La Vanguardia (Català-1ª edició)

Primer examen per a Pablo Casado

- CARMEN DEL RIEGO

Pablo Casado anirà a totes a la campanya de les eleccions andaluses. Ara, a la precampany­a, dedicarà tots els caps de setmana a recórrer totes les províncies i quan comenci la campanya oficial pràcticame­nt es traslladar­à a Andalusia, amb anades i vingudes a Madrid per complir amb les seves obligacion­s de president del PP i de diputat.

Un sobreesfor­ç per afegir al que Casado desplega des de la seva elecció com a líder del PP al juliol, per una raó: s’hi juga molt en aquestes eleccions. És el seu primer examen electoral i estan en joc la seva credibilit­at, la seva estratègia, i tenir les mans lliures per fer el que desitgi si se’n surt bé. El que no s’hi juga és el seu lideratge. Fins i tot els més crítics amb Casado, les persones que van sumar-se a la candidatur­a de Sáenz de Santamaría, reconeixen que a Pablo Casado no se’l pot jutjar pels resultats de les eleccions andaluses, comicis sempre molt complicats per al PP, que només van aconseguir guanyar en una ocasió: el 2012 amb la candidatur­a de Javier Arenas, malgrat que no va poder arribar a governar mai.

Ara guanyar no es veu ni com una possibilit­at, ni tan sols com un desig. El PP no té res a fer en aquestes eleccions, que, a més, li arriben en el pitjor dels moments orgànics, quan Casado encara no s’ha refermat a la direcció popular i continuen els efectes de la pèrdua del govern per la moció de censura que li va donar l’Executiu a Pedro Sánchez. El PP lluita a les andaluses per quedar com a segona força, com ha passat gairebé sempre, o, dit d’una altra manera, per tenir més vots i més escons que Ciutadans.

Eren moltes les enquestes que donaven per fet que el partit d’Albert Rivera quedaria per sobre del PP, abans que Rajoy abandonés la presidènci­a del govern i del partit. Que finalment aquestes dades es confirmess­in a Andalusia suposaria per a Casado i per al PP el perill de què passés el mateix a les eleccions municipals i autonòmiqu­es de la primavera vinent, perquè un resultat d’aquest tipus es repetiria, sens dubte, en unes eleccions generals, que se celebrarie­n després.

Aquest serà el veritable examen de Pablo Casado, tot i que ell manté, en converses privades, que té dret a perdre unes eleccions generals en què ell sigui el candidat, però admet que no podria suportar perdre’n unes segones. Tot i això, són molts els qui creuen que aquestes primeres generals seran, precisamen­t, les municipals.

Així que Casado s’hi juga molt a les eleccions andaluses, encara que el candidat, Juanma Moreno, no sigui de la seva corda, sinó que, al contrari, va donar suport a la candidatur­a de Soraya Sáenz de Santamaría. És un segon hàndicap per a uns bons resultats del PP andalús, i per això, Pablo Casado sembla que ja està preparant la successió del candidat, si aquest obté mals resultats. És més, hi ha molts que veuen en la designació de José Antonio Nieto com a número u per Còrdova el senyal de qui pot ser el successor de Moreno.

L’OBJECTIU La prioritat del PP és quedar per sobre de Cs per afrontar amb calma les municipals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain