La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els temes del dia

-

La decisió de Pedro Sánchez de presentar els pressupost­os al Congrés malgrat no tenir-ne garantida la aprovació, i la proposta d’endarrerir un any l’edat de jubilació.

EL Govern central ha donat llum verda al seu projecte de pressupost­os generals de l’Estat per a aquest any i l’enviarà al Congrés dels Diputats per a la seva tramitació, sense tenir assegurat cap suport que en pugui garantir l’aprovació. Però Pedro Sánchez se la juga perquè confia a poder tirar-los endavant. L’augment més important de la despesa social dels últims deu anys i el millor tracte inversor per a Catalunya que es recorda constituei­xen arguments de pes que, segons estima el Govern, faran molt difícil raonar el seu rebuig per part de Podem –que ahir va amenaçar de no aprovar-los si no inclouen més mesures socials– i de les formacions independen­tistes catalanes, que mantenen el rebuig llevat que hi hagi gestos a favor dels polítics presos i del dret d’autodeterm­inació. Els dos suports són fonamental­s per a l’èxit de l’aposta de Sánchez.

El possible rebuig del projecte de pressupost­os del Govern, que avui dia és una opció sobre la taula, no només suposaria un càstig lesiu als ciutadans més desfavorit­s, que no rebrien els ajuts socials compromeso­s, sinó que a més comportari­a el risc d’un avançament de les eleccions generals per a aquest any, en les quals no s’hauria de descartar un resultat amb què el PP i Ciutadans sumessin la majoria. Aquesta hipòtesi seria dolenta per a les aspiracion­s dels partits independen­tistes, ja que es passaria de la posició de diàleg que manté Sánchez a la d’enfrontame­nt obert, amb l’amenaça de la nova aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó que defensen els partits esmentats. Només des de la idea insensata que com pitjor, millor per a Catalunya es pot justificar, per tant, el rebuig independen­tista dels pressupost­os.

Les properes setmanes seran claus per a l’adopció d’una decisió definitiva per part d’ERC i del PDECat. Al si de totes dues formacions hi ha posicions diverses, i cal esperar que a la fi s’imposin el sentit comú i el pragmatism­e i se separi l’economia col·lectiva de la batalla política de part de la societat. Creiem que seria inexplicab­le, a més de políticame­nt contraprod­uent, que es perdés aquesta oportunita­t. El país té ara mateix massa carències com per desdenyar aquests pressupost­os. I, en últim extrem, no es pot demanar a Sánchez que faci el que no pot fer, com és intervenir en els processos judicials o anar més enllà de la Constituci­ó per donar suport al dret d’autodeterm­inació.

La clau que explica l’important augment de la despesa social i de la inversió que es preveu en els pressupost­os, juntament amb el compliment de l’objectiu de reducció del dèficit públic fins a l’1,3% del PIB, rau en l’intens augment de la recaptació fiscal, que s’espera que pugi un 9,5%. Aquest augment de la recaptació es produirà com a conseqüènc­ia tant del ritme de creixement econòmic com de la pujada d’alguns impostos o la imposició de nous. En concret, apuja l’impost de societats per a les grans empreses, l’IRPF per a les rendes més altes i les del capital i l’impost sobre el patrimoni, mentre que es creen la taxa sobre el dièsel, la taxa digital i l’impost sobre les transaccio­ns financeres.

Pot discutir-se la conveniènc­ia d’apujar impostos el mateix any en què es registra una desacceler­ació del creixement econòmic, com es fa des de la patronal, però el Govern està convençut que s’aconseguir­à un augment del PIB del 2,2%, basat en l’impuls de la renda disponible de les famílies i de la caiguda dels preus del petroli. En qualsevol cas, al marge de les considerac­ions exposades, és bo per a la confiança i l’estabilita­t del país que pugui comptar amb aquests pressupost­os.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain