La Vanguardia (Català-1ª edició)

Reclamacio­ns socials a Catalunya

-

HI ha un corrent de malestar al sector públic de Catalunya. Els efectes de la política de retallades empresa pel president Artur Mas el 2011 han estat suportats estoicamen­t per diversos col·lectius. Però la seva paciència sembla que s’ha esgotat. Metges, personal sanitari, professors, estudiants de diferents cicles i funcionari­s públics van participar ahir en una jornada de vaga i es van manifestar davant el Parlament. Per als metges, que a primera hora de la nit van arribar finalment a un acord amb el Departamen­t de Salut, era ja la quarta jornada d’aturada. Per als estudiants, la segona. Funcionari­s de la Generalita­t van parar ahir dues hores. I no es poden descartar noves aturades. CC.OO. i UGT han convocat 160.000 funcionari­s públics a una jornada de vaga en defensa de les seves reivindica­cions, el dia 12 de desembre.

Cadascun dels sectors en lluita esgrimeix raons específiqu­es. Però totes tenen l’origen en la política d’austeritat, que a Catalunya es va aplicar abans que en altres comunitats i ja fa molts anys que està vigent. Els metges d’atenció primària, després de perdre el 30% del seu poder adquisitiu, es queixen que la reducció del nombre de profession­als i el consegüent augment de la feina per càpita estan deterioran­t la qualitat de l’assistènci­a. Els universita­ris reclamen una rebaixa del 30% de les taxes. Els funcionari­s de la Generalita­t demanen que se’ls abonin les pagues extres del 2013 i el 2014, i denuncien que són els únics de l’Estat espanyol que encara no n’han aconseguit la restitució.

La resposta apuntada ahir pel Govern a totes aquestes peticions marca un camí a seguir. Una altra cosa és saber si servirà per pal·liar la degradació del servei. El president Quim Torra ha mantingut un silenci inexplicab­le. Encara que l’acord estigués en plena negociació, s’espera del cap de l’Executiu català que manifesti la seva opinió davant les inquietuds del país. Abans d’anunciar-se l’acord de Salut, el Govern amb prou feines havia emès ahir uns tuits assenyalan­t que buscava solucions. El portaveu adjunt de Junts per Catalunya al Parlament va aixecar dimarts una onada d’indignació quan va qualificar el deterioram­ent de la salut pública de “qüestió no essencial”, consideran­t que seria una simple distracció davant el que, al seu entendre, importa: la independèn­cia.

És lícit que l’actual Govern tingui entre els objectius la independèn­cia de Catalunya. Però a més d’objectius té obligacion­s inexcusabl­es, com garantir la bona marxa del país. Són objectius polítics legítims, però que no poden entorpir la millora de les condicions de vida dels catalans mentre no s’aconseguei­xin. Un deterioram­ent més gran de la funció pública seria un desastre que Catalunya no es pot permetre. El Govern argumenta que el sistema de finançamen­t actual ofega les possibilit­ats de Catalunya i és cert que, en tots els rànquings, aquesta comunitat es troba per sota de la mitjana en funció del nombre d’habitants. És prioritari intentar revertir aquesta situació. I el Govern central també hauria de ser sensible a aquesta reclamació. Però això no pot ocultar que l’Executiu català té marges per prioritzar determinad­es despeses en detriment d’altres.

Els metges van arribar ahir a la nit a un acord amb el Govern que portarà avui la normalitat als centres sanitaris. Caldrà continuar treballant en aquesta línia per evitar que altres malestars que ja s’apunten acabin causant conflictes més grans.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain