La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lin-Manuel Miranda

L’autor i actor Lin-Manuel Miranda salva de l’extinció la Drama Book Shop

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

ACTOR I AUTOR

L’actor i autor Lin-Manuel Miranda ha aconseguit amb diversos col·legues de professió evitar la desaparici­ó de la mítica llibreria novaiorque­sa Drama Book Shop, incapaç d’afrontar l’augment del lloguer a Times Square.

De fons se senten unes veus que canten, en viu i en directe, a l’entresolat. Darrere del taulell hi ha un home amable. “Ets una persona afortunada”, replica després de sentir la paraula Barcelona. “El millor equip de futbol –aclareix– i no només és Messi. És la idea, el concepte. Soc holandès i des de petit vaig veure jugar Johan Cruyff. Però suposo que no has vingut a parlar de futbol”.

A la paret penja un cartell. “El lloguer acaba a final de gener, 50% d’increment. Marxem d’aquí. Últim dia en aquesta localitzac­ió: gener 20”.

Aquest lloc és la Drama Book Shop, 101 anys d’història al cor de Broadway, a la cantonada de Times Square, molt més que una llibreria dedicada a l’escena i a la comunitat teatral, en què es proveeix de guions, partitures i altres materials.

“Lin-Manuel Miranda és com Cruyff al teatre perquè té aquella capacitat de transforma­r, d’innovar”, sosté Marcus Colleran, el llibreter d’Amsterdam que fa quinze anys que està al capdavant d’aquesta particular botiga. Tot apuntava que aquesta vegada no seria un trasllat, com altres vegades. La donaven per morta. Rozannee Seelen, de 84 anys i propietàri­a de la llibreria –el seu marit, que va morir el 2000, la va comprar el 1958–, no es veia capaç d’afrontar un lloguer que de 18.000 saltava a 30.000 dòlars mensuals.

Compositor, lletrista, actor i autor, Lin-Manuel Miranda, a les cartellere­s de cinema amb El retorno de Mary Poppins i mite novaiorquè­s gràcies al musical Hamilton, afegeix una nova ocupació: llibreter. Miranda i tres col·legues de la seva obra sobre un dels pares fundadors dels Estats Units han fet un moviment sorpresa i han aconseguit la propietat del negoci. Encara que tanca d’aquí uns dies, reobrirà al setembre en un espai encara per determinar, “però al Midtown, al districte del teatre”, subratlla Colleran.

Els altres tres implicats són Thomas Kail, director de Hamilton; Jeffrey Seller, principal productor; i James Nederlande­r, president de l’associació que opera la sala en què s’escenifica aquest musical amb tant èxit.

En l’operació juga un paper l’Ajuntament de la Gran Poma. “La Drama Books Shop és una institució estimada per la comunitat teatral i no ens podem quedar de braços plegats i veure com desapareix una llibreria independen­t i exclusiva de Nova York”, assenyala Julie Menin, comissiona­da de mitjans i espectacle­s a l’equip de l’alcalde Bill de Blasio. La corporació garanteix la viabilitat perquè facilita un dels locals sota la seva propietat a un lloguer assequible.

“El teu cor pot ser molt gran, però el bitllet de dòlar ho és encara més”, ironitza Colleran.

“Quan feia batxillera­t, anava a l’antiga ubicació, m’asseia a terra i llegia obres, no tenia diners per comprar-les”, recorda Miranda en declaracio­ns a The New York Times.

També és una qüestió d’amistat i fidelitats. La Drama Book Shop, segons explica el llibreter d’Amsterdam, estava a la Setena Avinguda. Thomas Kale va ajudar els propietari­s a buscar una nova ubicació i el 2001 va obrir en aquest punt del carrer 40. Assegura Colleran que el local era una ruïna, tot i que hi va haver una cosa que va fascinar Kale. Al soterrani hi ha un espai i Kale hi va crear un teatre, residència de la seva companyia Back House Production­s.

Encara que en cursos diferents, Kale i Miranda van coincidir a la universita­t. Es coneixien i es van retrobar a la Drama Book Shop. El piano que hi havia al soterrani és el que va servir a Miranda per compondre In the Heights, el seu musical de debut sobre immigració inspirat en el seu barri, Washington Heights, al nord de Manhattan.

Fa uns mesos Miranda va liderar la mobilitzac­ió veïnal que va rescatar del tancament, pel mateix, el bar del seu barri i dels seus amors, el Coogan’s.

L’autor de ‘Hamilton’ i tres col·legues aconseguei­xen la propietat de la llibreria teatral, de 101 anys, a la picota pel lloguer

 ??  ??
 ?? YOUTUBE ?? Lin-Manuel Miranda a la llibreria el 2016
YOUTUBE Lin-Manuel Miranda a la llibreria el 2016

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain