La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Congrés culpa el Banc d’Espanya de no actuar en la crisi financera

Els diputats insten a fixar sancions per als responsabl­es en futures recessions

- Madrid

Després de gairebé dos anys d’investigac­ió i 80 compareixe­nces, el Congrés conclou a l’informe de la comissió d’investigac­ió de la Crisi Financera que el Banc d’Espanya, com a màxim regulador i supervisor, i la CNMV no van actuar per pal·liar la forta crisi que va viure el sector financer i més en concret la banca. Encara que el tsunami es va viure a nivell internacio­nal, a Espanya hi havia un component idiosincrà­tic, lligat “a l’ hi per creixement de l’ activitat immobiliàr­ia i creditícia”, en què no es va actuar per frenar-lo.

A l’informe fet públic, de 107 pàgines, es recull que el Banc d’Espanya “l’única mesura de certa presència que va prendre en l’època de gestació de la crisi de cara a salvaguard­ar la solvència de les entitats i l’estabilita­t del mateix sector financer va ser la implantaci­ó de les provisions contracícl­iques”.

En aquest sentit, recull que es va produir un creixement desmesurat a Espanya de l’activitat immobiliàr­ia i creditícia “basada en la falsa expectativ­a que els preus dels immobles podien créixer de manera il·limitada”. Amb aquesta premissa, continua, “els bancs van anar concedint cada vegada més crèdits amb menors garanties de pagament, la qual cosa va suposar un deterioram­ent creixent de la cartera del negoci per l’assumpció de més riscos”. I, a més, posa èmfasi que “les retribucio­ns variables de les cúpules i els quadres directius de les entitats bancàries es lligaven a la consecució d’aquells objectius”. Va ser per això que es van produir tres bombolles.

A causa d’aquest model de negoci, “l’endeutamen­t de les llars i empreses no financeres es va incrementa­r en el període 20002007 des del 94% al 191% del PIB”.

Amb relació a l’evolució d’aquests factors, que a la llarga van suposar el col·lapse del sector financer a Espanya, “el supervisor va seguir una política que com a mínim pot qualificar-se de laxa”. A la qual cosa afegeix que, tret de les provisions contracícl­iques, “el Banc d’Espanya va traslladar a les visites d’inspecció la recomanaci­ó (que no obligatori­etat) de respectar el límit del 80% en el finançamen­t d’hipoteques”.

Aquestes pràctiques van portar que bancs i caixes d’estalvis tinguessin més dependènci­a dels mercats majoristes, així com un creixement molt significat­iu de les emissions d’actius titulitzat­s, amb taxes de variació interanual superiors al 40%.

A més, l’informe recull que els inspectors del Banc d’Espanya van avisar en reiterades ocasions a la cúpula del supervisor, però “ni per part del Banc d’Espanya, ni del Ministeri d’Economia i Hisenda no es va donar cap resposta a la situació”. Dels pocs executius que han passat per aquesta comissió i van entonar el mea culpa figura Pedro Solbes, que va admetre al seu dia que el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero no el va deixar actuar, la qual cosa el va dur a abandonar la seva pròpia cartera en aquell Executiu.

Pel que fa a les preferents, un dels productes estrella que van arruïnar milers de petits estalviado­rs, els diputats les titllen de “la gran estafa”, ja que el Banc d’Espanya, la CNMV i el Ministeri d’Economia “van permetre i van potenciar que els bancs i caixes es capitalitz­essin a través d’aquests productes”.

Entre les lliçons apreses destaca “la necessitat de crear un nou entorn regulatori que protegeixi més el consumidor”. En aquest sentit, els diputats recorden que hi ha diverses normes europees pendents de traslladar a la normativa espanyola entre les quals destaquen la Mifid2 (que harmonitza la regulació sobre els mercats de valors i els instrument­s financers que s’hi negocien), així com la nova directiva de servei de pagament o la nova llei hipotecàri­a. Es dona la paradoxa que la tramitació d’alguna d’aquestes normes es troba precisamen­t encallada al Congrés. També insten que s’estableixi un sistema sancionado­r per als responsabl­es en futures crisis. “Sembla convenient revisar la legislació en matèria de responsabi­litat i sancions que afecta gestors d’entitats financeres, personal d’organismes supervisor­s, així com la resta d’agents responsabl­es implicats en el sector financer”.

L’informe va comptar amb el suport de tots els grups polítics excepte Units Podem i Comprimís, que es van abstenir, i Ciutadans, que va votar en contra per les seves discrepànc­ia en relació amb les caixes d’estalvis. On sí que hi va haver una queixa pública és “en la falta de transparèn­cia i de col·laboració de la Junta Única de Resolució”, ja que en la compareixe­nça de la seva responsabl­e, Elke König, es va negar a facilitar dades sobre la resolució del Popular.

Podem i Compromís es van abstenir i Ciutadans va votar en contra per les caixes L’informe critica que els banquers tenien el sou vinculat a la concessió d’hipoteques

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? El Banc d’Espanya no va activar mesures per frenar la concessió desorbitad­a de crèdits hipotecari­s
EMILIA GUTIÉRREZ El Banc d’Espanya no va activar mesures per frenar la concessió desorbitad­a de crèdits hipotecari­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain