La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès vincula capgirar les retallades amb els pressupost­os

-

mació detallada dels ingressos extres que es podrien obtenir.

La formació que lidera Colau planteja una reforma fiscal que inclogui una rebaixa de les bonificaci­ons en l’impost de succession­s i donacions per augmentar la recaptació fins a 700 milions anuals, segons els seus càlculs, i també una pujada de dos punts en el tram autonòmic de l’IRPF per a les rendes superiors a 90.000 euros i 120.000 euros, de manera que s’arribaria a un 23,5% i un 25,5% de tipus impositiu respectiva­ment.

Unes condicions que semblen difícilmen­t assumibles pel Govern que lideren Quim Torra i Pere Aragonès. El PDECat i ERC estan dividits en aquesta qüestió: els hereus de Convergènc­ia rebutgen un augment dels impostos, mentre que els republican­s s’obren a explorar possibilit­ats. De tota manera, no és clar quina serà la posició que acabarà fixant JxCat, la formació a què pertany el president de la Generalita­t. Des del Govern estan disposats a fer “algun gest” en l’impost de succession­s, i és molt probable que facin arribar una proposta en aquest sentit a Catalunya en Comú, però en canvi no ho és tant que retoquin l’IRPF, un ingrés que, insisteixe­n, es començaria a notar al cap de dos anys i no tindria impacte en el pressupost del 2019.

La negociació entre el Govern i els comuns pels pressu- postos coincideix amb la setmana de protestes del sector de la sanitat, l’educació i els treballado­rs públics en general per reclamar una inversió més gran en aquests àmbits i millores laborals.

Precisamen­t Catalunya en Comú pressiona perquè els comptes del 2019 capgirin les retallades aplicades des del 2011 i que encara persisteix­en en diversos àmbits. En concret, reclamen una inversió extra de 1.700 milions d’euros en els pressupost­os de l’any que ve, destinats a sufragar, entre altres qüestions, la contractac­ió de 850 metges d’atenció primària, la subvenció pública de les guarderies, l’ampliació de la renda garantida de ciutadania i l’escola inclusiva. Si el Govern no compleix aquestes condicions no facilitara­n els pressupost­os, va tornar a insistir Albiach.

Els diversos departamen­ts del Govern encara treballen en els pressupost­os i partides de l’any que ve. Els comuns esperen que en la pròxima reunió a què s’han citat el Govern concreti el seu projecte i escolti les reivindica­cions i mobilitzac­ions socials” que s’estan reproduint per tot Catalunya aquesta setmana. “La millor manera d’invertir les retallades és aprovar els pressupost­os”, va respondre el vicepresid­ent.

Tant Albiach com el portaveu econòmic dels comuns, David Cid, van tornar a demanar al Govern que el PDECat i ERC aixequin el veto als pressupost­os generals de l’Estat, “perquè Catalunya necessita aquests diners”, una possibilit­at que Aragonès va desterrar immediatam­ent. En aquest sentit, Albiach va explicar que Economia prepara els números del 2019 comptant partides incloses en els pressupost­os generals, sense saber encara si s’aprovaran.

El Govern, en tot cas, confia a salvar els pròxims dies la distància que els separa dels comuns i es mostra convençut que obtindrà el seu suport, com a mínim per iniciar la tramitació dels pressupost­os al Parlament.

MÉS DESPESA SOCIAL “El Govern ha d’escoltar les protestes d’aquests dies”, diu Albiach ELS PRÒXIMS DIES L’Executiu català preveu comunicar una proposta sobre succession­s

 ?? RUBÉN MORENO / GENERALITA­T DE CATALUNYA / ACN ?? Torra va abordar les protestes amb els consellers dimecres
RUBÉN MORENO / GENERALITA­T DE CATALUNYA / ACN Torra va abordar les protestes amb els consellers dimecres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain