La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dotze mil socis pel camí

L’Espanyol té 23.612 abonats davant els 35.599 que van estrenar Cornellà

- Cornellà de Llobregat

Un terç de la massa social. Això és el que ha perdut l’Espanyol en menys d’una dècada a Cornellà. Ahir, en una sessió informal amb la premsa, el club va presentar les primeres dades de la controvert­ida campanya de renovació de carnets amb unes xifres que, per previsible­s, no deixen de cridar l’atenció: el 27 de novembre l’Espanyol comptava amb 23.612 socis, davant els 27.061 amb què va tancar la darrera campanya. La temporada 2009-2010, la primera de Cornellà, van ser 35.599. Tot i que encara queda per disputar tota la segona volta, el club no espera un gran augment –la previsió és assolir els 24.620–, ja que a diferència dels últims anys aquesta vegada no hi haurà cap campanya de descomptes agressius, una política molt criticada per nombrosos socis que la considerav­en injusta.

Amb uns increments mitjans de 40 euros per abonat després de la sectoritza­ció de la grada que va decidir afrontar el club per racionalit­zar preus, un altre dels efectes d’aquesta campanya d’abonaments ha estat la pèrdua de socis amb localitat i l’increment del carnet Fan, que únicament dona dret a assistir a un partit –excepte els de més afluència de públic–, però permet mantenir l’antiguitat. Aquesta modalitat assoleix els 2.332 abonats, davant els 1.697 del curs passat. El club considera que la majoria d’aquests nous Fan venen de l’abonament d’adult, el que més baixa, i confia a recuperar-los.

Aquesta notable pèrdua de massa social no respon només, però, a l’última campanya. És un problema que s’arrossega des que l’entitat es va traslladar al nou estadi. La sagnia ha estat incessant des d’aleshores, a una mitjana de 1.500 a 1.800 socis que s’han anat quedant pel camí per campanya. L’única excepció va ser la de la temporada 2016- 2017, la primera amb Quique Sánchez Flores a la banqueta i la promesa de lluitar per la Champions, quan hi va haver més de 2.000 altes.

Com es pot canviar aquesta dinàmica? N’hi ha prou que l’equip sigui competitiu i ofereixi expectativ­es? El club ha fet un complet estudi que explica en bona part per què l’espanyolis­me no va a Cornellà. Ni tan sols ho fan els abonats. De fet, avui dia un 45% dels socis no acostumen a assistir amb regularita­t als partits. El dia del Girona –un partit atractiu, en què l’equip jugava per escalar a la zona alta i que es va jugar un diumenge a les 18.30 h– 6.000 abonats es van quedar a casa.

El problema, segons aquest informe, és bàsicament de mobilitat. Tant en transport públic com privat. S’hi afegeixen els horaris i la distància geogràfica. D’aquí que el club ja hagi començat a negociar amb el Ministeri de Foment, la Generalita­t i els dos ajuntament­s implicats diverses mesures per minimitzar la dificultat d’arribar al RCDE Stadium. Entre altres mesures, l’Espanyol planteja ampliar els espais d’aparcament i implementa­r nous títols de transport públic específics.

L’estudi també té una lectura positiva: més d’un 50% dels actuals socis espanyolis­tes ho són des que el club es va traslladar a Cornellà, cosa que es llegeix com una gran capacitat de renovació i atracció de nous aficionats. Un 24% provenen de Montjuïc, i entorn d’un 22% ja són fidels des dels temps del llegendari estadi de Sarrià.

Un 45% dels que han renovat tampoc no van amb regularita­t a l’estadi

 ?? ENRIC FONTCUBERT­A / EFE ?? Massa seients buits, una realitat que l’Espanyol vol canviar com més aviat millor al RCDE Stadium
ENRIC FONTCUBERT­A / EFE Massa seients buits, una realitat que l’Espanyol vol canviar com més aviat millor al RCDE Stadium

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain