La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tomba sense repòs

- Antoni Puigverd

Els esdevenime­nts de fa un any, que aquest cap de setmana tothom ha recordat, ens han deixat un panorama desolador, de tomba sense repòs, com el títol d’aquella delicada cançó tradiciona­l irlandesa que cantava Joan Baez quan jo era adolescent: The unquiet grave. Estem en un laberint sense sortida. Uns, encapçalat­s per Oriol Junqueras, són a la presó esperant una condemna que –es diu– serà severíssim­a. Els altres, liderats per Carles Puigdemont, trigaran molts anys a tornar a casa.

Però no solament hi han perdut ells, els líders. Hi ha perdut l’independen­tisme. Els seus diversos corrents, lacerats pels retrets i les desconfian­ces, discuteixe­n com gat i gos, fins i tot per la qüestió lingüístic­a. Hi ha perdut també el catalanism­e, corrent transversa­l de la societat catalana, bombardeja­t en aquests anys de conflicte des de la trinxera de la independèn­cia i des de la de l’espanyolis­me recentrali­tzador. Hi ha intents de reagrupar la transversa­litat catalana, però no poden oferir a la ciutadania cap certesa ni cap seguretat.

Les gràcies del catalanism­e eren moltes. La defensa de la catalanita­t es feia compatible amb emocions i sentiments molt diversos: no posava entre l’espasa i la paret els catalans, sinó que els agrupava entorn d’un mínim comú denominado­r, fonamentat en el progrés social, econòmic i cultural. Un comú denominado­r en què, si ens hi fixem bé, tothom cedia una mica (els castellano­parlants en la llengua, els catalanopa­rlants en els seus somnis sobirans).

El catalanism­e defensava, essencialm­ent, dos objectius: mantenir l’eix econòmic barceloní, i salvar la cultura en llengua catalana de les maltempsad­es rebudes històricam­ent i de les greus dificultat­s que la globalitza­ció imposa a les cultures petites. Però la gran dificultat del catalanism­e era fer creïble la defensa de la posició catalana (que representa, en xifres rodones, el 20%, 21%, 22% de l’economia i la població espanyoles) en una Espanya hegemonitz­ada per un Madrid que, a la capitalita­t tradiciona­l de la política, la cultura i l’administra­ció hi ha afegit, en les últimes dècades, el lideratge econòmic. El nacionalis­me català de Pujol va destinar enormes energies, no pas a afavorir el catalanism­e, sinó a aprofitar-se’n (buscant el consens en les lleis lingüístiq­ues, però no deixant mai de fomentar l’acusació de sucursalis­me contra els catalanist­es del PSC, que coparticip­aven en la direcció d’Espanya).

La història ha volgut que Espanya tingui dues grans ciutats competidor­es; i això la diferencia essencialm­ent del model francès. Però nacionalis­tes, jacobins, liberals o conservado­rs espanyols han continuat somiant una pàtria a la francesa: lingüístic­ament uniforme i fortament liderada per un Madrid parisenc. Han transigit en la descentral­ització regional, però perceben com una anomalia la persistènc­ia de l’eix econòmic i cultural català. Aquests sectors es van descordar durant l’època d’Aznar (gràcies als indiscutib­les atributs morals que atorgava la lluita contra ETA) i van provocar a Catalunya un efecte rebot o al·lèrgic. La llavor del pujolisme, salpebrada i abonada per la visió aznariana d’Espanya, va fructifica­r en l’ascens d’ERC. I d’aquí va venir tot: la desesperad­a intenció del PSC de governar amb ERC sense deixar de ser lleial al PSOE, l’aventura i el fracàs de l’Estatut, el desconcert del catalanism­e central i de les elits barcelonin­es. Finalment, el lideratge de l’independen­tisme va ser irresistib­le: procés i proclamaci­ó teatral de la república. I la cirereta del pastís: la victòria paradoxal d’Arrimadas i Cs. Les dues comunitats catalanes comencen a no tenir res en comú. I com escriu Cyril Connolly, en un llibre també titulat The unquiet grave, inspirat en la cançó citada: “No hi ha cap dolor comparable al que dos amants poden fer-se l’un a l’altre”. Atenció: Catalunya pot esdevenir per sempre una tomba sense repòs.

Les gràcies del catalanism­e del PSC, del PSUC, de Josep Benet i de la vella Assemblea de Catalunya es poden resumir en les metàfores de l’airbag i la ròtula. Fer d’airbag entre les dues grans comunitats culturals; i de ròtula entre la catalanita­t i la democràcia espanyola. Tot això s’ha perdut. Reconstrui­r-ho mentre els resos són severament jutjats sembla impossible.

The unquiet grave és una cançó que parla del neguit d’un jove que, havent mort la seva estimada, no la deixa reposar a la tomba per causa del seu amor inflamat. És així com els Casado, Puigdemont, Arrimadas i companyia, aferrats als rèdits dels seus somnis excloents, estan impedint que les societats catalana i espanyola facin el dol imprescind­ible. Sense aquest dol, no aconseguir­em entendre la lliçó de la tardor que cada mes de novembre es renova amb el dia dels morts (ara descafeïna­t en Halloween). No aconseguir­em que les fulles del procés caiguin silenciosa­ment. No podem esperar un hivern reflexiu. I els verds de la primavera, quan tornin, no portaran una consciènci­a clara del que ens ha passat. Amb el mateix neguit, continuare­m regirant-nos a la tomba del fracàs col·lectiu.

Cyril Connolly: “No hi ha cap dolor comparable al que dos amants poden fer-se l’un a l’altre”

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain