La Vanguardia (Català-1ª edició)

“És Biles, no pot fallar”

L’estrella de la disciplina surt de l’hospital per liderar la competició

- Barcelona

Dimecres, un dia abans que comencessi­n els Mundials de gimnàstica artística, Simone Biles (21) ingressava d’urgència en un hospital de Doha. Feia hores que es cargolava de dolor.

Va pensar que era apendiciti­s. El TAC va revelar que tenia una pedra al ronyó: es podia tractar en aquell moment o podia esperar uns dies. Biles va demanar un tractament compatible amb els controls antidopatg­e i va dir que s’esperaria. “Quan s’acabin els Mundials, ja en parlarem”, va dir.

Feia més d’un any que no apareixia a la gran escena internacio­nal. “He sentit que les muntanyes russes són el millor antídot contra les pedres al ronyó. I jo crec que soc com la meva pròpia muntanya russa, sempre pujant i baixant”, explicava Biles aquest cap de setmana.

Així doncs, va tornar a la seva habitació de l’hotel de l’equip de gimnàstica dels Estats Units, que comparteix amb Riley McCusker, i hi va passar les últimes hores centrant-se en la seva tornada.

Dissabte, en la qualificac­ió del concurs general, va ser espectacul­ar: va marcar la millor puntuació total, va liderar tres exercicis i va ser segona a les asimètriqu­es. Biles ha tornat.

–És Biles, no pot fallar –va dir Tom Forster, el coordinado­r de l’equip dels Estats Units.

La notícia va ser una benedicció per a la comunitat de la gimnàstica artística, que compara Biles amb Michael Jordan o Tiger Woods. Estem davant una gimnasta decisiva, potser la més important de la història: al seu currículum hi figuren deu títols mundials, a part dels quatre ors i el bronze dels Jocs de Rio, el 2016.

Tot i això, els seus últims mesos han estat foscos. Va passar el 2017 en blanc, el mateix any que va trencar amb Aimee Boorman, la seva entrenador­a de tota la vida.

I no anava per bon camí aquest 2018. Al gener va confessar que havia estat una víctima més entre les 150 víctimes de Larry Nassar, el metge acusat d’abusos sexuals ja provats i jutjats i que passarà, possibleme­nt, la resta de la seva vida entre reixes.

Tants contratemp­s suscitava dubtes al seu voltant. A Doha, sembla que les ha apaivagat. Demà, ja a les finals, comença a volar cap a les medalles.

 ?? VADIM GHIRDA / AP ?? Simone Biles dissabte durant la seva qualificac­ió a Doha
VADIM GHIRDA / AP Simone Biles dissabte durant la seva qualificac­ió a Doha

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain