La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una lesió complexa

Els especialis­tes en medicina de l’esport adverteixe­n de la complexita­t de les lesions als cartílags

- JOSEP CORBELLA

El central blaugrana Samuel Umtiti acumula mesos de baixa sense que se sàpiga del cert quan podrà tornar als terrenys de joc, lliure ja de la lesió al cartílag del genoll que pateix des de la passada temporada, i que podria obligar-lo a passar pel quiròfan, una opció que prolongari­a la recuperaci­ó en sis mesos més.

Els cartílags són traïdors. A diferència de músculs i ossos, que es regeneren en cas d’esquinçame­nt o fractura, el teixit dels cartílags es degenera quan es lesiona. I, a diferència dels lligaments, que es poden reparar amb garanties amb una intervenci­ó quirúrgica ben feta, amb els cartílags no hi ha tanta seguretat que el problema es pugui resoldre amb èxit. Això converteix les lesions de cartílags en un trencaclos­ques per als especialis­tes en medicina de l’esport i en un malson per als esportiste­s que en pateixen.

“El futbol és un esport d’alt risc per als cartílags”, explica Rafael González-Adrio, traumatòle­g especialis­ta en genoll i maluc i director d’Adrio Clínic, al centre mèdic Teknon. “Ho té tot. Córrer amb canvis bruscos de direcció, contacte, caigudes, rotacions i de vegades lesions de lligaments i de menisc que augmenten el risc de danys als cartílags”.

Un 52% dels futboliste­s profession­als retirats tenen els cartílags dels genolls fets malbé, segons un estudi fet a Grècia i publicat el 2016 a l’American

Journal of Sports Medicine. Que apareguin aquests danys depèn, entre altres factors, de la forma de les cames de cada jugador (si les té arquejades, és més probable que l’articulaci­ó del genoll pateixi) o de les lesions que hagi tingut (si els meniscos o els lligaments estan deteriorat­s, els cartílags no estan tan protegits).

Els danys acumulats al llarg dels anys causen un dolor al genoll que pot obligar un esportista a retirar-se, informa Jordi Ardèvol, president del Comitè Científic de la Societat Espanyola de Traumatolo­gia de l’Esport. L’aficionat al Barça recorda el cas de Carles Puyol, que va acabar retirant-se als 36 anys després d’haver estat intervingu­t tres vegades al genoll dret.

En el cas de Samuel Umtiti, per la informació que ha transcendi­t i tenint en compte que només té 25 anys, el més probable és que pateixi el que es diu una lesió osteocondr­al al genoll esquerre. Aquest tipus de lesió es produeix quan un os (osteon en grec antic) impacta contra un cartílag (khondros) i el fa malbé. Pot produir-se per un impacte traumàtic puntual o, més habitualme­nt, per un impacte repetit que erosiona progressiv­ament el cartílag.

Se sap que Umtiti té el cartílag afectat almenys des de la primavera passada, quan es va perdre els dos últims partits de Lliga pel dolor al genoll. La lesió no va impedir que al juny renovés el contracte amb el Barça fins al 2023, cosa que pot indicar que el club confia (o confiava en aquell moment) en una recuperaci­ó completa. Això convida a pensar que les imatges de ressonànci­a magnètica no devien mostrar un genoll irrecupera­ble, sinó una lesió puntual que es podia tractar amb èxit.

Després Umtiti va competir amb dolor durant el Mundial de Rússia, on va tenir una actuació decisiva perquè França es proclamés campiona. El dolor s’ha mantingut aquesta temporada, en què només ha pogut participar en set partits.

Els serveis mèdics del Barça li van aconsellar una intervenci­ó quirúrgica perquè el cartílag deixés de fer-li mal. El jugador, que és el principal perjudicat per la lesió i és qui té l’última paraula, es va estimar més optar per un tractament conservado­r per evitar el quiròfan.

No han transcendi­t detalls de quin tractament ha rebut ben bé. “Hi ha una gran varietat d’opcions”, informa Jordi Ardèvol, que no coneix els detalls del cas. “Podria haver rebut magnetoter­àpia, que es basa a aplicar camps magnètics a la zona afectada. O bé infiltraci­ons, per exemple d’àcid hialurònic, que milloren la lubricació del genoll i donen bons resultats en alguns pacients. També és possible que se li hagi fet un estudi de la marxa, per veure si una plantilla pot ajudar a evitar el contacte entre l’os i el cartílag. O una combinació de tractament­s”.

En qualsevol cas, els resultats no sembla que hagin estat els desitjats i, arribats a l’equador de la temporada, Valverde continua sense poder comptar amb ell.

“Si el tractament conservado­r no funciona, l’única opció per a un profession­al de l’esport que vulgui continuar en actiu és una intervenci­ó quirúrgica”, afirma González-Adrio. També aquí hi ha diverses opcions, i es tria la que s’adapta més bé a les caracterís­tiques de cada cas. Una de les dues principals és la tècnica de microfract­ures, que consisteix a fer petites perforacio­ns a la zona danyada i d’aquesta manera provocar el creixement d’un nou teixit que protegeix el cartílag com una cicatriu. La segona és el que s’anomena una mosaicoplà­stia, que consisteix a extreure un fragment d’os amb cartílag sa d’una altra part del cos i trasplanta­r-lo a la zona afectada.

Sigui quina sigui l’opció triada, sol ser necessari esperar uns tres mesos abans que el jugador pugui començar a córrer suaument i dos o tres mesos més perquè pugui tornar a competir, informa González-Adrio.

“No queda mai com si no hagués passat res”, adverteix Ardèvol. Però si el tractament surt bé, el jugador pot tornar a competir al màxim nivell i tenir una carrera llarga, com li va passar a Carles Puyol, que va entrar per primera vegada al quiròfan per una lesió de cartílag del genoll dret als 22 anys.

 ?? GETTY IMAGES EUROPE ?? El genoll esquerre d’Umtiti ha interrompu­t l’exitosa carrera esportiva del central
GETTY IMAGES EUROPE El genoll esquerre d’Umtiti ha interrompu­t l’exitosa carrera esportiva del central

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain