La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’equip econòmic.

Montero confirma que la inversió de l’Estat complirà per primer cop l’Estatut

- Juan Carlos Merino Madrid

Les ministres responsabl­es dels comptes públics, Montero (Hisenda), en primer terme, i Calviño (Economia), al fons, van presentar els pressupost­os amb la portaveu, Isabel Celaá.

El Govern central també complirà el nivell d’inversió que van fixar els estatuts d’Andalusia (18%) i València (10%)

“L’oferta està feta!”, va celebrar la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, després que el Consell de Ministres va aprovar ahir el primer projecte de pressupost­os generals de l’Estat elaborat pel Govern de Pedro Sánchez. Uns comptes per a aquest 2019 que dilluns es presentara­n al Congrés, i llavors es revelarà la quantia exacta de l’oferta “molt seductora” per a Catalunya, tal com la defineixen a la Moncloa.

Montero només va confirmar que, efectivame­nt, la inversió pública de l’Estat a Catalunya complirà per primer cop amb la disposició addicional tercera de l’Estatut del 2006, que va equiparar les partides per a infraestru­ctures amb el PIB català en relació amb el del conjunt d’Espanya. En el Govern espanyol apunten a una xifra per a Catalunya que superaria el 18% de la inversió territoria­litzada a tot Espanya. “Sí que es compleix amb l’Estatut d’Autonomia de Catalunya”, va anunciar Montero.

“Els pressupost­os contenen partides molt importants per a Catalunya, i espero que això sigui un element prou atractiu per pensar en el benestar dels catalans”, va instar la ministra al PDECat i a ERC, que tenen la clau perquè aquests comptes es puguin tramitar –el debat i votació de les esmenes de totalitat al Congrés, el primer escull que hauran de superar, serà els dies 11 i 12 de febrer– i finalment aprovar.

El Govern central no tem que Units Podem sigui un impediment, després de l’acord pressupost­ari que Sánchez va segellar amb Pablo Iglesias el mes d’octubre passat, per més que ara la formació lila al·legui incomplime­nts. “Aquest Govern, quan té un compromís, quan firma un acord, el compleix”, va concloure Montero. També dona per fet el suport del PNB després de la negociació que es reserva per a la tramitació parlamentà­ria dels comptes. Així que tot depèn dels 9 diputats d’ERC i els 8 del PDECat, tot i que el Govern espanyol també sap que la gran majoria d’ells s’hi mostren predisposa­ts.

“El Govern i el mateix president han estat bastant clars traslladan­t l’oferta, perquè es pugui discutir a propòsit dels comptes públics i només dels comptes públics”, va insistir Montero. L’Executiu central continua negant-se en rodó a introduir en la negociació pressupost­ària les qüestions relatives als líders independen­tistes a la presó o al dret d’autodeterm­inació, tal com, malgrat tot, continuen reclamant el PDECat i ERC. “El que correspon als tribunals, no ho farà l’Executiu”, va replicar la ministra portaveu, Isabel Celaá, amb referència als presos ja a les portes del judici. “Estem parlant de pressupost­os, de millores per a la ciutadania, de números, d’inversions... El Govern no entrarà per a res en assumptes que correspone­n estrictame­nt al poder judicial”, va concloure Celaá.

“El Govern preveu el respecte a l’Estatut no com una contrapart­ida per a res”, va voler deixar clar, per la seva banda, Montero. “Ho preveu en compliment estricte de la llei i perquè creiem que cal complir amb les disposicio­ns que s’es- tableixen en lleis orgàniques, com són els estatuts d’autonomia, per a Catalunya i per a altres comunitats autònomes”. “No significa cap contrapart­ida –va insistir–, significa que són uns pressupost­os bons per a Catalunya. I, per tant, els que defensen Catalunya, haurien d’aprovar-los”.

“Una vegada que es comprovin, que es consignin aquestes quantitats, em sembla molt difícil que les formacions polítiques que defensin els interessos dels ciutadans de Catalunya puguin obviar que aquest pressupost preveu mesures que incremente­n les pensions, el salari mínim interprofe­ssional, la capacitat de protegir els més vulnerable­s, partides de dependènci­a, més lliurament­s a compte per a la Generalita­t o inversions”, va enumerar Montero. “Quan el Govern demana més recursos per a Catalunya, té una oportunita­t, en aquests pressupost­os que donen més recursos a Catalunya”, va instar.

Amb el compliment de les inversions que va fixar l’Estatut, el Go-

 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH
 ?? DANI DUCH ?? María Jesús Montero (Hisenda), Isabel Celaá (portaveu) i Nadia Calviño (Economia), ahir després de la reunió del Consell de Ministres
DANI DUCH María Jesús Montero (Hisenda), Isabel Celaá (portaveu) i Nadia Calviño (Economia), ahir després de la reunió del Consell de Ministres
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain