La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les borses mundials s’enfonsen per por de la guerra comercial

L’Ibex baixa un 2,8%, la caiguda més gran de l’any, mentre que Frankfurt perd un 3,5%

- EDUARDO MAGALLÓN

EVOLUCIÓ La detenció de la filla del fundador de Huawei enrareix els mercats

Les borses de tot el món van viure ahir una jornada negra amb descensos entorn del 3% i amb l’Ibex registrant la seva pitjor caiguda l’any. Va perdre un 2,75%, amb 33 dels seus 35 valors en vermell. Els dubtes sobre el desenllaç de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, les conseqüènc­ies de la detenció al Canadà de la filla del fundador del gegant Huawei i l’esperada retallada de la producció de cru per part de l’OPEP van condiciona­r els mercats.

Tot i que era festiu ahir a Espanya, a l’Ibex hi va haver molt moviment amb la cadena de distribuci­ó Dia encapçalan­t les pèrdues després de desplomar-se un 9,4%. La cadena de distribuci­ó, que ha perdut un 87% des de principis d’any, podria abandonar l’Ibex atesa la seva altíssima volatilita­t i ser substituït per Masmóvil, Ence o Logista. Entre els grans de l’índex van destacar les caigudes de l’acereria Arcelor Mittal (-5,76%), la petroliera Repsol (-4,92%) o el banc CaixaBank (-4,38%). El Santander va baixar un 3,84% i Telefónica un 3,23%.

Les pèrdues es van donar el mateix dia que va transcendi­r un informe de l’agència de qualificac­ió de riscos Fitch que va revisar a la baixa el seu pronòstic de creixement per a l’economia espanyola el 2018, fins a un avenç del 2,6%, una dècima menys de l’anticipat anteriorme­nt, informa Europa Press.

De les borses europees, la que es va emportar la pitjor part va ser la de Frankfurt, que va cedir un 3,48% al tancament de la sessió. A París, la caiguda va ser del 3,32%, a Londres del 3,15% i a Itàlia la pèrdua va ser del 3,5%.

Als Estats Units –després de la jornada precedent en què no hi va haver borses pel funeral de l’expresiden­t George Bush–, el mercat va engegar també a la baixa, amb caigudes de més de l’1,6%. Ahir el Dow Jones va perdre un 0,32%. L’índex compost del mercat Nasdaq, on cotitzen els principals grups tecnològic­s, en canvi, va guanyar un 0,42%.

Els analistes no veuen clar que durant la treva de 90 dies acordada pels Estats Units i la Xina es pugui arribar a un acord comercial ferm que torni l’estabilita­t a les empreses i als inversors. La detenció al Canadà de la directora financera i filla del fundador de Huawei Meng Wanzhou, que podria ser extradida, als Estats Units, per una presumpta violació de sancions imposada per Washington contra l’Iran, va ser percebuda pels analistes com un obstacle més en el camí cap a un possible acord comercial, informa l’agència Efe.

El petroli era un altre dels elements que van exercir un paper important en la jornada d’ahir. El preu del barril de petroli de qualitat Brent va arribar a caure un 5% i tocar un mínim intradia de 59,14 dòlars, mentre que el Texas es col·locava en els 50,79 dòlars. La raó va ser la falta d’acord a l’OPEP, en la seva 175a reunió ordinària, per aplicar una retallada de la producció.

 ?? JUSTIN LANE / EFE ?? A Nova York l’índex Dow Jones va iniciar la sessió a la baixa
JUSTIN LANE / EFE A Nova York l’índex Dow Jones va iniciar la sessió a la baixa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain