La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ronald Koeman

Els joves De Jong i De Ligt lideren el retorn a les essències de l’Holanda que promou Koeman

- CARLES RUIPÉREZ

ENTRENADOR DE FUTBOL

La selecció d’Holanda, que ni tan sols es va classifica­r per al Mundial de Rússia, està ressorgint sota el guiatge de Ronald Koeman (55), tècnic que lidera un nova generació de joves valors. La victòria sobre Alemanya (3-0) és de prestigi.

Si Michels aixequés el cap, no li agradaria gens”. Ho deia Ronald Koeman durant la crisi que va deixar la selecció holandesa fora de l’Eurocopa del 2016. “Això no és el que Cruyff ens va ensenyar”. Va ser el veredicte mentre els neerlandes­os es feien a la idea que haurien de veure el Mundial de Rússia per la televisió.

L’exdefensa del Barcelona era i és una veu autoritzad­a. Els va conèixer i va triomfar amb tots dos. Amb Rinus Michels, Míster Marbre ,va guanyar l’Eurocopa del 1988. Amb Johan Cruyff, el Flaco, va aixecar la Copa d’Europa del 1992 i quatre lligues consecutiv­es.

Així que quatre mesos després que fos acomiadat per l’Everton, la federació holandesa es va posar en contacte amb Koeman. Se sabia que era un càrrec que ocuparia un dia o un altre. No és que fos el preferit. El necessitav­en.

I malgrat que ha passat poc temps la mà de Tintín ja es comença a notar. Els duels contra Alemanya sempre passen a la història: la final del 1974 que va coronar Beckenbaue­r, l’escopinada de Rijkaard als cabells de Völler a Itàlia ’90, la semifinal de l’Eurocopa del 1988 que el mateix Koeman va empatar de penal —“la vegada que més nerviós m’he posat”, va confessar a La Vanguardia— ... El 3-0 de dissabte a Amsterdam no va ser menys, ja que confirma el despertar de la llarga letargia del lleó taronja.

“Aquest és el fantàstic resultat que hem estat esperant molt de temps”, va aplaudir Koeman, al·ludint a la crisi que deixen enrere —o que traslladen als alemanys—. Però el tècnic, de 55 anys, és conscient que el millor encara ha d’arribar, que amb la insultant joventut d’alguns dels seus futboliste­s clau no es pot posar sostre. “Doneu un cop d’ull d’aquí cinc anys. Veureu un equip encara millor”, va vaticinar als periodiste­s.

És cert que els 14 jugadors utilitzats per Koeman no arriben als 25 anys de mitjana (24,7) i que fins i tot l’exentrenad­or del València es va permetre el luxe de fer debutar tres joves: el lateral dret Dumfries, l’extrem Bergwijn (tots dos del PSV), i Groeneveld, que va entrar a la segona meitat.

Virgil van Dijk, Memphis Depay i Georginio Wijnaldum van ser els autors dels gols. Però hi ha dos talents que sobresurte­n per sobre de tots. Són Frenkie de Jong i Matthijs de Ligt, als quals el Barcelona —i mig Europa— ha clissat.

Tots dos pertanyen a l’Ajax, que ha tornat a treure una gran generació del planter. De Jong és un migcampist­a de 21 anys que pot jugar d’interior, de pivot i fins i tot de central perquè té qualitat i una ment privilegia­da. És un futbolista elegant, amb el camp sempre al cap i que gairebé mai perd la posició; en això impression­a, com ho va fer Busquets quan Guardiola el va passar de Tercera a Primera.

Encara abans que De Jong va sortir a la palestra De Ligt, que va debutar el 2016 als 17 anys amb l’Ajax... i amb la selecció. Central potent, és valent i amb ofici anirà suplint la seva falta de velocitat. Evidentmen­t, venint de l’escola ajacied, tracta bé la pilota, va bé de cap i és net (no ha estat expulsat mai).

Ells són la punta de l’iceberg. Perquè la bona notícia és que, mentre la selecció oranje s’estavellav­a una vegada i una altra, els equips, exportador­s de mena, continuave­n mirant al planter. Van de Beek (Ajax) i Vilhena (Feyenoord) en són altres exemples, juntament amb Justin Kluivert (que ha fet el salt al Roma), que estan prenent el relleu de Sneijder, Van Persie, Robben i Kuyt.

I és que Holanda no s’havia oblidat de jugar a futbol. Això ho saben a la perfecció els observador­s. Té jugadors disseminat­s per tot el continent. Van Dijk (el defensa més car del món, que va costar 84 milions) i Wijnaldum són peces clau al Liverpool, Cillessen és al Barcelona, Depay és una de les estrelles del Lió, De Vrij juga a l’Inter, Strootman ha fitxat pel Marsella, De Roon i Hateboer progressen a l’Atalanta i Babel (l’únic que supera la trentena) està en ratxa al Besiktas.

El problema va ser la inestabili­tat i la pèrdua de la identitat. En quatre anys la selecció va tenir sis tècnics: Van Gaal va aconseguir el tercer lloc a Brasil 2014, Guus Hiddink només hi va estar deu mesos, Danny Blind va començar amb una derrota contra Islàndia i va acabar amb una altra contra Turquia, el març del 2017 Fred Grim va dirigir interiname­nt l’equip contra Itàlia (i va perdre) i Dick Advocaat no va poder classifica­r-se per al Mundial de Rússia (ni a la repesca), fins que el febrer del 2018 va entrar Ronald Koeman amb vista a Qatar 2022. Està arreglant el destret a l’estil Michels i Cruyff.

Després de Van Marwijk, Van Gaal, Hiddink, Blind i Advocaat, l’exdefensa aplica les idees de Michels i Cruyff “D’aquí cinc anys serem un equip encara millor”, avisa el selecciona­dor després de vèncer Alemanya

 ??  ??
 ?? PIROSCHKA / REUTERS ?? Frenkie de Jong escapant-se de Thomas Müller dissabte al Johan Cruyff Arena
PIROSCHKA / REUTERS Frenkie de Jong escapant-se de Thomas Müller dissabte al Johan Cruyff Arena

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain