La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un negoci pèssim

- Màrius Carol DIRECTOR

LA política catalana és un jeroglífic indesxifra­ble, no perquè als cronistes els falti la pedra de Rosetta per llegir bé els seus moviments, sinó perquè les declaracio­ns públiques no es correspone­n amb les explicacio­ns privades dels protagonis­tes. Hi ha un gran temor que les bases dels partits independen­tistes no entenguin el pragmatism­e dels seus dirigents, amb la qual cosa aquests poden acabar cometent errors que condicioni­n la governabil­itat de la Generalita­t en perjudici de tots. S’ha jugat tant amb les emocions que ningú no s’atreveix a dir les coses pel seu nom. Resulta més fàcil proclamar que s’està construint una república que ningú no encerta a veure que afirmar que el més intel·ligent és aprovar el pressupost del Govern socialista perquè suposa millorar la qualitat de vida dels catalans. Una cosa és una entelèquia, i l’altra, realisme.

Ha hagut de ser l’exconselle­ra Dolors Bassa des de la presó de Puig de les Basses qui digués ben alt que “no podem deixar caure el Govern de Pedro Sánchez, perquè l’alternativ­a és molt pitjor, amb el PP, Cs i l’extrema dreta”. Tot un exercici de sentit comú de qui té autoritat moral per expressar el que pensa sense que li importin els retrets de les xarxes socials. Després, el president Quim Torra es va ficar en un jardí quan va amenaçar ERC i el PDECat amb una crisi si deixaven que els pressupost­os seguissin el seu camí, sense que hi hagués un moviment cap a l’autodeterm­inació. Va haver de sortir Joan Tardà –i fins i tot Carles Puigdemont– per recordar-li que no presideix un govern monocolor.

El Consell de Ministres va aprovar ahir un projecte de llei de pressupost­os per al 2019 que suposa un mínim de 1.700 milions més de finançamen­t per a Catalunya y el compliment per primera vegada de l’addicional tercera de l’Estatut, que ajusta la inversió en infraestru­ctures al PIB. El no d’ERC i PDECat seria un negoci pèssim per als catalans. Però això, dissortada­ment, tampoc no és nou.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain