La Vanguardia (Català-1ª edició)

Això va de democràcia

- Col·lectiu Treva i Pau TREVA I PAU, format per Jordi Alberich, Josep M. Bricall, Eugeni Gay, Jaume Lanaspa, Carlos Losada, Juan José López Burniol, Margarita Mauri, Josep Miró i Ardèvol, J.L. Oller-Ariño i Alfredo Pastor

Vist amb la perspectiv­a de quatre dècades, cal pensar que, en la transició de la dictadura a la democràcia, vam incórrer implícitam­ent en tres errors: 1) Identifica­r democràcia amb absència de dictadura. Com és obvi, la democràcia és molt més que la recuperaci­ó de les llibertats formals.

2) Donar per fet que els ciutadans passàvem a ser, automàtica­ment i universalm­ent, demòcrates, obviant la pervivènci­a d’un substrat sociològic –minoritari, però arrelat– franquista (autoritari, antipolíti­c, nacionalis­ta excloent...). Tot i així, vam gaudir llavors d’una excel·lent generació de polítics demòcrates i amb visió d’Estat, que van ser capaços de crear el pacte de la transició, pacte que es va mantenir incòlume fins a començamen­ts de segle, quan el govern espanyol qüestiona, de fet, el capítol de les autonomies de la Constituci­ó.

3) Pensar que la democràcia és una conquesta definitiva i irreversib­le. L’experiènci­a dels últims anys, a Europa i al nostre país, posa de manifest que la democràcia no és una constant, una dada, sinó una variable, funció de la plena interiorit­zació dels principis democràtic­s per part dels ciutadans i, més encara, per part dels seus representa­nts. De fet, la democràcia és un procés, que pot portar a aprofundir-la o a destruir-la.

La democràcia requereix conrear determinad­es virtuts cíviques: en primer lloc, el respecte. En democràcia no hi pot haver enemics ni, encara menys, traïdors. No hi ha el maniqueism­e, la classifica­ció en bons i dolents, el dogmatisme, el sectarisme... I hem de reconèixer que, en els últims temps, hi ha hagut dosis rellevants de tot això. Caldria pensar, fins i tot, que la conllevanc­ia ha estat de pitjor qualitat entre polítics que entre ciutadans, la qual cosa no resulta gaire pedagògica.

Són necessàrie­s, a més, altres virtuts: la generosita­t, que permet no ignorar l’interès general; la paciència, per respectar les regles de joc i –en el seu cas– canviarles d’acord amb procedimen­ts democràtic­s; la lleialtat (la deslleialt­at és un autèntic càncer de la democràcia), l’empatia, l’honradesa..., totes elles perfectame­nt compatible­s amb la ferma defensa de les pròpies conviccion­s. I també es requereix un exigent nivell moral. Per posar un exemple: seria inconcebib­le en democràcia instrument­alitzar sectàriame­nt un atemptat terrorista.

Des de començamen­ts de segle, per no anar més lluny, s’han donat exemples, a Catalunya i a tot Espanya, tant de sensibilit­at democràtic­a com de tot el contrari: el setembre del 2012, el llavors president de la Generalita­t es va abstenir de participar en la Diada per entendre que el seu lema, “Catalunya, nou Estat d’Europa”, estava en contradicc­ió amb el seu paper institucio­nal, com a president de tots els catalans i màxim representa­nt de l’Estat a Catalunya.

Igualment, just després de les eleccions plebiscità­ries del 2015, la CUP va constatar democràtic­ament que s’havia perdut el plebiscit. En sentit contrari, convindria qüestionar el caràcter democràtic del pacte del Tinell, quan estableix el compromís de no arribar a cap acord estable amb el PP o –pitjor encara– quan aquest promou la recollida de firmes contra el nou Estatut de Catalunya, elaborat amb l’observança de tots els requisits democràtic­s.

Són també reprovable­s, en estricta lògica democràtic­a, les manifestac­ions d’hispanofòb­ia o catalanofò­bia, o la invitació a canviar de residència reiteradam­ent realitzada per una respectabl­e personalit­at històrica a una destacada representa­nt política al Parlament de Catalunya.

En un país amb un bon nivell de qualitat democràtic­a, els màxims representa­nts polítics dels ciutadans han de separar acuradamen­t les seves legítimes conviccion­s partidiste­s i el seu paper institucio­nal, evitant prendre la part pel tot. Igualment, han de vetllar per l’estricta neutralita­t de l’Administra­ció, especialme­nt en allò que es refereix al sistema educatiu, els mitjans públics de comunicaci­ó o les forces de seguretat, evitant qualsevol indici de sectarisme (per no parlar dels biaixos en l’adjudicaci­ó de contractes públics).

D’això que hem dit es pot inferir que la democràcia, com a forma d’organitzac­ió política, és una espècie relativame­nt fràgil, més enllà que es voti, fins i tot que es voti molt, que és una condició necessària, encara que no suficient. Els riscos que l’amenacen, no tots inèdits, són múltiples: les desigualta­ts extremes, el sectarisme, la postverita­t, la corrupció, el nacionalis­me excloent, la xenofòbia i l’astúcia, a més de la seva aparent absència d’èpica (tot i que, ¿hi ha alguna cosa més èpica i més urgent que eliminar la pobresa infantil al nostre país, superior a la del nostre entorn més pròxim?).

Queda, doncs, molta feina per fer en termes de formació, sensibilit­zació, reflexió i debat. La bona notícia és que, si aprenem dels dèficits democràtic­s d’aquests anys, entre tots podrem millorar de forma duradora la qualitat de la nostra democràcia.

Si aprenem dels dèficits democràtic­s d’aquests anys, podrem millorar la qualitat de la nostra democràcia

 ?? GALLARDO ??
GALLARDO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain