La Vanguardia (Català-1ª edició)

Del tecnopatri­arcat a la imaginació

Paul B. Preciado, Marina Garcés i Gayatri Spivak reuneixen mil persones a la segona jornada de la biennal Ciutat Oberta

- Justo Barranco

Del capitalism­e tecnopatri­arcal a l’educació i les humanitats. Ahir a la tarda la segona jornada de la Biennal de Pensament Ciutat Oberta va reunir mil persones a la plaça Joan Coromines del Raval –malgrat que té molts més escenaris a la ciutat– per parlar de capitalism­e tecnopatri­arcal amb el filòsof Paul B. Preciado –autor del Manifiesto contrasexu­al– i d’educació amb la filòsofa Marina Garcés i la professora de Colúmbia Gayatri Spivak, autora de l’ambiciosa Crítica de la razón poscolonia­l i que, a més a més, ha fundat escoles a la seva Índia natal.

Primer va arribar la revolució sexual. “Una de les grans preguntes de la filosofia és plantejar-nos junts què ens passa”, va dir Preciado. I va afirmar: “Avui estem immersos en una guerra per la detenció i l’ús no ja dels mitjans de producció, com va passar al segle XIX, sinó dels mitjans de reproducci­ó. Estem en un dels moments més revolucion­aris de la història en termes de les polítiques de gènere i sexualitat”.

Per Preciado, “estem vivint un canvi de paradigma d’una profundita­t semblant a la del que hi va haver en el Renaixemen­t i en la modernitat primerenca. La majoria dels estudis de la transforma­ció en curs es refereixen a processos identifica­ts com a atributs del neoliberal­isme: la finançarit­zació de l’economia, la mecanitzac­ió i robotitzac­ió de la feina. El diagnòstic que escoltem des de la dreta i des de l’esquerra sempre és en termes de mitjans i règims de producció. Però la revolució, i la contrarefo­rma, està tenint lloc en la lluita pels mitjans de reproducci­ó. El cos al segle XXI és el mateix que la fàbrica va ser al XIX, el lloc central on es duen a terme els processos d’apropiació, expropiaci­ó i lluita política. Avui es decideix què significa un cos humà viu, orgànic o inorgànic, amb estatut legal i polític”.

Preciado va traçar una història de la sexualitat que va passar del pare necropolít­ic, que es definia per la violència que podia exercir amb dones, nens i medi ambient, a la mare biopolític­a, amb la reproducci­ó controlada pel sistema. Més tard va aparèixer el seu fill cíborg al món de les hormones i la píndola. Dit això, va animar a desmuntar tots els constructe­s heretats sobre ser home, dona, homosexual o heterosexu­al: “Què és l’heterosexu­alitat si no és reproducti­va? Es converteix en una ficció farmacopor­nogràfica”, va sintetitza­r.

Després d’ell va arribar Gayatri Spivak entrevista­da per Marina Garcés per parlar d’educació. Va insistir en la importànci­a d’entrenar la imaginació com a tasca de professors i alumnes. “Imaginació és una paraula gran, i quan la utilitzo es pensen que parlo de la Il·lustració del XVIII. El que vull dir és ser capaç de pensar en alguna cosa que no és aquí. I per ser capaç d’entrenar la imaginació t’has de suspendre a tu mateix. Educar no és empaquetar coneixemen­t i passarlo a la generació següent. Educar és cuinar les ànimes. Perquè siguem, per exemple, capaços d’utilitzar el món digital no amb la mentalitat del segle XIX actual. Imaginar és entrenar-nos a suspendre’ns a nosaltres per anar cap als altres i treure

Preciado: “Què és l’heterosexu­alitat si no és reproducti­va? Es converteix en una ficció farmacopor­nogràfica”

respostes d’allà. Imaginació és l’impuls de resistir el jo sé, jo puc fer” .

Respecte a les humanitats, va dir que “han de tenir el coratge de reconèixer que hi són per complement­ar la uniformita­t requerida pel global. Complement­ar és una cosa que trenca la totalitat en tota aquesta feina, aquest finançamen­t fluint per tot arreu. Les humanitats han de dir que això no és total, posar una falca. Les humanitats han de decidir en aquesta situació impossible on són trivialitz­ades i no tenen recursos, que en comptes de rendir-nos diem col·lectivamen­t que sense nosaltres la consciènci­a del món serà assassinad­a. Les humanitats ensenyen activisme imaginatiu preparant la persona per a la conjunció global”.

Les humanitats han de tenir el valor de reconèixer que hi són per complement­ar la uniformita­t requerida pel global”

Gayatri Spivak

Per entrenar la imaginació t’has de suspendre a tu mateix; imaginació és l’impuls de resistir el ‘jo ho sé, jo ho puc fer’”

Gayatri Spivak

La meva entesa de la filosofia és des del carrer, diu la diferència entre veritat i mentida i ensenya a preguntarn­os qui soc”

Gayatri Spivak

Vivim una guerra per l’ús no dels mitjans de producció, com al XIX, sinó pels mitjans de reproducci­ó”

Paul B. Preciado

El cos és al segle XXI com la fàbrica al XIX, el lloc central de l’apropiació, l’expropiaci­ó i la lluita política”

Paul B. Preciado

Vivim un dels moments més revolucion­aris de la història en gènere i sexualitat i la majoria no ens n’adonem”

Paul B. Preciado

 ?? ANGELA SILVA ?? Marina Garcés i Gayatri Spivak ahir a la plaça Joan Coromines
ANGELA SILVA Marina Garcés i Gayatri Spivak ahir a la plaça Joan Coromines
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain