La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Sense alarma, però cal actuar”

Ramon Orriols, cap de pneumologi­a de l’hospital Doctor Josep Trueta

- C. FARRERAS Barcelona

Ramon Orriols, cap de l’hospital Doctor Josep Trueta de Girona, és un dels investigad­ors més importants pel que fa a les malalties relacionad­es amb l’amiant com l’asbestosi, el mesoteliom­a i el càncer. En aquesta entrevista explica el procés de la malaltia i alerta de la necessitat de prevenir els riscos retirant el fibrocimen­t.

Com arriba al cos l’amiant?

Per inhalació, per contaminac­ió de l’aire que respirem. Les fibres d’amiant es dispersen en l’aire i són inhalades.

Quins efectes té en la salut la inhalació de pols d’amiant?

Pot causar malalties no canceroses (asbestosi, que és la fibrosi de pulmó, i problemes a la pleura com plaques pleurals, fibrosi o embasament pleural) o problemes cancerosos (mesoteliom­a pleural, que és el més caracterís­tic, però també mesoteliom­a peritoneal, càncer de pulmó o de laringe).

Quant temps d’exposició cal per emmalaltir?

Depèn del temps però també de la intensitat en l’exposició. En càncer de pulmó, es requereix molta intensitat i molt de temps d’exposició (com a mínim 20 anys i, en general, 30 anys). D’altres, però, com el mesoteliom­a, no depèn tant d’això i pot ser causat per temps molt més curts d’exposició (com a mínim 10 anys) tot i que, això sí, per quantitats molt més petites.

Vostè afirma que no hem arribat al nivell màxim de malaltia. Per què? Si parlem del mesoteliom­a, la malaltia maligna més caracterís­tica en relació amb l’amiant, el nombre de casos ha anat augmentant i hem arribat a un punt alt que durarà fins al 2020. Previsible­ment anirà disminuint fins a la dècada del 2040. Aquestes xifres es refereixen només als treballado­rs de la indústria de l’amiant quan va estar permès. Les previsions futures ja depenen del que es faci amb l’amiant instal·lat als edificis. Com que el mesoteliom­a és causat per exposicion­s no tan intenses i més curtes, la gent continuarà emmalaltin­t si no s’actua.

S’han fet alguns mapatges a Catalunya, encara que s’actua a mesura que es detecta el deterioram­ent. Creu que

pot arribar a ser un problema de salut pública?

Cada municipi hauria de fer un estudi exhaustiu dels edificis. La vida mitjana del fibrocimen­t en condicions normals és d’uns 35 anys i després comença a deteriorar-se. Pot ser més curta en funció de les condicions ambientals. En tot cas, en algunes zones amb un focus clar de contaminac­ió, com les fàbriques a Cerdanyola, ja és un problema de salut pública. Però si no es fan estudis consistent­s dels edificis i altres construcci­ons amb amiant i no es desamianta quan toca, el fibrocimen­t es deteriorar­à i podria comportar un problema més gran de salut pública. No s’ha de generar alarma, però tampoc no hem de deixar d’alertar del que passa.

Respecte a les escoles, se’n retira el fibrocimen­t a mesura que es descobreix i, segons Ensenyamen­t, encara hi ha unes 291 escoles en què n’hi ha de detectat, la majoria a Lleida. Li sembla plausible? Crec que si fa un volt per escoles de Catalunya o del seu propi municipi veurà la realitat. Les escoles i els edificis dels voltants! No cal dir res més.

Tot i que l’amiant pot afectar 30 o 40 anys després de ser inhalat, s’ha donat el cas de cap nen malalt?

La resposta és que no, i és improbable. El temps de latència mínim perquè aparegui el mesoteliom­a després del primer contacte és d’uns deu anys, però el que és normal és que siguin 20. El cas més jove amb mesoteliom­a a Catalunya és una noia de 29 anys que quan era petita rentava la roba del seu pare, un treballado­r d’una empresa d’amiant.

Considera que no hi ha prou conscienci­ació dels riscos per part dels ciutadans i dels organismes públics?

Penso que encara no hi ha prou conscienci­ació i, per descomptat, els organismes públics han de vetllar per la salut dels ciutadans. Algunes escoles únicament han estat desamianta­des quan l’associació de mares i pares hi ha insistit molt. Estem lluny d’altres països.

Què haurien de fer els pares o els ciutadans enfront d’aquest problema?

Insistir i insistir perquè es faci una catalogaci­ó correcta dels edificis i perquè se’n retiri l’amiant.

“El fibrocimen­t es deteriora al cap de 35 anys i pot causar mesoteliom­a”

“Cada municipi hauria de catalogar bé els edificis i desamianta­r-los”

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Ramon Orriols fotografia­t aquest dimecres
PERE DURAN / NORD MEDIA Ramon Orriols fotografia­t aquest dimecres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain