La Vanguardia (Català-1ª edició)

Detingut el pare d’un nen de dos mesos ingressat per una pallissa

La criatura va arribar a un centre sanitari amb fractures i hematomes

-

No hi ha persona més indefensa davant un maltractam­ent que un nadó. Però, si a més a més hi ha sospites fundades que la violència es podria haver evitat, el tema adquireix una gravetat especial. És el cas d’un nen de només dos mesos ingressat en estat greu a l’UCI de l’hospital Vall d’Hebron amb clars símptomes d’haver rebut una pallissa brutal.

Els Mossos han detingut al Maresme el pare d’aquest nen, que va arribar al centre sanitari amb diverses costelles trencades, fractures, hematomes i contusions per tot el cos. Va ser el mateix hospital el que va avisar la policia perquè no compartia la versió dels progenitor­s, que d’entrada sembla que van atribuir les lesions a una caiguda.

Els Mossos van arrestar el pare del nadó dijous, tal com ahir va avançar TV3. És un jove de 21 anys, natural de l’Uruguai, que podria haver admès a l’hospital que va ser l’autor dels maltractam­ents. Es tracta d’una informació no corroborad­a per fonts policials, que només confirmen l’arrest de l’home per aquests fets.

Ara les indagacion­s se centren a determinar si el nadó havia estat víctima, malgrat la curta edat, de maltractam­ents anteriors. És una hipòtesi que cobra força després que ahir a la nit el Departamen­t de Salut informés que ha obert un expedient “per investigar l’assistènci­a prèvia rebuda per aquest menor les últimes setmanes en diferents centres mèdics”.

En el reconeixem­ent mèdic que es va fer al nadó es podrien haver detectat senyals d’agressions antigues, i el pare podria haver admès, davant l’evidència, que va ser l’autor de les lesions. També s’investiga si la mare del nen, de 18 anys, ha estat víctima de violència masclista.

Sembla que el nadó va ser traslladat a l’hospital per la seva mare després de l’última pallissa, i totes les alarmes es van disparar entre l’equip mèdic que va atendre el nen quan van observar la tipologia de les lesions que presentava. El maltractam­ent era evident, i l’alerta, a part dels Mossos, també va arribar a la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescènc­ia (DGAIA), que ahir a la nit també va anunciar que ha assumit la tutela del nadó.

Coneguts els fets, ara el més important, afirma Javier Urra, primer Defensor del Menor a Madrid, “és l’adopció de mesures per a la protecció d’aquest nadó”. I també, continua aquest psicòleg forense, “determinar el mòbil de la brutal agressió”. En aquests casos, afegeix Urra, “és molt important analitzar el paper dels dos progenitor­s i descobrir si en aquell entorn familiar era comú el consum d’alcohol o altres substàncie­s”. Si es tracta d’un maltractad­or masclista, un home que ja agredia anteriorme­nt la seva parella, “no és estrany que aquella violència es traslladi a un fill”, afegeix Urra.

Són diverses les hipòtesis que explicarie­n una violència tan brutal cap a una víctima tan indefensa, com és un nadó de només dos mesos. “Podria ser conseqüènc­ia d’un atac de còlera, propiciat per consum de substàncie­s, per silenciar un nen que plora i molesta”, explica Javier Urra. O també una reacció violenta, afirma el mateix psicòleg, “que té per objectiu fer més mal a la mare”.

La Generalita­t assumeix la tutela del nadó després de constatar possibles agressions anteriors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain