La Vanguardia (Català-1ª edició)

Moviment nacionalis­ta

L’entitat demana una llista unitària per a les europees

- BARCELONA Redacció i agències

L’ANC participar­à en les mobilitzac­ions del 21 de desembre contra el Consell de Ministres a Barcelona.

L’ANC participar­à en les mobilitzac­ions que s’estan organitzan­t per al 21 de desembre, quan el president Sánchez preveu celebrar un Consell de Ministres a Barcelona. La convocatòr­ia d’aquesta reunió a Barcelona ha provocat la reacció del moviment independen­tista que, igual com el mateix Govern, ho interpreta com una provocació.

L’organitzac­ió juvenil La Forja, lligada a Poble Lliure –partit que dona suport a la CUP– va ser la primera a mobilitzar-se en contra d’aquest esdevenime­nt. Després s’hi van afegir els Comitès de Defensa de la República. Però les organitzac­ions buscaven l’ajuda de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) per la seva gran capacitat de mobilitzac­ió. Finalment l’ANC va reaccionar i va anunciar que farà sortir la gent al carrer.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va demanar ahir als seus activistes que estiguin preparats per participar en accions que volen “anar més enllà de les accions de protesta que s’han fet fins ara” i va afegir que hauran de ser “accions intel·ligents, amb objectius polítics concrets que debilitin l’Estat. Volem fer evident que el Govern de l’Estat opressor no és benvingut, i menys quan venen a celebrar unes eleccions imposades i en una situació de vulneració de drets constant”, va afirmar Paluzie. El dia 21 farà un any de les últimes eleccions autonòmiqu­es a Catalunya, convocades en virtut de l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó.

L’anunci va arribar després que diverses assemblees locals i territoria­ls de l’ANC critiquess­in durament la direcció per la seva “inacció”. Segons fonts d’una d’aquestes territoria­ls, “l’Assemblea està perdent força” i no entenen que reaccioni “tan tard, perquè fa temps que se sap que el Consell de Ministres arriba a Barcelona”. “La militància reclama alguna cosa més que vagues de fam o accions amb llums o

performanc­es”, admeten des d’una assemblea local.

Tot i això, caldrà veure fins a quin punt està disposada a portar l’ANC el seu lideratge en la protesta del 21 de desembre, sobretot si es té en compte que el secretaria­t nacional de l’entitat va reafirmar dissabte passat l’aposta per “la lluita no-violenta”, mentre que La Forja i els CDR es miren al mirall de les armilles grogues de França, informa Àlex Tort.

D’altra banda, l’ANC va anunciar ahir que s’afegeix al Consell per la República, la iniciativa liderada per l’expresiden­t Puigdemont des de Bèlgica amb el suport de l’Executiu català i que justament es presenta demà a Brussel·les.

En una roda de premsa celebrada ahir, Paluzie va llegir, a més, un manifest a favor d’una candidatur­a unitària independen­tista a les eleccions europees del maig de l’any vinent.

Crítiques internes per haver trigat a afegir-se a la protesta per la reunió del Consell de Ministres a Barcelona

 ?? NORMA VIDAL / ACN ?? Josep Cruanyes i Elisenda Paluzie durant la roda de premsa d’ahir
NORMA VIDAL / ACN Josep Cruanyes i Elisenda Paluzie durant la roda de premsa d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain