La Vanguardia (Català-1ª edició)

Revés a la coalició de govern de Merkel a Hessen

Les urnes regionals castiguen la CDU de Merkel i els socialdemò­crates

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Les eleccions ahir al land alemany de Hessen, escrutades amb temor des de Berlín pel risc de reverberac­ió al Govern federal, van certificar el malestar en la ciutadania amb els partits de la gran coalició que presideix la cancellera Angela Merkel: la democristi­ana CDU –amb la seva aliada bavaresa, la socialcris­tiana CSU– i el socialdemò­crata SPD.

Com van pronostica­r les enquestes, i en un esquema similar al que es va registrar fa dues setmanes en les eleccions de Baviera, tant conservado­rs com socialdemò­crates van patir a Hessen greus pèrdues de vots, els ecologiste­s es van disparar i la ultradreta va entrar per primera vegada al Parlament regional d’aquest land del centre del país.

Segons les projeccion­s de la televisió pública ARD, la CDU va obtenir un 27,4% dels vots, quan en les eleccions del 2013 havia aconseguit un 38,3%. Es tracta d’una caiguda de gairebé 11 punts, que a parer dels analistes representa un toc d’atenció dirigit a Merkel i el seu partit, ja que el president de Hessen, el democristi­à Volker Bouffier, és ben apreciat en aquest ric estat federat, amb la gran urbs financera de Frankfurt com a pol principal, si bé la capital és Wiesbaden. L’SDP va caure a un 19,6%, una pèrdua de més d’11 punts respecte als comicis de fa cinc anys, en què va tenir un 30,7%.

“És dolorós per a la CDU haver perdut tants vots a Hessen”, va dir ahir a la nit Annegret Kramp-Karrenbaue­r, secretària general del partit. La CDU va ser el partit més votat, però el càstig sofert incrementa la pressió sobre Merkel, que fa dues setmanes va sortir airosa de la patacada conservado­ra a Baviera atribuint-la als seus aliats bavaresos de la CSU.

El que ha passat aquesta vegada toca de ple la cancellera, que a més a inicis de desembre afronta un congrés en què haurà de ser reelegida presidenta de la CDU per dos anys més. Tot i que no hi ha risc real que no ho aconseguei­xi, sí que poden créixer veus internes que demanin que es comenci a articular la successió.

Lars Klingbeil, secretari general de l’SPD, va parlar d’“un mal resultat” i va concloure: “Igual que va passar en les eleccions de Baviera, probableme­nt la política federal ha influït en les decisions de vot”. Pels pèls, l’SPD conservava ahir a la nit la segona plaça, amb el partit ecologista Aliança 90/Els Verds trepitjant-li els talons amb un 19,5%, un gran resultat per a aquesta formació, que gairebé duplicava el que va aconseguir en l’anterior cita regional amb les urnes.

Els transvasam­ents de vots des dels denominats Volksparte­ien (partits populars), és a dir, els que històricam­ent reben més suport de la ciutadania –en definitiva, la CDU i l’SPD– van alimentar sobretot els verds i la ultradreta, però també els liberals de l’FDP (7,8%) i els esquerrans de Die Linke (6%).

La ultradreta­na Alternativ­a per a Alemanya (AfD), amb un 13%, va celebrar amb eufòria el seu ingrés per primera vegada al Parlament de Hessen, l’últim hemicicle regional que li faltava per conquerir dels 16 que hi ha a Alemanya. L’AfD va completar així la seva presència parlamentà­ria, després d’haver entrat al Bundestag en les eleccions generals de l’any passat, i al Parlament Europeu el 2014.

La CDU governa Hessen des del 1999, en solitari o en coalició. En aquesta legislatur­a ha governat precisamen­t amb els verds, els dos caps de llista dels quals són ministres regionals: Tarek al Wazir, d’Economia, i Priska Hinz, de Medi Ambient i Agricultur­a. En dues legislatur­es més, els democristi­ans van governar amb els liberals de l’FDP.

Ahir a la nit els ajustats percentatg­es de les projeccion­s no permetien dilucidar l’aritmètica disponible per formar coalicions a Hessen en un Parlament que tindrà sis partits. No quedava clar si democristi­ans i verds sumarien prou majoria per repetir Govern plegats.

L’única combinació que tenia majoria evident era la coalició Jamaica (CDU-verds-FDP), anomenada així perquè els colors d’aquests partits coincideix­en amb els de la bandera jamaicana. Merkel va mirar de negociar una coalició per al Govern federal després de les eleccions del 2017, però va acabar fracassant per l’abandoname­nt dels liberals. Volker Bouffier va ser un dels que més van avalar aquesta combinació, i ara podria ser que li toqui a ell explorarla a Hessen.

L’ASCENS DELS ECOLOGISTE­S Com va passar fa dues setmanes a Baviera, els verds es disparen en vots ULTRADRETA CONSOLIDAD­A L’AfD aconseguei­x entrar en l’últim dels 16 parlaments regionals que li faltava

 ?? KAI PFAFFENBAC­H / REUTERS ?? El democristi­à Volker Bouffier, president de Hessen, amb la seva dona Ursula ahir a la nit a Wiesbaden
KAI PFAFFENBAC­H / REUTERS El democristi­à Volker Bouffier, president de Hessen, amb la seva dona Ursula ahir a la nit a Wiesbaden
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain