar la firma, reduïda a 45 oficines, i van arribar a no cobrar per pagar les nòmines La immobiliàr­ia ara té 115 oficines i se centra a Catalunya, Madrid, València, Mallorca i Sevilla

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Luis Pérez, primer accionista i director general de la immobiliàr­ia DonPiso
ANA JIMÉNEZ Luis Pérez, primer accionista i director general de la immobiliàr­ia DonPiso

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain